lejon23

Du riskerar att bidra till troféjakt!

Under flera års tid har vi på Volontärresor AB försökt dela denna informationssida och göra dig uppmärksam på en viss typ av projekt som av andra volontärbyråer marknadsförs med löfte om att interagera med lejon-, gepard- och tigerungar. Du riskerar att bidra till grov kriminell verksamhet genom att åka på ett sådant projekt! Stoppa interaktionen med lejonungar, ta ställning tillsammans med Volontärresor!

 

Om än sent, så är vi tacksamma att Kaliber i Sveriges Radio P1 också uppmärksammat frågan. Ju fler stora aktörer som sprider information desto större är chansen till en positiv förändring. Lejon som föds upp i fångenskap löper enorm risk att säljas vidare till ljusskygg verksamhet såsom troféjakt där rika jägare får skjuta storvilt mot betalning. Ofta är djuren drogade för att vara lättare att träffa. Som volontär får man naturligtvis ingen information om detta av ansvarig personal, men med ökad kunskap minskar vi utrymmet för den här typen av aktörer.

Volontärresor AB har i samråd med World Animal Protection (tidigare WSPA) och bevarandebiologer på plats i Afrika granskat ett antal av våra tidigare volontärprojekt som involverar interaktion med lejon. Från detta har vi sedan 2013 gjort ett medvetet beslut att inte stödja projekt där volontärer och turister får interagera med lejon.

Vi har ställt frågor och granskat projekt där lejon föds upp och avlas för att sedan hållas instängda i parker för att interagera med människor. Våra frågor har gjort många projekt obekväma då vi vill kunna garantera våra volontärer att deras pengar inte stöttar illegal verksamhet som canned hunting. Många projekt lovar att lejonen skall återplanteras i det vilda, men detta är ett löfte som inte infriats. För oss är det självklart att driva dessa frågor och vi tycker det är tråkigt att våra konkurrenter inte tar lika allvarligt på frågan! För dig som inte vet vad canned hunting är rekommenderar vi att du följer denna länk där det finns mycket bra information. Du kommer inte att betrakta lejonprojekt på samma sätt efter att ha läst om industrin bakom canned hunting!

 

lejon2-kopia-876x459

 

Genom vårt arbete hoppas vi att konsumenter i Sverige, Skandinavien och övriga världen får en ökad kunskap om vilka typer av volontärprojekt som man bör undvika samt vilken typ man bör stötta. I och med detta tror vi att konsumenter även kommer få en tydligare bild av vikten av att organisationen hemma i Sverige tar den här typen av frågor på allvar.

Är man intresserad av djur i allmänhet och stora kattdjur i synnerhet kan vi givetvis hjälpa till att ordna volontärplats på ett projekt där man får uppleva lejon, geparder och andra predatorer, men på djurens villkor!

Som volontärresebyrå är vi glada att kunna presentera djur- och naturprojekt som jobbar med hållbarhetsfrågor och för djurens välfärd. Exempel på dessa är Kevin Richards Wildlife Sanctuary och Tatenda Anti Poaching.

Åk på en riktig volontärresa med en riktig volontärresebyrå, åk med Volontärresor!