Big 5 – wildlife reserve

Pris Från. 16400 SEK

 • Alltid Resegaranti
 • Hjälp & Support
 • 1-24 Veckors resa

Sydafrika har ett fantastiskt djurliv och precis utanför Krügerparken ligger detta fantastiska projekt. Här kan du volontärarbeta på ett stort reservat som strävar efter att bli självförsörjande och arbetar för en hållbar miljö. Du bor bland Afrikas vilda djur och deltar som volontär i det dagliga arbetet i reservatet.

Ett oförglömligt äventyr där du har chansen att se Big 5 på riktigt!

Volontärarbete på ett Big 5 wildlife reservat i Sydafrika

Din roll som volontär

I Balule Naturreservat kan du under några veckor vistas och arbeta i den afrikanska bushen. I reserverat som är beläget i utkanten av den kända Krügerparken, finner du de fantastiska Big 5 tillsammans med en mängd andra djur.

Som volontär kommer du att lära dig vikten av en hållbar ekologisk miljö och hur man åstadkommer detta praktiskt i ett land som Sydafrika. Under sommaren (oktober – april) når temperaturen 30 – 40 grader. Under december – februari kan det också regna mycket kraftigt. Resten av året kan det periodvis vara mycket torrt. Detta gör att dagsschemat varierar för att anpassas till höga temperaturer respektive stor nederbörd eller torka.

Big 5-wildlife reservat:

 • Här kan du arbeta från två veckor upp till flera månader. Här bor elefanter, lejon, hyenor, leoparder, noshörningar, giraffer och zebror för att nämna några. Du bor mitt i den afrikanska bushen, en upplevelse utöver det vanliga.Här får du en unik upplevelse på plats och lär dig om hur det är att jobba bland djuren på ett stort reservat som jobbar för en miljövänlig, långsiktig och hållbar framtid. Allt från tvålen du använder, till bränslet i bilarna är skapat på plats. Tanken är att så småningom med hjälp av dig som volontär så ska reservatet vara självförsörjande.Något av det häftigaste man kan uppleva är att sova i en trädkoja vid ett träd vid dammen. Där hör och ser du djuren på nära håll och sover under en stjärnklar himmel.

 

 • Arbetsuppgifter:
  • Bevarande och utveckling av reservatet-ett viktigt jobb är att göra hela reservatet till ett väl fungerande kretslopp där man återanvänder material och bygger upp från sådant som finns på plats.
  • Ta bort ”alien plants” som inte är en del av den naturliga faunan.
  • Hålla vägarna fungerade och hela i reservatet
  • Nourish- Man utbildar lokalbefolkningen och hjälper dem i det dagliga livet för att stärka människorna som bor i samhället. Till exempel hjälper man till med plantering, odling (aquaponic system), bygga väggar till hus och annat som är nödvändigt för mer självförsörjande människor. (en gång i veckan heldag)
  • HALO – arbeta med lokalbefolknings hundar. Detta gör ni varannan lördag och då hjälper man till att hålla hundarna friska i olika byar.

   

 • Arbetstider:5-6 dagar i veckan arbetar du med det som behövs göras på plats.Det finns inget printat schema utan här lever man i ”African time”Ledig: söndagar 
 • Field/Nature guideDrömmer du om att få arbeta som guide i bushen?Det finns även möjlighet att boka FGASA (field guiding association of Southern Africa)Det är en kurs på tre månader för att kunna arbeta som kvalificerad guide i naturen på plats i Sydafrika. En chans till att lära dig allt om Afrikas djur och naturliv och sedan arbeta med det.Vill du veta mer om detta, kontakta oss!

Projektets syfte

Reservatet har till uppgift att skapa en säker plats för dessa djur så att de kan leva i sin naturliga miljö. På the Big 5 wildlife reservat  läggs fokus på undervisning i seminarieform om djuren och den natur de är beroende av. Du kommer att lära dig vikten av en hållbar ekologisk miljö och hur man gör detta praktiskt i ett land som Sydafrika.

Samarbetspartner

Big Five-projektet drivs av en lokal organisation med lång erfarenhet av djurvård och volontärverksamhet. Projektet ligger i Balule Nature Reserve som gränsar till den stora Krügerparken. Bland de djur man kan få se där är elefant, leopard, noshörning, buffel och lejon – the Big 5. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse. Det är en garanterat meningsfull och spännande vistelse.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Du möts på flygplatsen i Hoedspruit och får transport till reservatet och din projektplats. Väl på plats kommer du att få en genomgång av hur man arbetar med reservatet och vad parkens sysslor i övrigt består av. Med tanke på att du kommer att vistas bland farliga djur kommer mycket av introduktionen att handla om säkerhet.

Boende och mat

Projektet ligger knappt två mil norr om Hoedspruit inne i Balule Reserve. Du inkvarteras antingen i traditionellt byggda runda stenhus eller i husvagn. 2-4 personer bor ihop. Det finns också ett utsiktstorn där man kan sova under bar himmel och två övernattningsplatser ute i bushen. Campen har elektricitet och rinnande vatten. Du står själv för handdukar och även myggnät om du vill ha det. Du ska även ta med sovsäck för övernattning utomhus. Mat ingår. Frukost och lunch lagar du själv medan middagen tillagas och äts gemensamt. På campen finns lektionssal och en liten swimmingpool. Du kan mot en mindre avgift få dina kläder tvättade. Det finns även internet som du kan använda mot en avgift. * Internet och tvättservice ingår de två första veckorna, därefter får man använda det mot en avgift.

Lokala transporter

Tillsammans med andra volontärer kommer du att åka in till Hoedspruit för gemensamma aktiviteter och shopping. På grund av att campen ligger ute i vildmarken finns det ingen kollektivtraffik. De transporter som sker i samband med arbetet eller inom parken står projektplatsen för, observera att många av vägarna kan vara små och skumpiga.

Fritid

Sydafrika är känt för sina många olika utflyktsmål. Det finns en massa sevärdheter i närheten som väntar på att upptäckas. Annars brukar det vara skönt att bara ta det lugnt och vila under sin lediga tid.

Upplev mer!

Vi erbjuder en fantastisk bestigning till toppen av Kilimanjaro för dig som vill uppleva ett oförglömligt äventyr. Kilimanjaro är världens högsta fristående berg som majestätiskt reser sig rakt upp ur savannen i Tanzania. Följ med på ditt livs äventyr till Kilimanjaro!

Om landet där du volontärarbetar

Sydafrika är ett av Afrikas mest spännande länder. Landet utgör en intressant blandning av Europa, Afrika och Asien. Naturen är storslagen och full av kontraster. När du reser i Sydafrika får du säkert känslan av att du förflyttar dig mellan olika kontinenter. Sydafrika kallas regnbågsnationen, och innebörden blir tydlig när du har vistats i landet ett tag. Landets demokratiseringsprocess har pågått sedan början av 1990-talet och även om mycket har skett så återstår också en hel del. Några av de utmaningar som Sydafrika står inför är att minska fattigdomen och orättvisorna, att befästa demokratin och främja respekten för de mänskliga rättigheterna. Men den största utmaningen är troligen att bekämpa hiv- och aidsepidemin. När det gäller djur så hotar tjuvskyttet många arter, troféer och exklusiva produkter görs av ben och djurhud, vilket får förödande konsekvenser för den biologiska mångfalden. Som volontär kan du jobba inom djurprojekt i Sydafrika där man värnar om djuren samtidigt som man jobbar för att minska människans negativa påverkan på miljön.

Praktiskt

Ansökningsblankett

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Sydafrika som förberedelse för din placering. Projektansvariga vill ha din ansökan innan de kan bekräfta din bokning.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar (ingår i alternativ B). Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Om du ska stanna i Sydafrika längre än 90 dagar behöver du visum. Det är viktigt att vara ute i god tid efter som det normalt tar cirka två månader att söka och få visum. Om du arbetar som volontär i mer än 90 dagar så ingår visum i resans pris.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris.

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Du ska landa samma dag som projektet startar, dvs en onsdag. Din slutdestination är Hoedspruit. Hemresan bokas till en onsdag efter det antal veckor du ska jobba som volontär. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset. Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Smittsamma sjukdomar

Både hiv/Aids och TBC är vanliga sjukdomar i Sydafrika och de förekommer på alla våra vård och omsorgsinriktade projekt. Under introduktionen får utbildning i hur smitta förs vidare och hur du skyddar dig från smitta. Det är mycket viktigt att du är medveten om riskerna och att du följer de instruktioner du får.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Sydafrika. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor. Under den torra perioden (juni-september) är det få mygg i området, dock ligger projektet i högriskområde för malaria och de flesta väljer att ta malariaprofylax under sin projekttid.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev