Dykning och marina äventyr

Pris Från. 18800 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

På Mocambiques södra kust, utanför staden Inhambane ligger den idylliska lilla fiskebyn Tofo, där du som volontär deltar i ett marinbiologiskt projekt där du hjälper till att studera och övervaka livsvillkoren för valhajen – världens största fisk och andra marina djur. Njut av att vara på en av de bästa stränderna i världen samtidigt som du hjälper till med ett viktigt projekt som skyddar det marina livet som finns längs Moçambiques kust.

Volontärarbete med valhajar och marina djur

Din roll som volontär

Som volontär på Marine Reserach & Whale Shark Conservation Project kommer du att bidra med att hjälpa till med den marina forskning och övervakningsverksamhet för projektet under ledning av våra koordinerande projektforskare. Du kommer att arbeta med andra volontärer på projektet för att samla in data via dyk, havs-safaris och strandpromenader utanför kusten i Tofo i Moçambique. Du kan förvänta dig en utmärkt dykning, snorkling och strand upplevelse samtidigt som du får lära dig ofantligt mycket om marina forskningen och bidra till ett givande projekt.

Projektet innebär att genomföra flera olika typer av forskning med olika arter. Några aktiviteter genomförs vid vissa tider på året medan andra genomförs under hela året. Forskare kommer att lära dig hur man kan hjälpa med datainsamling under din projekttid.

För att kunna utföra dessa aktiviteter så behöver du kunna eller lära dig dyka. En öppen eller avancerad internationell dykkurs finns i kostnaden för programmet för att underlätta detta (ingår inte i två veckors alternativet).

Du kommer också att behöva vara en kapabel simmare (kunna simma 100 meter utan hjälp) och snorklare. Att kunna hålla andan för att dyka ner skulle vara en fördel, men är inte nödvändig.

Observera att portugisiska är det officiella språket i Mozambique och engelska är därför inte allmänt känt eller talat, inklusive bland personal och barn på lokala projekt placeringar.

Några av de projekt som du kommer att vara engagerad i kan innehålla:

Valhaj (juni till oktober) Valhaj delen av projektet innebär att vara med på havs safaris där du att snorklar med valhajar i det öppna havet. Det innebär att man tar vatten fotografier för att identifiera valhajar samt registrering av andra uppgifter om ekologi. Som en sammanfattning, kommer du samla in följande information om Valhajar:
● Datum, GPS, yt- och undervattensförhållanden
● Storlek, kön, ärr/särdrag, beteende valhaj
● Du kommer att ta ett ID fotografi och identifiera varje valhaj och spela in observationer

Delfiner (hela året) En annan art som övervakas på havs safaris är delfiner. Du kommer att samla in data som möjliggör delfin nummer och beteenden som ska spelas in och laddas upp på databaser för att dela med deras marina partners. Av särskilt intresse i denna studie är delfin beteende i relation med turismen.

Korallrev och fisk (hela året) Korallrevs övervakningen innebär att vara med och dyka och utföra undervattens data av uppgifter om indikator arter av korall fisk och tillståndet och lock av korall och tagghudingar på reven. Som en sammanfattning, på dessa forsknings dyk kan du utföra följande aktiviteter:

● Spela in indikator arterna av rev fisk

● Samla ID-foton av megafauna inklusive mantas, sköldpaddor och leopard hajar

● Samla korallrev kvadranter för att bedöma omslaget och tillståndet för olika korallgrupper och tagghudingar

● Insamling av bilder av nakensnäckor (havs kulor) för att hjälpa till att utveckla en art lista för Mocambique

Sköldpaddor (november till mars) Du kan hjälpa till att kartlägga sköldpaddans överlevnad och du kan ha tur från november till februari för att övervaka sköldpadds näste på stränderna i områdena kring Tofo. Historiskt sett har oäkta sköldpadds nästen i stort antal och även om dessa, liksom gröna sköldpaddor, havslädersköldpaddor och Hawksbill sköldpaddor, sedda i vattnet, har deras nästen minskat drastiskt på grund av tjuvjakt. Under de senaste 8 år, några eller inga nästen har hittats i området. Undersökningarna innebära att patrullera på stränderna, filma nästenas platser, hitta skal dimensioner och ta GPS-punkter för insamling av data uppgifter om tjuvjakt i området.

Sjöhästar (hela året) Detta projekt kommer att innebära att resa till den närliggande mynningar och snorkla i relativt grunt vatten för att utvärdera och övervaka sjöhäst befolkningen. Sjöhästar räknas, och bilder tas för att identifiera storleken på sjöhästar och data matas sedan in i en databas för att möjliggöra för analys.

Knölvalar (juni till oktober) Du kan hjälpa till att övervaka antalet knölvalar på deras säsongs tur upp och ner längs kusten. Detta innebär sanddyns baserade observationer med kikare och båt baserade observationer där man registrerar antalet valar, utgöra stället av baljorna och bevittna beteende.

Projektets syfte

Syftet med projektet i Moçambique är att öka förståelsen för valhajens beteende men också andra marina djur i området. Överfiske är ett stort problem i området och idag finns inga regler för fiskare vilket leder till att många fiskarter längs kusten hotas. Det är ett forskningsprojekt, men meningen är också att man ska sprida kunskap om djurlivet till lokalbefolkningen så att man bättre kan bevara den biologiska mångfalden.

Samarbetspartner

Vår partner i Moçambique är ett lokalt baserat företag som är 100% ansvarig för alla aktiviteter på marken och kvalitetskontroller. Tack vare detta samarbete, kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Programmet börjar med en introduktion och en presentation av projektet. Du kommer att bli visad runt i Tofo och Inhambane. Därefter deltar du i en Open Water dykkurs (PADI). Om du redan har ett dykcertifikat får du antingen uppgradera med en Advance kurs eller så får du börja dyka direkt. Detta bestämmer du själv på plats i Tofo. Hela första veckan ägnas åt att antingen ta dykcertifikat eller göra fria dyk. Vecka två och framåt ägnas åt projektaktiviteter.

Boende och mat

Boendet är beläget ovan sandynorna med vy över Tofo Bay. Som volontär kommer du att bo i en volontärstuga. Boendet har pool och endast 50 meter till stranden.  Volontärer delar sovrum med mellan 2-6 personer.

El och rinnande vatten finns. Rummen har myggnät, lakan och kuddar. Volontärhuset ligger precis vid stranden, i utkanten av Tofo. Utanför huset finns det pool där man kan svalka av sig under de varma dagarna.

Frukost, lunch och middag äter du på volontärcentret. Har du matallergi, kan projektet lösa detta, kom ihåg att meddela oss i god tid innan din ankomst.

Boendet är precis intill vår lokala partners kontor och endast 30 sekunders promenad till Tofo stranden. I närheten finns Tofo-byn, där finns butiker, några restauranger och arrangörer som ordnar strandaktiviteter.

Fritid

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand. Tofo har vackra gräsbevuxna sanddyner och du kan luta dig tillbaka och njuta av en dag på stranden eller surfa på vågorna i Tofinho, ridning på stigar genom sanddyner och byar eller prova på djup havs fiske.
Det finns två stränder i området, Tofo Beach, som är den största stranden och Tofinho som är lite tystare. Längst med stranden finns en liten marknad och butik där du kan köpa fisk och hantverk.

Du kan också ta en tur in till Inhambane, som är beläget ca en timme med lokal buss, en historisk lokal stad som är den näst äldsta staden i Moçambique för att njuta av den lokala marknaden eller strosa runt längst hamnen.

Upplev mer!

Besök Bazaruto Archipelago som  består av fem idylliska öar: Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina och Bangue. Skärgården är verkligen en av de vackraste destinationer på den afrikanska kontinenten och är nästan ett orört paradis på jorden.
Området är nu skyddad som naturskyddsområde och nationalpark, och är den enda officiella marina reservatet i landet.

Där finns även några aktiviteter på stranden i Tofo som hästridning, fyrhjuling åkning, djuphavs fiske, yoga på stranden eller surflektioner som kan bli bokade vid ankomst. Projektets personal kan hjälpa dig att boka aktiviteterna.

Om landet där du volontärarbetar

Moçambique möts det gamla och nya Afrika på ett sällsamt sätt. I städerna skymtar gamla kolonialvillor bakom vita murar medan nybyggda höghus vittnar om en snabbt växande ekonomi. Efter många år av inbördeskrig har landet stabiliserats och nu blomstrar affärslivet igen. På marknaderna kan du hitta tyger, konstverk och vackra träskulpturer från hela södra Afrika. Moçambique erbjuder en fantastisk natur med många nationalparker och långa, orörda stränder.

Väder

Vädret i Mocambique varierar och har både regn och torra perioder. Under december-mars får man räkna med att det är regnsäsong och hög luftfuktighet, skyfallen och luftfuktigheten varierar något beroende på om du befinner dig norr eller söderut i landet. Under perioden april till maj är det mindre regn och mer sol. Under perioden juni till oktober är det tropiskt väder och nästintill inget regn. November brukar vara den månad som är mest oförutsägbar eftersom den ligger emellan torr och regnperiod.

Praktiskt för dig som volontär

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Du behöver visum för att komma in i Mocambique. Du ska söka turistvisum.

Vid bokning får du ett invitation letter av oss, som du ska skicka till ambassaden.

För information om hur du söker visum gå in på ambassadens hemsida.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris.När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Din slutdestination är Imhambane. Du ska boka din biljett så att du anländer samma dag som projektet startar, det vill säga en måndag. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till måndagen efter det antal veckor du valt att jobba som volontär. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Om du kommer andra tider får du själv stå för hämtning och eventuella extra hotellnätter i Inhambane.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset. 

Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Mocambique. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor. Du bör ta även ta malariaprofylax. Var dock uppmärksam på vilken malariamedicin du köper då Lariam inte bör kombineras med dykning.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev