Skola

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

I detta storartade land, Ghana med sin vackra natur och kultur,  är behovet stort för engelskalärare. Officiellt är engelskan huvudspråket, men än dominerar gur- och kwaspråken. Under din volontärtid har du daglig kontakt med dina elever, barnens föräldrar och dina nya kollegor. Som volontär i Ghana får du inte bara direkt kontakt med de fantastiska ghananerna men även en berikande upplevelse.

Volontärarbeta på skola i Ghana

Din roll som volontär

Barnen i skolan är framförallt i låg- och mellanstadieålder, men du kan även välja att undervisa små barn, från tre till fem år.

Några av dina uppgifter kan vara att:

  • Assistera de lokala lärarna i undervisningen i engelska och matematik
  • Skapa en lekfull miljö och uppmuntra barnens kreativitet genom pedagogiska lekar, spel, sång, teckning med mera, tillsammans med de lokala lärarna ta fram lämpligt undervisningsmaterial till låga kostnader och som hjälper lärarna att göra undervisningen roligare för barnen.
  • Ta ansvar för barnens skolnärvaro i syfte att minska avhoppen från skolan.

Kom ihåg, det är din fantasi som sätter gränsen för vad du kan åstadkomma som volontär!

Projektets syfte

Även om engelska är ett officiellt språk i Ghana så brister kunskaperna hos den fattigare befolkningen. Nivån hos många lärare är också låg och klasserna är ofta mycket stora, ibland så många som 60 elever på en lärare. Projektet syftar till att öka kunskaperna i engelska men det är också ett utbyte där du får inblick i hur skolor i Ghana drivs med mycket knappa resurser.

Skollov:

14e december – 9e januari

12e april – 7e maj

26e juli -9e september

När skolan är stängd kan du jobba på barnhem.

Samarbetspartner

I Ghana samarbetar Volontärresor med en lokal organisation vars medarbetare har flera års erfarenhet av att ta emot volontärer till Ghana från många olika länder. Tack vare samarbetet kan Volontärresor ge dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär, det är en meningsfull upplevelse för såväl dig som för lokalbefolkningen.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemejl när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag

Introduktion

Du hämtas på flygplatsen i Accra. Programmet inleds sedan med en introduktion på 3 dagar i Accra. Dag 1 och 2 lär du dig om ghanansk kultur och du får några inledande språklektioner. Ni diskuterar hur det är att bo i en ghanansk familj och vilka kulturkrockar som kan uppstå. Vidare tas frågor om visum, hälsa, pengar, mat och hur man tar sig fram med lokaltransport upp. Du och de andra volontärerna åker även på en guidad tur i Accra, lär dig grunder i ghanansk matlagning och så får du gå en kort trum- och danskurs. I slutet av veckan åker du till den plats där du ska arbeta den resterande tiden av din vistelse. Dag 3 åker du till projektet.

Boende och mat

Vår samarbetspartner introducerar dig till din familj som du ska bo hos under din resterande tid, efter introduktionen, i Ghana. Familjerna är ur ghanansk medelklass men standarden kan variera. Vissa har inte rinnande vatten eller elektricitet. Du väljer om du vill bo tillsammans med en annan volontär och det kan hända att ni då delar rum, men du delar aldrig rum med en familjemedlem. På veckodagarna äter du frukost, lunch och middag. På helgerna får du även mat om du inte väljer att göra en weekendresa. Dricksvatten står du för själv och du kan lätt få tag på buteljerat vatten.

Obs! På vissa projekt bor man i en personalbostad och inte i en familj. Det är till exempel vanligt om du ska jobba på ett sjukhus eller en vårdcentral, men förekommer även på vissa barnhem och skolor.

Fritid

På din fritid kan du umgås med din värdfamilj, se dig omkring där du bor, träffa andra volontärer eller bara ta det lugnt.

Upplev mer

Under dina helger i  Ghana kan du passa på att se dig omkring i landet. Du kan välja att åka till olika Nationalparker, åka till större städer för lite shopping, i Norra Ghana kan man bl a åka på Safari och i Södra Ghana kan man åka till havet för att få sol & bad.

Om landet

Ett vackert och välkomnande land, en perfekt blandning mellan modernt och traditionellt leverne – de positiva ordalagen är många när Ghana beskrivs. Naturen skiftar från djupa dalar och täta regnskogar till låga kustslätter. Men mötet med Ghana är förstås också helt beroende av din egen insats, ju mer du öppnar dig inför ditt värdland desto närmare kommer du det ghananska folket.

Engelska är ett officiellt språk men majoriteten talar något av gur- och kwaspråken. På introduktionen får du lära dig några meningar på Twi, ett kwaspråk som talas av de flesta i Accra.

Pratiskt

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Ghana som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Ghana om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Försäkring

Goudas reseförsäkring, Leva Utomlands, ingår i priset om du väljer alternativ B. Du är försäkrad under hela din volontärvistelse. Det ingår även en ansvarsförsäkring i resans pris, både på alternativ A och B. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

För att resa till Ghana behöver du visum. Visum ingår inte i resans pris utan volontären ansvarar själv för att söka detta vid Ghanas ambassad. Är du osäker hur du skall fylla i ansökan kan du kontakta oss för hjälp.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart. OBS! Boka din biljett så att du anländer till Accra dagen innan projektet startar, dvs en söndag. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs lördagen, alternativt söndagen.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset 

Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Ghana. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. För att komma in i Ghana ska du dock kunna visa att du är vaccinerad mot gula febern. Andra rekommenderade vaccinationer är Hepatit A och B samt att ta malariaprofylax.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev