Välkommen till Ghana - Great Andoh International School

ghana

Great Andoh International School

Topp

Introduktion

Res och inspireras, upplev detta underbara land! Sätt dig själv på en åktur av smak nyanser, ögonblick och all den fantastiska gästfriheten. Ghana är ett land som sätter alla sinnen på prov. Upptäck den ghananska kulturen samtidigt som du stöttar barn med undervisning och kärlek. Detta fantastiska projekt drivs av eldsjälen Emelie Kanter som 2008 reste själv ner som volontär till Ghana.

Volontärarbete i skola i Ghana

Emobarnen-kopia

 Pris från 11600 kr

Din roll som volontär

Som volontär på Great Andoh är din främsta uppgift att stötta barnen under undervisningen, ge uppmuntran och uppmärksamhet. Stimulera barnen genom olika fysiska aktiviteter och finnas där för dem.

”Friska glada barn som kan förändra sin egen och Ghanas framtid”, detta är målet för Great Andoh.

Några uppgifter på skolan kan vara att:

  • Undervisa i engelska, franska, datateknik, bild och form, sex och samlevnad/hälsa
  • Uppmuntra barnens kreativitet genom olika typer av pedagogiska lekar, dans, vollyboll, sång etc.
  • Hjälpa till med läxläsning
  • Kökshjälp
  • Har du vårdutbildning kommer dina kunskaper till hjälp, genom att ex. dokumentera barnens hälsostatus och undervisa i baskunskaper.

Projektets syfte

Många barnhem och skolor i Ghana drivs av eldsjälar som vill göra något för alla de barn som saknar någon att ta hand om dem. Från en ödetomt skapades både ett hem och en skola för 75 utsatta barn, skolan kommer idag kunna ta emot totalt 300 barn och ge dem utbildning. Engagemanget finns men ofta varken ekonomi eller andra resurser. Som volontär är du en extra resurs, du har tid att se barnen, leka med dem, hjälpa dem att prata engelska. Din fantasi sätter gränserna!

Mellan 17 april - 3 maj, 31 juli - 3 sep och 19 dec - 7 jan har skolan stängt.

Samarbetspartner

Emelie Kanter åkte 2008 till Ghana för att arbeta som volontär. Hon blev placerad på ett offentligt barnhem där de inte behandlade barnen väl och trivdes inte alls med detta. Samma höst träffade hon Jacques och då bodde han och barnen på en öde tomt utan tillgång till rent vatten, mat eller någon hälsovård. Men skrattet, engagemanget och kärleken till barnen fanns där. Emelie och Jacques bestämde sig för att tillsammans skapa en verksamhet för utsatta barn där barnen får kunskap, kärlek, trygghet och möjlighet att förändra sin egen framtid.

Idag är Great Andoh International School en väl fungerande verksamhet för 75 barn i åldrarna 2-18 år, de både bor och går i skolan. Skolan blev färdig under 2013 och ger ytterligare ca 200 barn möjligheten till utbildning. Denna dröm blev verklighet tack vare många människors engagemang och bidrag. Verksamheten finansieras av bidrag från privatpersoner och företag i Sverige.

Hur bokar jag en resa?

Du bokar din resa hos oss på Volontärresor antingen per telefon 031 - 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Du blir upphämtad på flygplatsen i Accra, därefter åker ni direkt till Budumbura som byn heter där du kommer att bo i Ghana, byn ligger ca en timmes bilfärd från Accra och 10min från Kasoa, en liten stad. Väl på plats kommer du få göra dig hemmastadd på ditt nya boende. Du kommer att få en introduktion där du lär dig om ghanansk kultur, vilka kulturkrockar kan uppstå, seder och bruk, visum, hälsa och hur dina kommande veckor kommer att se ut.

Boende och mat

Ditt boende kommer att vara i ett volontärhus som har två sovrum, kök med kylskåp, dusch och wc, samt en liten veranda.  Boendet är ett par minuters gångavstånd från skolan. Under din tid som volontär förväntas ni hålla i hushållet själva. Det ingår tre måltider om dagen (frukost, lunch och middag) måndag till fredag, måltiderna äter man tillsammans med elever och lärare på skolan. Projektet har tyvärr inte möjlighet att ta hänsyn till allergier eller andra kostönskningar. Önskar man handla och laga egen mat under veckan, är detta möjligt i ert hus.

Arbete och fritid

Arbetsdagarna är 5 dagar i veckan, vilka dagar bestäms på plats beroende på vilken kunskap/erfarenhet man bidrar med. Söndagar är man alltid ledig, plus en till dag.  Under sin fritid kan man besöka stranden som ligger ca 40min med bil, det finns fina sandstränder som är gratis och det finns även hotell områden med fina stränder, restauranger m.m. men till en entrékostnad. På din fritid kan du se dig omkring där du bor, göra utflykter eller bara ta det lugnt.

Upplev mer

Under dina lediga dagar i Ghana kan du passa på att se dig omkring i landet. Vill du ha några tips om utflykter eller sevärdheter, kontakta gärna oss på Volontärresor.

Om landet där du volontärarbetar

Ett vackert och välkomnande land, en perfekt blandning mellan modernt och traditionellt leverne - de positiva ordalagen är många när Ghana beskrivs. Naturen skiftar från djupa dalar och täta regnskogar till låga kustslätter. Men mötet med Ghana är förstås också helt beroende av din egen insats, ju mer du öppnar dig inför ditt värdland desto närmare kommer du det ghananska folket. Engelska är ett officiellt språk men majoriteten talar något av gur- och kwaspråken.

Praktiskt för dig som volontär

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Ghana som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Ghana om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Försäkring

Goudas reseförsäkring, Leva Utomlands, ingår i priset om du väljer alternativ B. Du är försäkrad under hela din volontärvistelse. Det ingår även en ansvarsförsäkring i resans pris, både på alternativ A och B. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Flyg

Alternativ A - Flygbiljetten ingår inte i resans pris.

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart. OBS! Boka din biljett så att du anländer till Accra dagen innan projektet startar, dvs en söndag. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs lördagen, alternativt söndagen.

Alternativ B - Flyg, visum och försäkring ingår i priset.  Om du bokar alternativ B ingår flygresa, visum och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Visum

För att resa till Ghana behöver du visum.

Visum ingår inte i resan pris i alternativ A, men visum ingår i alternativ B.

Du har möjlighet att köpa till visum när du bokar din resa. Visum till Ghana kostar 1500 kr inklusive visumavgift, porto, ansökningshandlingar och information om de dokument du behöver. Du skickar din ifyllda ansökan till Volontärresor och vi sköter sedan kontakterna med landets ambassad.

Resenären ansvarar själv för att visumansökningarna och passet är Volontärresor tillhanda i god tid, dvs senast 6 veckor före avresa.

Om du väljer att ordna visum själv så finns information om hur du går till väga på respektive ambassads hemsida.

Det går bara att söka om visum för max en månad från Sverige, mer kan vi inte söka. Förlängning görs på plats i Ghana för en kostnad av 25 USD/månad).

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Ghana. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. För att komma in i Ghana ska du dock kunna visa att du är vaccinerad mot gula febern. Andra rekommenderade vaccinationer är Hepatit A och B samt att ta malariaprofylax.

 

Bildgalleri

Tillbaka till startsidan Tillbaka till Afrika Tillbaka till Ghana

Besök oss i centrala Göteborg