Kapstaden Sport och fotboll

Pris Från. 13400 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Sport och fotboll spelar en stor roll för ungdomars hälsa och välmående. Som volontär är du en positiv förebild för ungdomarna och du hjälper dem att utveckla sina sporttekniker, men framförallt att jobba som ett lag och självklart ha kul.

Volontärarbete med  fotboll och sport i Kapstaden, Sydafrika

Din roll som volontär

I detta projekt jobbar du tillsammans med en idrottslärare på en skola och har cirka 20 lektioner i veckan. Du arbetar 09:00-14:00 måndag till torsdag och aktiverar eleverna med bland annat fotboll, hockey och andra sporter och lekar i Kapstaden. Ibland är det matcher på fredagar och lördagar, då jobbar du även på dem. Här får ungdomar ägna sig åt något de gillar och är duktiga på. De erbjuder dem en trygg plats där vuxna är ledare och mentorer och barnen tillåts vara just barn. Barnen har olika bakgrund och i många fall kommer de från hårdare miljöer än vad vi är vana vid.

Du arbetar tillsammans med barn och ungdomar i åldrarna 7 till 14 år.  Projektet handlar om att höja ungdomarnas självkänsla, att genom fotboll och andra sporter ge dom en möjlighet till att uppleva en positiv gemenskap, samt att genom sporten låta dom vara de barn och ungdomar de faktiskt är. Det handlar om att finnas där för barnen och ha kul med dem.

Dina arbetsuppgifter kan bestå av att hitta på aktiviteter,  skapa workshops och kreativa övningar för ungdomarna i de olika klasserna.

När det är skollov är det här projektet inte igång.

Projektets syfte

Projektet har som mål att motivera  fotbolls och sportintresserade barn och ungdomar att nå sina mål i livet.

Samarbetspartner

Projektet drivs i samarbete med en lokal organisation som ansvarar för kontakterna på plats. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär. Det är en garanterat meningsfull vistelse, såväl för dig som volontär som för lokalbefolkningen.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Programmet börjar på en torsdag med en möjlighet att lära känna Kapstaden. Du hämtas på flygplatsen och körs direkt till volontärcentret där du träffar andra volontärer. På fredagen får du en introduktion och säkerhetsgenomgång för din vistelse och information om vad som finns att göra i området.
Ni besöker också ett museum som ger en bra bild av landets nutidshistoria och om apartheidsystemet. På lördagen gör ni en guidad tur och besöker något av områdets turistmål. Under introduktionen gör ni ett besök i kyrkan där Desmond Tutu är verksam, har du tur får du träffa honom! Han är ärkebiskop och fick Nobels fredspris 1984.

Boende och mat

De tre första dagarna bor du på ett volontärcenter tillsammans med de andra volontärerna. Efter introduktionen kan du välja mellan att bo kvar på samma plats eller att bli inkvarterad hos en sydafrikansk värdfamilj.

Volontärcentret är ett hus som ligger stadsdelen Observatory. Totalt 10 volontärer kan bo där samtidigt, i två- eller trebäddsrum, och där finns även en representant från vår samarbetspartner. Huset har tvättmaskin och TV. Det finns två stora badrum som du delar med de andra volontärerna. Och om du hyr bil medan du är Kapstaden så finns det parkering. Centret ligger på gångavstånd till shoppingcenter, restauranger och tågstationen och det tar 10 min att ta sig till Kapstaden och 7 minuter till Athlone, där barnhemmen ligger. Personalen på plats lagar frukost och middag år dig. Lunch ordnar du på egen hand.

Värdfamiljerna finns framförallt i Athlone, samma förort som barnhemmen ligger i. Väljer du att bo i familj så kan du antingen dela rum med en annan volontär eller få ett eget rum. Du bor hos en medelklassfamilj men standarden varierar. Generellt sätt kan man säga att standarden är lägre än du är van vid i Sverige men det finns alltid vattentoalett och dusch och det är rent och snyggt. Du äter frukost och middag med familjen och ordnar lunch själv.

Lokala transporter

Lokala transporter till och från din arbetsplats ingår i resans pris. I Sydafrika ska man inte gå längre sträckor på egen hand, det kan vara en säkerhetsrisk. Vår samarbetspartner skjutsar dig till och från ditt projekt varje dag.

Ett annat alternativ är att hyra bil tillsammans med en annan volontär, det kostar cirka 100 kr/dag. Du måste vara minst 19 år och ha internationellt godkänt körkort för att få hyra bil.

Det finns även tåg, en veckobiljett mellan stadsdelen Athlone och Kapstaden kostar cirka 40 kronor.

Fritid

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand eller helt enkelt bara njuta av tillvaron i det fantastiska Kapstaden! Vår samarbetspartner kan hjälpa dig att boka turer.

Upplev mer!

Vi erbjuder en fantastisk bestigning till toppen av Kilimanjaro för dig som vill uppleva ett oförglömligt äventyr. Kilimanjaro är världens högsta fristående berg som majestätiskt reser sig rakt upp ur savannen i Tanzania. Följ med på ditt livs äventyr till Kilimanjaro!

Om landet där du volontärarbetar

Sydafrika är ett av Afrikas mest spännande länder. Landet utgör en intressant blandning av Europa, Afrika och Asien. Naturen är storslagen och full av kontraster. När du reser i Sydafrika får du säkert känslan av att du förflyttar dig mellan olika kontinenter. Sydafrika kallas regnbågsnationen och innebörden blir tydlig när du har vistats i landet ett tag.

Landets demokratiseringsprocess har pågått sedan början av 1990-talet och även om mycket har skett så återstår också en hel del. Några av de utmaningar som Sydafrika står inför är att minska fattigdomen och orättvisorna, att befästa demokratin och främja respekten för de mänskliga rättigheterna. Men den största utmaningen är troligen att bekämpa hiv- och aidsepidemin.

Praktiskt för dig som volontär

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Sydafrika som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Sydafrika om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Om du ska stanna i Sydafrika längre än 90 dagar behöver du visum. Det är viktigt att vara ute i god tid efter som det normalt tar cirka två månader att söka och få visum. Om du arbetar som volontär i mer än 90 dagar så ingår visum i resans pris.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Din slutdestination är Kapstaden. Du ska boka din biljett så att du anländer samma torsdag som projektet startar. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till söndagen. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset. Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Smittsamma sjukdomar

Både Hiv/Aids och TBC är vanliga sjukdomar i Sydafrika. Under introduktionen får utbildning i hur smitta förs vidare och hur du skyddar dig från smitta. Det är mycket viktigt att du är medveten om riskerna och att du följer de instruktioner du får.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Sydafrika. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev