Pris Från. 35900 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

I Sydafrika kan du hjälpa till att förändra livet för små barn i åldrarna 0-4 år och som bor på barnhem. Som volontär gör du en stor insats genom att ge barnen den uppmärksamhet och kärlek de behöver.

Volontärarbete på barnhem i Kapstaden, Sydafrika

Din roll som volontär

Barnhemmet ligger i Athlone, en förort till Kapstaden. Kapstaden har stora områden där många människor lever i ett hårt klimat. I detta projekt hjälper du till på ett barnhem för övergivna, misshandlade, bortglömda och hivsmittade barn. Åldern på barnen är från nyfödda och upp till 4 år. Här krävs ett stort hjärta och tålamod. Rätt person kan göra stor skillnad för de här barnen tidigt i livet! Dina uppgifter blir att ta hand om, mata, byta blöjor på de minsta och leka med barnen.

Personalen på barnhemmet gör allt för att det ska kännas som ett hem och inte en institution för barnen. De lägger stor fokus på att försöka återförena barnen med sina föräldrar, om dessa är i livet och om det är möjligt. De barn som inte har någon nära släkting i livet försöker man hitta adoptivföräldrar till.

Onsdagar har man ledigt då är det full bemanning på barnhemmet.

Barnen har lov under vissa perioder av året.

Projektets syfte

Du är en extra resurs. Som volontär har du tid att ge barnen den närhet som de annars skulle fått från sina föräldrar och som personalen på barnhemmen inte hinner ge dem. Projektet syftar till att sprida glädje och inspiration.

Samarbetspartner

Sydafrikaprojektet drivs i samarbete med en lokal organisation som ansvarar för kontakterna på plats. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär. Det är en garanterat meningsfull vistelse, såväl för dig som volontär som för lokalbefolkningen.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Programmet börjar på en torsdag med en möjlighet att lära känna Kapstaden. Du hämtas på flygplatsen och körs direkt till volontärcentret där du träffar andra volontärer. På fredagen får du en introduktion och säkerhetsgenomgång för din vistelse och information om vad som finns att göra i området. Ni besöker också ett museum som ger en bra bild av landets nutidshistoria och om apartheidsystemet. På lördagen gör ni en guidad tur och besöker något av områdets turistmål. Under introduktionen gör ni ett besök i kyrkan där Desmond Tutu är verksam, har du tur får du träffa honom! Han är ärkebiskop och fick Nobels fredspris 1984. Söndagen ägnas åt att utforska staden på egen hand och om du ska bo i värdfamilj installerar du dig hos dem.

Boende och mat

De tre första dagarna bor du på ett backpackercenter med internationell atmosfär tillsammans med de andra volontärerna. Efter introduktionen kan du välja mellan att bo kvar på samma plats eller att bli inkvarterad hos en sydafrikansk värdfamilj.

Centret ligger i stadsdelen Observatory. Du bor i tre- till sexbäddsrum. Boendet har bra standard. Alla boende har gratis trådlöst nätverk. På vandrarhemmet är det gemensamma badrum. Frukost och middag ingår, lunch gör du själv och tar med till projektet. Det finns kök att tillgå på centret.

Värdfamiljerna finns framförallt i Athlone, samma förort som barnhemmen ligger i. Väljer du att bo i familj så kan du antingen dela rum med en annan volontär eller få ett eget rum. Du bor hos en medelklassfamilj men standarden varierar. Generellt sett kan man säga att standarden är lägre än du är van vid i Sverige men det finns alltid vattentoalett och dusch och det är rent och snyggt. Du äter frukost och middag med familjen och ordnar lunch själv.

Lokala transporter

Lokala transporter till och från din arbetsplats ingår i resans pris. I Sydafrika ska man inte gå längre sträckor på egen hand, det kan vara en säkerhetsrisk. Vår samarbetspartner skjutsar dig till och från ditt projekt varje dag.

Ett annat alternativ är att hyra bil tillsammans med en annan volontär, det kostar cirka 100 kr/dag. Du måste vara minst 19 år och ha internationellt godkänt körkort för att få hyra bil.

Det finns även tåg, en veckobiljett mellan stadsdelen Athlone och Kapstaden kostar cirka 40 kronor.

Fritid

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand eller helt enkelt bara njuta av tillvaron i det fantastiska Kapstaden! Vår samarbetspartner kan hjälpa dig att boka turer.

Upplev mer!

Vi erbjuder en fantastisk bestigning till toppen av Kilimanjaro för dig som vill uppleva ett oförglömligt äventyr. Kilimanjaro är världens högsta fristående berg som majestätiskt reser sig rakt upp ur savannen i Tanzania. Följ med på ditt livs äventyr till Kilimanjaro!

Om landet där du volontärarbetar

Sydafrika är ett av Afrikas mest spännande länder. Landet utgör en intressant blandning av Europa, Afrika och Asien. Naturen är storslagen och full av kontraster. När du reser i Sydafrika får du säkert känslan av att du förflyttar dig mellan olika kontinenter. Sydafrika kallas regnbågsnationen,
och innebörden blir tydlig när du har vistats i landet ett tag.

Landets demokratiseringsprocess har pågått sedan början av 1990-talet och även om mycket har skett så återstår också en hel del. Några av de utmaningar som Sydafrika står inför är att minska fattigdomen och orättvisorna, att befästa demokratin och främja respekten för de mänskliga rättigheterna. Men den största utmaningen är troligen att bekämpa hiv- och aidsepidemin.

Praktiskt

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Sydafrika som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Sydafrika om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod.
Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Om du ska stanna i Sydafrika längre än 90 dagar behöver du visum. Det är viktigt att vara ute i god tid efter som det normalt tar cirka två månader att söka och få visum. Om du arbetar som volontär i mer än 90 dagar så ingår visum i resans pris.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart.  Din slutdestination är Kapstaden. Du ska boka din biljett så att du anländer samma torsdag som projektet startar. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till söndagen. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset.  Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Smittsamma sjukdomar

Både Hiv/Aids och TBC är vanliga sjukdomar i Sydafrika och de förekommer på alla våra vård och omsorgsinriktade projekt. Under introduktionen får du utbildning i hur smitta förs vidare och hur du skyddar dig från smitta. Det är mycket viktigt att du är medveten om riskerna och att du följer de instruktioner du får.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Sydafrika. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev