Välkommen till Mocambique - Valhaj och marina äventyr

photoshop2

Valhaj och marina äventyr

Topp

Introduktion

På Mocambiques södra kust, utanför staden Inhambane ligger den idylliska lilla fiskebyn Tofo, där du som volontär delta i ett marinbiologiskt projekt där du hjälper till att studera och övervaka livsvillkoren för valhajen – världens största fisk och andra marina djur.

Volontärarbeta med valhajar och marina djur i Moçambique, Afrika

 

Din roll som volontär

Som volontär på Marine Reserach & Whale Shark Conservation Project kommer du att bidra med att hjälpa till med den marina forskning och övervakningsverksamhet för projektet under ledning av våra koordinerande projektforskare. Du kommer att arbeta med andra volontärer på projektet för att samla in data via dyk, havs-safaris och strandpromenader utanför kusten i Tofo i Moçambique. Du kan förvänta dig en utmärkt dykning, snorkling och strand upplevelse samtidigt som du får lära dig ofantligt mycket om marina forskningen och bidra till ett givande projekt.

Valhajar finns att skåda mellan juni och oktober.

Mellan juni och augusti kan övriga uppgifter förekomma, som att övervaka knölvalarna som migrerar upp och ner längs kusten. Detta görs genom strandbaserade övervakningar med kikare, men även genom observationer med båt där man räknar valarna och försöker känna igen deras knölar.

Mellan november och februari hjälper volontärerna till att övervaka havssköldpaddor. Övervakningen innebär att tillsammans med lokala personer patrullera stränderna under nätterna för att markera nästen, hitta kläckta ägg och att lägga ut GPS-punkter för att spåra antalet döda genom att tagga de vuxna sköldpaddorna. Du gör även morgonobservationer för att se till så att inga fiskare samlar in ägg. Dödligheten på stränderna runt Tofo kartläggs. Historiskt sett har sköldpaddorna lagt många ägg i detta område, men på senare tid har antalet minskat kraftigt.

Här följer några exempel på vad du kan komma att få göra:

  • PADI Dykutbildning inklusive teori och poolövningar
  • Samlar in data på strandvandringar, båtutflykter, dyk och vid snorkling
  • Hålla koll på antalet valhajar i området, är de återkommande eller nya valhajar som rör sig i området
  • Beteendemönster
  • Undervattensfotografier för identifikation
  • Beach-clean ups
  • Undersöker korallreven och inventerar och identifierar fiskarter
  • Valhajseminarier – lär dig mer om detta magnifika djur

Projektets syfte

Syftet med projektet i Moçambique är att öka förståelsen för valhajens beteende men också andra marina djur i området. Överfiske är ett stort problem i området och idag finns inga regler för fiskare vilket leder till att många fiskarter längs kusten hotas. Det är ett forskningsprojekt, men meningen är också att man ska sprida kunskap om djurlivet till lokalbefolkningen så att man bättre kan bevara den biologiska mångfalden.

Samarbetspartner

Mocambiqueprojektet drivs i samarbete med en lokal organisation som ansvarar för kontakterna på plats. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär. Det är en garanterat meningsfull vistelse.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 - 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag

Introduktion

Programmet börjar med en introduktion och en presentation av projektet. Du kommer att bli visad runt i Tofo och Inhambane. Därefter deltar du i en Open Water dykkurs (PADI). Om du redan har ett dykcertifikat får du antingen uppgradera med en Advance kurs eller så får du börja dyka direkt. Detta bestämmer du själv på plats i Tofo. Hela första veckan ägnas åt att antingen ta dykcertifikat eller göra fria dyk. Vecka två och framåt ägnas åt projektaktiviteter.

Boende och mat

Boendet är beläget ovan sandynorna med vy över Tofo Bay. Du bor i ett enkelt hus tillsammans med andra volontärer. Minst Fyra personer bor i varje sovrum. El och rinnande vatten finns. Rummen har myggnät, lakan och kuddar. Volontärhuset ligger precis vid stranden, i utkanten av Tofo. Utanför huset finns det pool där man kan svalka av sig under de varma dagarna.

Frukost, lunch och middag äter du på volontärcentret. Har du matallergi, kan projektet lösa detta, kom ihåg att meddela oss i god tid innan din ankomst.

Boendet är precis intill vår lokala partners kontor och endast 30 sekunders promenad till Tofo stranden. I närheten finns Tofo-byn, där finns butiker, några restauranger och arrangörer som ordnar strandaktiviteter.

Fritid

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand. Tofo har vackra gräsbevuxna sanddyner och du kan luta dig tillbaka och njuta av en dag på stranden eller surfa på vågorna i Tofinho, ridning på stigar genom sanddyner och byar eller prova på djup havs fiske. Det finns två stränder i området, Tofo Beach, som är den största stranden och Tofinho som är lite tystare. Längst med stranden finns en liten marknad och butik där du kan köpa fisk och hantverk.

Du kan också ta en tur in till Inhambane, som är beläget ca en timme med lokal buss, en historisk lokal stad som är den näst äldsta staden i Moçambique för att njuta av den lokala marknaden eller strosa runt längst hamnen.

Upplev mer!

Besök Bazaruto Archipelago som  består av fem idylliska öar: Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina och Bangue. Skärgården är verkligen en av de vackraste destinationer på den afrikanska kontinenten och är nästan ett orört paradis på jorden. Området är nu skyddad som naturskyddsområde och nationalpark, och är den enda officiella marina reservatet i landet.

Eller ta en tur till Vilankulo. Vilanculos har växt och utvecklats de senaste åren men är fortfarande en lantlig, genuin afrikansk stad med outvecklad infrastruktur. Här finns ett fåtal affärer, kafé och ett postkontor. Staden är uppdelad i två sektioner, den gamla och den nya, förenade genom en asfalterad väg på cirka 1 kilometer.

Om landet

Moçambique möts det gamla och nya Afrika på ett sällsamt sätt. I städerna skymtar gamla kolonialvillor bakom vita murar medan nybyggda höghus vittnar om en snabbt växande ekonomi. Efter många år av inbördeskrig har landet stabiliserats och nu blomstrar affärslivet igen. På marknaderna kan du hitta tyger, konstverk och vackra träskulpturer från hela södra Afrika. Moçambique erbjuder en fantastisk natur med många nationalparker och långa, orörda stränder.

Väder

Vädret i Mocambique varierar och har både regn och torra perioder. Under december-mars får man räkna med att det är regnsäsong och hög luftfuktighet, skyfallen och luftfuktigheten varierar något beroende på om du befinner dig norr eller söderut i landet. Under perioden april till maj är det mindre regn och mer sol. Under perioden juni till oktober är det tropiskt väder och nästintill inget regn. November brukar vara den månad som är mest oförutsägbar eftersom den ligger emellan torr och regnperiod.

Praktiskt

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Du behöver visum för att komma in i Mocambique. Nya regler håller på att implementeras is Mocambique och vi rekommenderar att du söker detta på förhand i Sverige. För mer information om hur du söker visum gå in på ambassadens hemsida.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. Volontärresor samarbetar med Tranås resebyrå och när du bokar din resa får du ett reseförslag på en biljett via e-post. Om du är intresserad av deras förslag svarar du dem. Din slutdestination är Imhambane. Du ska boka din biljett så att du anländer samma dag som projektet startar, det vill säga en måndag. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till måndagen efter det antal veckor du valt att jobba som volontär. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Om du kommer andra tider får du själv stå för hämtning och eventuella extra hotellnätter i Inhambane.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Mocambique. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor. Du bör ta även ta malariaprofylax. Var dock uppmärksam på vilken malariamedicin du köper då Lariam inte bör kombineras med dykning.

Filmklipp

Bildgalleri

Tillbaka till startsidan Tillbaka till Afrika Tillbaka till Mocambique