Pris Från. 22300 SEK

SYDAFRIKA, AFRIKA

Räddningscenter för övergivna noshörningsungar

Noshörningen är svårt utrotningshotad till följd av tjuvjakt och minskande livsmiljöer. Som volontär på räddningscentret får du chansen att volontärarbeta med skadade och övergivna noshörningsungar. Du lär dig hela processen, från övergiven noshörningsbaby till vuxet fritt djur. Det är inte bara noshörningar som passerar genom projektets grindar, utan också lejon, giraffer och flodhästar. Alla djur är välkomna! Sydafrika har ett fantastiskt djurliv. Naturen är storslagen och full av kontraster. Räddningscentret är beläget i den vackra provinsen Mpumalanga med frodiga berg, grönskande dalar, vackra vattenfall och djupa skogar. En underbar plats att volontärarbeta på.

Projektets syfte

Människorna som arbetar på centret är en grupp engagerade djurskötare som är hängivna att bevara Sydafrikas djurliv. Deras ambition är att hjälpa så många djur som möjligt genom att motverka tjuvjakt, ta hand om skadade och övergivna djur och undervisa barnen som besöker centret.

Volontärarbete

På centret kommer du arbeta tillsammans med utbildade djurexperter. Det är inte bara noshörningar som passerar genom projektets grindar utan också lejon, giraffer och flodhästar. Alla djur är välkomna. Därför kan du få vara med om att mata och övervaka andra skadade djur. Du hjälper även till med generella sysslor på centret.

Exempel på volontäraktiviteter:

 • Mata noshörningsungarna för hand
 • Ta hand om och ha uppsikt över skadade/övergivna djur
 • Rehabilitering (vandra tillsammans med djuren i det vilda)
 • Övervaka noshörningarnas beteende och sociala mönster
 • Sköta om sår, väga djuren och uppdatera djurdata
 • Förbereda djurens mat och se att det finns mat på lager
 • Arbeta med de lokala skolor som besöker centret
 • Rengöra burar och stall
 • Generella arbetsuppgifter, såsom reparationer och bygg

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

ALTERNATIV A – När du bokar din resa med ”Alternativ A” ingår inte flygbiljett i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är destinationen O.R Thambo International Airport i Johannesburg med bokad ankomst tisdag innan 09:00, då dina volontärveckor startar. Och hemresa tisdag eftermiddag/kväll (4,5h lång körtid mellan centret och flygplatsen) då din volontärperiod är avslutad.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker.

ALTERNATIV B – Om du bokar ”Alternativ B” ingår flygresa och reseförsäkring. När du får din biljett från oss var noga med att kontrollera att ditt namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har konkurrenskraftiga priser och bra villkor för om- och avbokning. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än med vanligt reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Transfer och introduktion

Transfer från och till flygplatsen ingår i resans pris. När du anländer på räddningscentret kommer personalen att presentera centret, arbetet och omgivningarna. Och svara på alla frågor du kan tänkas ha, för att du ska få en bra start på dina volontärveckor.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Du bor i stuga tillsammans med andra volontärer. Varje stuga har antingen två enkelsängar eller två våningssängar, och ett badrum med toalett och dusch, som normalt finns varmvatten. Det finns sängkläder och lakan, men kom ihåg att ta med egen handduk. Tvättmöjligheter finns för dig som volontär men du behöver ha med dig eget tvättmedel. Elektricitet finns, men är inte alltid helt tillförlitligt.

MÅLTIDER
Tre lagade mål mat om dagen ingår i resans pris. Är du allergisk mot något eller har speciella kostkrav är det viktigt att du meddelar detta redan när du bokar resan.

WI-FI / INTERNET
Det finns internet på centret men kanske inte så välfungerande och snabbt som vi är vana vid. Däremot finns bättre internet om/när du åker in till stan. TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

FRITID
Arbetstider och fritid varierar beroende på djurens behov. Fritid kommer alltså bara att vara möjligt ifall det finns tillräckligt många hjälpande händer för att sköta de omhändertagna djuren.

När fritid erbjuds kan du utforska omgivningarna. Du bor i ett underbart landskap och att gå på en promenad kommer vara magiskt nog. Det finns också massor av äventyrsaktiviteter i Mpumalanga, som ridning, fallskärmshoppning, bungee jumping, luftballongsturer, fyrhjulingsturer och fiske. Bara en timmes körtid från centret finns några av Sydafrikas vackraste platser: Blyde River Canyon, God’s Widow, Nelspruit botaniska trädgård, Sudwala och Echo Caves och den välkända Kruger National Park. Projektets personal hjälper dig med frågor och praktisk information kring sevärdheter och utflykter.

Upplev mer i Sydafrika

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblankett och skickar tillbaka den till oss. Vi skickar den sedan vidare till Sydafrika som underlag för din placering. Projektansvariga vill ha din ansökan innan de kan bekräfta din bokning.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Om du reser med oss med ”Alternativ B” ingår reseförsäkring. Har du valt att resa med ”Alternativ A” ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

​Visum

Som svenskmedborgare krävs inget visum för att resa till Sydafrika, vid vistelser under 90 dagar. OBS! Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter din hemresa från Sydafrika, och det ska finnas minst två tomma sidor till stämplar.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Sydafrika. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål. 

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev