Maasaibyn Enkokidongoi

Pris Från. 11200 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

I ett av Afrikas mest fascinerande länder har du möjlighet att arbeta som volontär på detta helt unika projekt! Du bor och arbetar i en traditionell maasaiby och får möjligheten att komma in i maasaiernas fantastiska kultur. Maasaierna är Kenyas mest kända och färgstarka folkgrupp. Du kan undervisa i den lokala skolan, arbeta med byns flick- och kvinnogrupper, hjälpa till i byggprojekt eller träna fotboll. Det är bara din fantasi som sätter gränserna för ditt volontärarbete! 

Volontärarbete i en maasaiby i Kenya

Maasai

Din roll som volontär

Alldeles nära gränsen till Tanzania ligger byn Enkokidongoi. De flesta som bor här är maasaier som lever av små enkla jordbruk. Området är ett av Kenyas fattigare områden och här tillämpas fortfarande många gamla traditioner och seder. Din insats behövs både i skolan och på annat håll. Du är välkommen att vara med i byns kvinnogrupp eller hjälpa till med enklare odling. Här finns också en aktiv fotbollsklubb där du kan hjälpa till på träningarna. Du arbetar fem dagar i veckan och bor i ett trevligt och bekvämt gästhus i närheten av skolan.

Projektets syfte

Sedan 1970-talet har svenskar varit i Enkokidongoi för att hjälpa byborna med olika utvecklings projekt. Bland annat har man finansierat bygget av byns skola Noontoto Primary School med 8 klasser och 500 elever. Här finns också ett projekt kallat Flickfonden som arbetar för att stärka flickors möjligheter, främst genom utbildning.

Samarbetspartner

Projektet drivs av lokala eldsjälar i samarbete med en svensk ideell förening . Genom detta samarbeta skapas förutsättningar för en meningsfull och givande volontärvistelse. Huset du bor i ägs av en ideell förening och intäkterna till huset bidrar till den lokala utvecklingen.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

När du anländer till Kenya och Nairobi blir du mött på flygplatsen av någon från vår samarbetspartner. Därifrån åker du till projektplatsen som ligger nära staden Namanga som är 15 km från gränsen till Tanzania. Din vistelse börjar med en introduktion till projektet och omgivningarna

Arbetstider

På projektet arbetar du 5 vardagar i veckan, max 6 timmar per dag. Om du vill göra någon extra utflykt någon helg kan du ta extra dagar ledigt om du talar om det för projektledaren i förväg.

Boende och mat

Du bor i Enkokidongoi i ett nybyggt och trevligt gästhus med sex dubbelrum som ligger nära skolan. Gästhuset har plats för 15 – 20 personer och har ett flertal sovrum. Där finns fina öppna ”vardagsrum”, bland annat ett härligt frukostrum under stråtak i trädgården. Du bor i ett rum som har myggnät och elektricitet. På gästhuset finns västerländska toaletter och flera duschar med både varmt och kallt vatten. Det finns en terrass på andra våningen och ett stort kök med all utrustning (frys, kyl, gasspis). Mat lagas av en kock 6 dagar i veckan och serveras i det stora köket. På söndagarna får du laga egen mat eller äta i en av byns små restauranger.

Fritid

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand eller helt enkelt bara njuta av tillvaron. I Mailitisa finns en liten marknad med ett par butiker. I närliggande Namanga finns större marknader och några hotell med god standard. Dit tar du dig lätt med taxi eller lokalbuss.

Upplev mer!

Vi erbjuder en fantastisk bestigning till toppen av Kilimanjaro för dig som vill uppleva ett oförglömligt äventyr.Kilimanjaro är världens högsta fristående berg som majestätiskt reser sig rakt upp ur savannen i Tanzania. Följ med på ditt livs äventyr till Kilimanjaro!

Om landet där du volontärarbetar

Få platser i världen framkallar så starka associationer som Kenya, för visst ser du bilder av ståtliga Maasaier och vilda lejon? Kenya är östra Afrikas främsta destination för dem som vill uppleva det afrikanska djur- och naturlivet. Men Kenya har så mycket mer att erbjuda än safariturer, nämligen kulturen och människorna. Det är när allt detta smälter samman som du får uppleva det samtida Kenya och Afrika. Nairobi kallas ”den gröna staden i solen”, kanske för att staden, trots att det är en storstad i all mening, även har inslag av grönska och till och med en nationalpark inte mer än 10 km från centrum. Swahili och engelska är de officiella språken men därutöver finns ett stort antal lokala språk. De flesta kenyaner talar dock swahili.

Klimat

När det är kallt i Sverige är det varmt i Kenya och vise versa, dock långt ifrån så kallt som här hemma. Framför allt maj, juni och juli kan vara lite kyligare månader med mycket regn medan det i december-april är varmt och torrt. Temperaturen i Naibosho och Masai mara-området är oftast mycket skön och behaglig.

Praktiskt för dig som volontär

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Kenya som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Kenya om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Som svensk medborgare ansöker du om elektroniskt turistvisum vid  www.ecitizen.go.ke (tar ca 7 dagar) priserna kan ändras men räkna med ca 50 USD för ett turistvisum. Passet måste vara giltigt sex månader efter hemkomst och kostnaden för visum ingår inte i resans pris. OBS! Du ska söka turistvisum och skriva att du reser som turist (ej volontär) i ansökan.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. OBS! Boka din biljett så att du landar i Nairobi på måndagen samma vecka som projektet startar. Meddela Volontärresor dina ankomsttider så snart du bokat. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till helgen efter din sista vecka. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset. Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Kenya. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev