Dakar Skola

Pris Från. 14500 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Behovet av engelskundervisning i Senegal är stort, men resurserna är små och klasserna stora, ibland 80 elever på en lärare, så ditt engagemang som volontär behövs! Genom att undervisa hjälper du till att bygga senegalesiska barns framtid och du gör en långsiktig insats som hela samhället har nytta av.

Volontärarbete i skola i Senegal

Senegal-partner-1-3

Din roll som volontär

Som skolvolontär arbetar du både i kommunala och privata skolor. Lokalerna är enkla och klasserna mycket stora. Ofta får barnen dela både bänkar, pennor och papper. Du assisterar den lokalt anställde läraren med undervisning. Nedan ges exempel på uppgifter du kan få som volontär på en skola. Punkterna ska ses som riktlinjer och förslag. Utöver dessa är det din egen fantasi som sätter gränserna!

  • Assistera de lokala lärarna i undervisningen i engelska, franska, matematik och grundläggande datakunskap
  • Skapa en lekfull miljö och uppmuntra barnens kreativitet genom pedagogiska lekar, sång, spel och idrott
  • Tillsammans med de lokala lärarna, ta fram lämpligt undervisningsmaterial till låga kostnader

Du kan välja att undervisa på låg-, mellan- eller högstadiet i skolor i Dakar med omnejd. Observera att skolorna i Senegal är stängda från slutet av juli till början av oktober. Jul- och påsklov är ca 2 veckor. Minimitid för att volontärarbeta på en skola är 4 veckor.

Du arbetar alla vardagar och är ledig på helgerna.

Projektets syfte

Syftet med samarbetet är att uppmuntra kulturutbyten på något av värdprojekten. Du ger av dina kunskaper och ditt engagemang, samtidigt som du får lära dig något om hur man arbetar med knappa resurser i Senegal.

Samarbetspartner

Alla projekt i Senegal drivs i samarbetet med en lokal NGO, en icke-statlig organisation grundad 1994 i Ghana. Tack vare samarbetet kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär i Senegal. Det blir en garanterat meningsfull och spännande erfarenhet.

Kurs i franska eller wolof

Eftersom Senegal är ett fransktalande land är det en fördel om du har grundläggande kunskaper i franska. Du har möjlighet att börja din vistelse med en tre veckors intensivkurs i franska eller wolof som är det största språket i Senegal. Kursen kostar 4 500 kronor.

Du kan också gå en trumkurs eller kurs med afrikansk dans . Dessa kurser bokar och betalar du själv på plats. Hör av dig till Volontärresor om du har några frågor.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Programmet inleds med en introduktion i Dakar på cirka tre dagar. Under introduktionen får du lära dig om Senegals kultur och du får hjälp att komma över den första kulturchocken. Ni diskuterar hur det är att bo i en senegalesisk familj och vilka kulturkrockar som kan uppstå. Vidare kommer frågor om hälsa, pengar, mat och hur man tar sig fram med lokaltransport att tas upp. Du kommer även att få en språklig orientering. Dessutom blir det tid för sightseeing i centrala Dakar och besök på stranden.

Boende och mat

Du bor i en senegalesisk värdfamilj. Du får ett eget rum hos familjen och på veckodagarna äter du frukost och middag med dem. På helger även lunch om du inte väljer att göra en weekendresa. Det är möjligt att familjen ber dig att stå för ditt eget dricksvatten och det är inga problem att få tag på buteljerat vatten. Det är inte säkert att det finns rinnande varmvatten, men det f nns alltid badrum där du kan tvätta dig.

Fritid

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska Dakar på egen hand. Här finns många roliga marknader, goda restauranger och ett rikt nattliv. Dakar ligger vid havet och du kan bada vid många härliga stränder eller öar i närheten.

Upplev mer

Vill du uppleva mer än Dakar under din vistelse finns det andra städer, till exempel St Louis och olika typer av nationalparker att besöka. Det är enkelt att ta sig runt i Senegal med buss och taxi.

Om landet där du volontärarbetar

I Senegal blandas det koloniala arvet med det moderna Afrika. Städerna, som minner från de franska kolonisatörernas tid, har vackra hus och breda alléer. Nationalparkerna lockar med löften om att få se krokodiler, flodhästar, massor med fåglar och sällsynta blommor. Senegaleserna är stolta över sitt land som kallas ”Terangans land” eller gästfrihetens land. Det sociala livet är viktigt och du har en chans att bli en del av den utvidgade familjen (bestående av släkt och vänner i flera generationer) under några månader. Dakar och St Louis i norr har också ett rikt kulturliv med mycket dans och musik.

Praktiskt för dig som volontär

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Senegal som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Senegal om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod.
Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Om du stannar i Senegal kortare tid än 90 dagar behöver du inget visum. Om du vill stanna längre hjälper vår kontaktorganisation på plats dig att söka visum som du betalar själv.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Du ska boka din biljett så du anländer till Dakar under lördagen eller söndagen helgen innan projektet startar. Kommer du tidigare får du själv stå för hotell och transportkostnader. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs lördagen, alternativt söndagen. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Senegal. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev