Damaraland Elephant Protection

Pris Från. 13700 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Är elefanter i Afrika något som du har drömt om att volontärarbeta med och leva bland? Detta elefantprojekt strävar efter att öka kunskapen och samspelet mellan människor och ökenelefanter i nordvästra Namibia. Denna del av landet kallas traditionellt för “Damaraland”.

Volontärarbete med elefanter i Namibia

Din roll som volontär

Elefantprojektet startade 2001 då situationen mellan lantbrukare och elefanter ledde till att den namibiska regeringen ville slakta en del av elefantbeståndet för att lugna situationen. Detta ledde så småningom till att det endast fanns 52 ökenelefanter kvar. Denna siffra har nu ökat till över 600 elefanter. Som en följd av denna expansion beger sig nu elefanter in på jordbruksområden som främst är avsedda för nötkreatur, getter och får. Till följd av människans påverkan på miljön har grundvattennivån sjunkit och lämnar mycket lite ytvatten för elefanterna att släcka sin törst. Konstgjorda vattentäkter har därför blivit ett mål för elefanter i deras strävan att hitta vatten.

I denna strävan efter vatten orsakar elefanterna omfattande skador på vindkraftverk, dammar, reservoarer, pumpar och brunnar. Sekundära skador uppstår även på mark som ligger invid vattenreservoarerna. Med upptrappningen av turismen i området, har dock skyddet av dessa djur blivit viktigare tillsammans med deras historiska och biologiska värde.

Detta projekt arbetar för att bygga upp skyddsstrukturer runt vattenreservoarer, skapa alternativa vattentäkter, utbilda samhällen om elefanternas beteende och främja turismen i de drabbade områdena i Damaraland. Genom dessa åtgärder hoppas projektet att de kan mildra trycket på lantbrukarnas mark inom området nordvästra Namibia. Med denna kampanj vill man skapa en långsiktig existens i harmoni mellan befolkningsgrupper inom detta område och ökenelefanten.

Dina uppgifter

Projektet är uppdelat i tvåveckorsperioder, första veckan kallas för byggveckan och andra för patrullveckan.

Under första veckan slår man vanligtvis läger hos en bonde i tre nätter för att hjälpa till att bygga en mur runt hans vattentank. Detta gör man för att skydda vattentanken från elefanter som ofta förstör dem i sökandet efter vatten.

På helgen bor man på ”base camp” som är huvudlägret i ett härligt och avslappnat område längs en flodbädd. Där man njuter av att umgås och kan välja att sova på ett golv i trädet eller i tält.

Under andra veckan är det patrull och då åker man ut för att campa i tre nätter, man sover under stjärnorna eller i tält. Under dagarna spårar man elefanter med bil som bor i området och får man syn på dem gäller det att vara tyst. Dessa eleganta djur är en dröm att få se på nära håll.

Två volontärer om dagen har alltid köksansvar och fixar, frukost, en enklare lunch och middag som lagas över öppen eld.

Under din tid på projektet behöver du inte någon tidigare utbildning eller kompetens förutom en stark rygg och ett öppet sinne. Projektet kommer att lära dig att göra följande:

  • “Bush craft”, d.v.s hantverk inklusive matlagning över öppen eld.
  • Säkerhet och hygien i bushen.
  • Att närma sig vilda djur till fots, observera djurs beteende, bushpromenader, navigation, kartläsning och GPS etc.
  • Traditionell byggnadsteknik

Detta projekt erbjuder dig som volontär en unik upplevelse av att vara i den verkliga afrikanska vildmarken, sova under stjärnorna, matlagning över öppen eld och ta del i något helt unikt. Detta projekt handlar inte om att ge arbete åt volontärer att delta i, det handlar om att volontärer bidrar till bli en “spjutspets” för bevarandet av projektet och för ökenelefanternas fortlevnad. I de flesta fall är det upp till dig som volontär för att lyckas med din vistelse, handledarna är där för att se till att din tid i bushen är pedagogisk och säker. Volontärer förväntas arbeta som ett team, lever tätt tillsammans, nära marken och nära till djuren.

Det krävs att du fyller 18 år under året och att du har grundläggande kunskaper i engelska för att åka på denna volontärresa.

30 juli -8 augusti 2018 är endast bokningsbart för familjer.

Projektets syfte

Projektet är en del av en långsiktig initiativ för att hitta lösningar kring det ständigt växande problemet med konflikter mellan ökenelefanter och självförsörjande jordbrukare, genom att underlätta fredlig samexistens.
Projektet gör detta genom bland annat:

  • Forskning
  • Utveckling
  • Utbildning

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Volontärer ombeds att komma fram till senast den söndag innan projektet startar. Själva projektstart är måndag morgon. Mötesplatsen för projektet är Swakopmund, Namibia. Personal och volontärer bor normalt på Amanpuri Travellers Lodge, ett backpackerställe som kostar N$ 110 per natt, inklusive frukost. Det rekommenderas starkt att du flyger till Walvis Bay, en 20 minuters bilfärd till Swakopmund. En transfer kan ordnas för dig från Walvis Bay till Swakopmund för N$180. Om du flyger till Windhoek, Namibias huvudstad, kan transfer och boende bokas för dig. Observera att om du reser genom Windhoek måste du komma fram senast före kl 12 på söndag innan projektet börjar. Om en natts boende i Windhoek behövs, rekommenderas Chameleon Backpackers. En transferservice från Windhoek International Airport till Chameleon Backpackers kostar N$ 240. Transporten som går genom Swakopmund från Windhoek kan plocka upp dig på Chameleon Backpackers också. Denna buss kostar också N$ 240.

Boende och mat

Projektets bas ligger ca 3 timmar norr om Swakopmund, en stad på Namibias västkust, även kallad Skelettkusten. Som volontär är du bara i baslägret när du har genomgång och över helger efter veckans aktiviteter. Den första veckan går åt att bygga skyddande murar runt vattentäkter. Under denna tid upprättas ett mobilt läger i närheten av din byggarbetsplats. Du kommer att bo i en tvåmannatält, om du inte väljer att sova under stjärnorna. Tvättmöjligheter är begränsade, men man hjälps åt när man når olika vattendrag. Toalettbesök görs i bushen men det kommer naturligtvis att vara slutet och privat.

Mat på ditt mobila läger kommer att lagas enligt ett rullande schema, tillagning över öppen eld. Dessa måltider är enkla men goda, balanserade med vegetariska alternativ. Exempel på mat är spagetti bolognese, grillad kyckling och thai curry. Under patrullveckan bor man i tält, men många volontärer sover utomhus i sovsäckar som projektet tillhandahåller.
Toaletter och dusch är inte tillgängliga under denna vecka. Mat tillagas över öppen eld och enligt ett rullande schema. Måltider kommer att vara lite enklare än under byggveckan.

Mellan bygg- och patrullveckan kommer din grupp att återvända till baslägret för att tillbringa några dagar att slappna av och förbereda sig för nästa vecka. Tvätt kommer också att göras medan man är tillbaka på sitt “Base Camp”. Inköpsrundor kommer att ske när du är i lägret, och volontärer kommer att ha möjlighet att följa med på dessa resor. Medan personalen provianterar, kan du spendera din tid med andra volontärer på ett litet pensionat i staden Uis, där det finns en pool, internet och restaurangmat.

Fritid

Lediga dagar har du under helgen i baslägret. Där kan du ta en resa in till staden Uis eller stanna i lägret och slappna av. Du kan också paddla kajak då det finns på campet.

Upplev mer

Det rekommenderas, om du planerar att anlända tidigare eller stanna senare än din projekttid, att du spenderar mer tid i Swakopmund än i Windhoek då det finns mycket mer att göra. Swakopmund ligger på kusten och erbjuder delfinsafari, sand-boarding, fyrhjuling, ridning genom dynerna, eller kajakpaddling längs stranden.

Om landet där du volontärarbetar

Namibia är ett spännande land på södra Afrikas västkust. I väster mot Atlanten ligger den så kallade Skelettkusten och landet har inre landgräns med Angola, Botswana Sydafrika och Zambia. I östra Namibia finner man den välkända Kalahariöknen. Precis som i de andra afrikanska länderna är HIV/AIDS ett stort problem i Namibia. Men trots knappa förhållanden möter du människor som är fulla av energi och livsglädje!

Klimatet i Namibia är hett och torrt. Nederbörd förekommer, men då bara sporadiskt och i mindre mängder. Torkan kan ibland vara mycket långvarig. Detta gör att tillgången på vattenkällor begränsas, vilket elefantprojektet jobbar aktivt emot.

Praktiskt

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod.
Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Du behöver inget visum för vistelser kortare än 90 dagar när du reser till detta projekt i Namibia. Tänk dock på att passet måste vara giltigt sex månader från det datum du åker hem.  Det är viktigt att vid ankomst till Namibia söka ett Turistvisum, och inte ett arbetsvisum. För att få ett visum måste du visa din returbiljett och bevis på boende.

Flyg

Flyg ingår inte i resans pris.

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart.
Du skall flyga till antingen Walvis Bay eller Windhoek i Namibia.
Kom ihåg att boka din biljett att komma fram i tid på söndagen till din start på måndag morgon och din avresa dagen efter att du kommer tillbaka till Swakopmund på fredag eftermiddag. Om du flyger från Windhoek måste du ha i åtanke att skytteln lämnar cirka 07:00 från Swakopmund och anländer i Windhoek omkring 12:00 samma dag.

Vaccinationer

Kom ihåg att vaccinera med alla nödvändiga vaccinationer innan det här projektet. Kontrollera med en vaccinationscentral eller din läkare för vilka vaccinationer du behöver. Vi rekommenderar att du har en fullt skydd mot hepatit A och B, kolera och polio. Det finns ingen malaria i det område som du reser till, men kontrollera med vaccinationscentral. Se till att även ha skydd mot stelkramp och rabies också.
Mer detaljerad information kommer att skickas till dig vid registreringen för projektet.

Varmt välkommen att boka dig till ditt livs äventyr!

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev