Välkommen till Ghana - Barnhem

image11-1

Barnhem

Jag minns första dagen på barnhemmet. Det lyckligaste ögonblicket i mitt liv. - Melissa

Topp

Introduktion

Ta chansen och upplev detta fascinerande land som volontär, Ghana med sina hundratals kilometer långa stränder, marknader, ökenområden och gömda vattenfall. I Ghana finns det barnhem utspridda i hela landet som oftast startats av eldsjälar som brinner för att göra något gott för dessa ensamma barn. Här har du möjligheten att bidra med ditt engagemang, och du behövs för att synliggöra dessa barn.

Efter två månader på projektet insåg jag att det var människorna i Ghana som räddade mig. - Anna, 19

Volontärarbete på barnhem i Ghana

IMG_6747

 Pris från 8300 kr

OBS! Detta är ett extremt populärt projekt som ofta är fullt, så tidig bokning är att rekommendera. 

 

Din roll som volontär

Barnhemmen har mycket knappa resurser och ofta får volontärerna vara beredda på att göra många olika sysslor för att barnen ska få en så bra start i livet som möjligt.

Några uppgifter som volontär på ett barnhem kan vara att:

 • Ta hand om barnen på daglig basis, ge dem den närhet och uppmärksamhet som de skulle ha fått från sina föräldrar
 • Ha koll på barnen i deras dagliga aktiviteter som när de städar, badar eller äter mat
 • Hjälpa till att hålla barnhemmet rent och planera utflykter och andra aktiviteter
 • Planera idrottsdagar
 • Arrangera läxläsningsgrupper när de kommit hem från skolan och hjälpa dem med sina läxor
 • Arrangera aktiviteter som föreställningar i sång, musik dans
 • Berätta för barnen om Sverige eller undervisa dem i ditt favoritämne.

Dina uppgifter som volontär på ett daghem är att:

 • Ta hand om de små barnen och leka med dem. De minsta barnen behöver all kärlek och omsorg de kan få
 • Hjälpa de stora barnen till skolan
 • Arrangera läxläsningsklasser när de kommit hem från skolan och hjälpa dem med sina läxor
 • Ordna aktiviteter som sport, föreställningar i sång, musik och dans
 • Skapa en trevlig och lekfull miljö för barnen genom att leka lekar, sjunga sånger med mera
 • Genom lekar så uppmuntras barnen att använda sin kropp så att motoriken utvecklas.
Gruppavgång 
På detta projekt erbjuder vi gruppavgång vid några tillfällen per år. Normalt sett är det flera volontärer på plats, men för att försäkra dig om att starta tillsammans med andra så väljer du med fördel ett av följande datum (minimum volontärtid 2 veckor): 
 
Avgång sommar: 9 juli
Avgång höst: 15 oktober
Avgång vinter: 18 december (Alt. B ej tillgängligt)

Projektets syfte

Många barnhem i Ghana drivs av eldsjälar som vill göra något för alla de barn som saknar någon att ta hand om dem. Engagemanget finns men ofta varken ekonomi eller andra resurser. Som volontär är du en extra resurs, du har tid att se barnen, leka med dem, hjälpa dem att prata engelska. Din fantasi sätter gränserna!

Samarbetspartner

I Ghana samarbetar Volontärresor  med en lokal organisation vars medarbetare har flera års erfarenhet av att ta emot volontärer till Ghana från många olika länder. Tack vare samarbetet kan Volontärresor ge dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär, det är en meningsfull upplevelse för såväl dig som för lokalbefolkningen.

Hur bokar jag en resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 - 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Du hämtas på flygplatsen i Accra. Programmet inleds sedan med en introduktion på 3 dagar i Accra. Dag 1 och 2 lär du dig om ghanansk kultur och du får några inledande språklektioner. Ni diskuterar hur det är att bo i en ghanansk familj och vilka kulturkrockar som kan uppstå. Vidare tas frågor om visum, hälsa, pengar, mat och hur man tar sig fram med lokaltransport upp. Du och de andra volontärerna åker även på en guidad tur i Accra, lär dig grunder i ghanansk matlagning och så får du gå en kort trum- och danskurs. I slutet av veckan åker du till den plats där du ska arbeta den resterande tiden av din vistelse. Dag 3 åker du till projektet.

Boende och mat

Vår samarbetspartner introducerar dig till din familj som du ska bo hos den resterande tiden, efter introduktionen, i Ghana. Familjerna är ur ghanansk medelklass men standarden kan variera. Vissa har inte rinnande vatten eller elektricitet. Du väljer om du vill bo tillsammans med en annan volontär och det kan hända att ni då delar rum, men du delar aldrig rum med en familjemedlem. På veckodagarna äter du frukost, lunch och middag. På helgerna får du även mat om du inte väljer att göra en weekendresa. Dricksvatten står du för själv och du kan lätt få tag på buteljerat vatten.

Obs! På vissa projekt bor man i en personalbostad och inte i en familj. Det är till exempel vanligt om du ska jobba på ett sjukhus eller en vårdcentral, men förekommer även på vissa barnhem och skolor.

Fritid

På din fritid kan du umgås med din värdfamilj, se dig omkring där du bor, träffa andra volontärer eller bara ta det lugnt.

Upplev mer

Under dina helger i  Ghana kan du passa på att se dig omkring i landet. Du kan välja att åka till olika Nationalparker, åka till större städer för lite shopping, i Norra Ghana kan man bl a åka på Safari och i Södra Ghana kan man åka till havet för att få sol & bad.

Om landet där du volontärarbetar

Ett vackert och välkomnande land, en perfekt blandning mellan modernt och traditionellt leverne - de positiva ordalagen är många när Ghana beskrivs. Naturen skiftar från djupa dalar och täta regnskogar till låga kustslätter. Men mötet med Ghana är förstås också helt beroende av din egen insats, ju mer du öppnar dig inför ditt värdland desto närmare kommer du det ghananska folket.

Engelska är ett officiellt språk men majoriteten talar något av gur- och kwaspråken. På introduktionen får du lära dig några meningar på Twi, ett kwaspråk som talas av de flesta i Accra.

Praktiskt för din volontärresa

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Ghana som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Ghana om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Försäkring

Goudas reseförsäkring, Leva Utomlands, ingår i priset om du väljer alternativ B. Du är försäkrad under hela din volontärvistelse. Det ingår även en ansvarsförsäkring i resans pris, både på alternativ A och B. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Flyg

Alternativ A - Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart.. OBS! Boka din biljett så att du anländer till Accra dagen innan projektet startar, dvs en söndag. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs lördagen, alternativt söndagen.

Alternativ B - Flyg, visum och försäkring ingår i priset. 

Om du bokar alternativ B ingår flygresa, visum och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Visum

För att resa till Ghana behöver du visum.

Visum ingår inte i resan pris i alternativ A, men visum ingår i alternativ B.

Du har möjlighet att köpa till visum när du bokar din resa. Visum till Ghana kostar 1500 kr inklusive visumavgift, porto, ansökningshandlingar och information om de dokument du behöver. Du skickar din ifyllda ansökan till Volontärresor och vi sköter sedan kontakterna med landets ambassad.

Resenären ansvarar själv för att visumansökningarna och passet är Volontärresor tillhanda i god tid, dvs senast 6 veckor före avresa.

Om du väljer att ordna visum själv så finns information om hur du går till väga på respektive ambassads hemsida.

Det går bara att söka om visum för max en månad från Sverige, mer kan vi inte söka. Förlängning görs på plats i Ghana för en kostnad av 25 USD/månad).

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Ghana. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. För att komma in i Ghana ska du dock kunna visa att du är vaccinerad mot gula febern. Andra rekommenderade vaccinationer är Hepatit A och B samt att ta malariaprofylax.

Filmklipp

Bildgalleri

Tillbaka till startsidan Tillbaka till Afrika Tillbaka till Ghana

Besök oss i centrala Göteborg