Välkommen till Sydafrika - Pingvin

PingvinSydafrika

Pingvin

Topp

Introduktion

Är du intresserad av djur så är Sydafrika rätt plats för dig! Här, 30 minuter från Kapstaden, hjälper du som volontär till med rehabilitering av skadade pingviner, albatrosser, pelikaner och många andra sjöfåglar. Om du till exempel läser biologi är detta ett perfekt projekt att göra ett examensjobb eller praktik på.

Volontärarbete med pingviner i Sydafrika

IMG_2861-1

Pris från 20900 kr

Din roll som volontär

Projektet är beroende av att volontärers insatser då de bara har fyra anställda som arbetar direkt med fåglarna. Många av dessa arter, kanske framförallt pingvinerna, har farit illa efter olika oljeutsläpp utanför den sydafrikanska kusten. Vår samarbetspartner har lyckats mycket väl med att ta hand om och att rehabilitera både pingviner och andra arter.

Uppgifter som volontär på Pingvinprojektet

  • Lära dig att fånga och handskas med fåglarna så du kan mata, medicinera och tvätta dem
  • Tvätta fjädrarna på oljeskadade fåglar
  • Tvätta och skrubba rent fåglarnas burar och bassänger
  • Hjälpa till på intensivavdelningen där de mest drabbade.

Vid jämna mellanrum släpps afrikanska pingviner tillbaka i sin rätta miljö på Robben Island. Det var där Nelson Mandela satt fängslad men där finns också en av världens största pingvinkolonier. Har du tur får du följa med på en sådan återlämning.

Projektets syfte

Projektet drivs tack vare hjälp av volontärer och det syftar till att bevara den biologiska mångfalden vid Sydafrikas kuster.

Samarbetspartner

Projektet drivs i samarbete med en lokal organisation, som ansvarar för kontakten med dig på plats. Organisationen som driver pingvinprojektet (eller sjöfågelprojektet som det faktiskt är) grundades 1968 och har sedan dess tagit hand om över 80 000 sjöfåglar. De ansvarar för rehabilitering av fåglar som är övergivna, sjuka eller skadade, inte sällan oljeskadade. Många av fåglarna är så kallade afrikanska pingviner, men till rehabiliteringscentret kommer även andra sjöfåglar som måsfåglar, skarvar, pelikaner. De har till och med tagit emot en och annan albatross.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 - 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Programmet börjar på en torsdag med en möjlighet att lära känna Kapstaden. Du hämtas på flygplatsen och körs direkt till ett volontärcenter i stadsdelen Observatory där du träffar andra volontärer. På fredagen får du en introduktion och säkerhetsgenomgång för din vistelse och information om vad som finns att göra i området. Ni besöker också ett museum som ger en bra bild av landets nutidshistoria och om apartheidsystemet. På lördagen gör ni en guidad tur och besöker något av områdets turistmål. Under introduktionen gör ni ett besök i kyrkan där Desmond Tutu är verksam, har du tur får du träffa honom! Han är ärkebiskop och fick Nobels fredspris 1984. På söndagen flyttar du till din projektplats som ligger ungefär 30 minuter med bil utanför Kapstadens centrum. På projektet får du förstås ytterligare en introduktion till ditt kommande arbete med sjöfåglarna.

Boende och mat

De tre första dagarna bor du på ett volontärcenter tillsammans med de andra volontärerna. Efter introduktionen kan du välja mellan bo på ett vandrarhem eller att bli inkvarterad hos en sydafrikansk värdfamilj.

På vandrarhemmet bor du i ett 3-4 bäddsrum nära stranden. Just denna strand är känd för kitesurfning så kanske du kan passa på att lära dig dem med. Intill ditt boende finns även ett fågelreservat. Det är självhushållning på vandrarhemmet men från projektet får du pengar som ska täcka de utgifter du har för maten. Det tar cirka 20 minuter att gå mellan vandrarhemmet och projektet. Många volontärer väljer att hyra bil medan de är i Sydafrika då lokaltransporter fungerar dåligt.

Värdfamiljerna finns även de cirka 20 minuter från projektplatsen. Väljer du att bo i familj så får du antingen dela rum med en annan volontär eller så får du ett eget rum. Du bor hos en medelklassfamilj men standarden varierar. Generellt sätt kan man säga att standarden är lägre än du är van vid i Sverige men det finns alltid vattentoalett och dusch och det är rent och snyggt. Du äter frukost och middag med familjen och ordnar lunch själv.

Fritid

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand eller helt enkelt bara njuta av tillvaron i det fantastiska Kapstaden! Vår samarbetspartner kan hjälpa dig att boka turer.

Upplev mer!

Vi erbjuder en fantastisk bestigning till toppen av Kilimanjaro för dig som vill uppleva ett oförglömligt äventyr. Kilimanjaro är världens högsta fristående berg som majestätiskt reser sig rakt upp ur savannen i Tanzania. Följ med på ditt livs äventyr till Kilimanjaro!

Om landet där du volontärarbetar

Sydafrika är ett av Afrikas mest spännande länder. Landet utgör en intressant blandning av Europa, Afrika och Asien. Naturen är storslagen och full av kontraster. När du reser i Sydafrika får du säkert känslan av att du förflyttar dig mellan olika kontinenter. Sydafrika kallas regnbågsnationen, och innebörden blir tydlig när du har vistats i landet ett tag.

Landets demokratiseringsprocess har pågått sedan början av 1990-talet och även om mycket har skett så återstår också en hel del. Några av de utmaningar som Sydafrika står inför är att minska fattigdomen och orättvisorna, att befästa demokratin och främja respekten för de mänskliga rättigheterna. Men den största utmaningen är troligen att bekämpa hiv- och aidsepidemin.

När det gäller djur så hotar tjuvskyttet många arter, troféer och exklusiva produkter görs av ben och djurhud, vilket får förödande konsekvenser för den biologiska mångfalden. Som volontär kan du jobba inom djurprojekt i Sydafrika där man värnar om djuren samtidigt som man jobbar för att minska människans negativa påverkan på miljön.

Praktiskt för dig som volontär

Ansökningsblankett

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i. Denna skickar vi sedan vidare till Sydafrika som förberedelse för din placering.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Om du ska stanna i Sydafrika längre än 90 dagar behöver du visum. Det är viktigt att vara ute i god tid efter som det normalt tar cirka två månader att söka och få visum. Om du arbetar som volontär i mer än 90 dagar så ingår visum i resans pris.

Flyg

Alternativ A - Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Din slutdestination är Kapstaden. Du ska boka din biljett så att du anländer samma torsdag som projektet startar. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till söndagen. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B - Flyg och försäkring ingår i priset. Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Smittsamma sjukdomar

Både hiv/Aids och TBC är vanliga sjukdomar i Sydafrika. Under introduktionen får utbildning i hur smitta förs vidare och hur du skyddar dig från smitta. Det är mycket viktigt att du är medveten om riskerna och att du följer de instruktioner du får.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Sydafrika. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor.

Filmklipp

Bildgalleri

Tillbaka till startsidan Tillbaka till Afrika Tillbaka till Sydafrika

Besök oss i centrala Göteborg