Sodwana Bay Marine Conservation

Pris Från. 16600 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Sodwana Bay Marine Conservation

Din roll som volontär

Som volontär deltar du i dykundersökningar varje dag från måndag till fredag. Under dessa dyk hjälper du som volontär projektkoordinatorerna med insamling av fotografiska data om rev och olika revarter som bidrar till information om biologisk mångfald och hjälper till att övervaka arter. Dessa foton laddas upp till medborgarvetenskapliga databaser som forskare runt om i världen kan få åtkomst till för att hjälpa till att bevara och förstå marina arter. Volontärer får också möjlighet att delta i marinföreläsningar för att utöka sin kunskap om havets ekosystem och marina liv.

Dagliga aktiviteter kan inkludera:

Revundersökningar (året runt). Under varje dyk samlar volontärer fotografier på revet såväl som havsförhållandena. Denna information jämförs med äldre foton och förhållanden för att övervaka revens hälsa över tid.

Sköldpaddor (året runt). Fotografier av sköldpaddor används för att identifiera enskilda sköldpaddor med deras ansiktsskalor som sedan kopplas till andra foton som tas och används för att kartlägga deras rörelser. Sodwana Bay har den enda stora häckningsplatsen i Afrika för sköldpaddor från Loggerhead och Leatherback. Syftet med detta projekt är att identifiera och övervaka sköldpaddorna som återvänder till denna plats för att ”bygga bo”. Sköldpaddsidentifiering är året runt, men häckningssäsongen är från november till slutet av februari och kläckningssäsongen från mitten av januari till slutet av april varje år. Under denna tid kan du som volontär ha möjlighet att besöka häckplatserna.

Nudibranchs (året runt). Nudibranchs är en oerhört mångfaldig grupp havssniglar med över 3000 kända arter. Projektet syftar till att undersöka den biologiska mångfalden hos dessa havssniglar på Sodwana Bay-reven samt att identifiera nya arter som ännu inte har beskrivits. Nudibranchs är bra indikatorer på revhälsa och klimatförändringar som hjälper till att övervaka rev över tid.

Rockor (året runt). Fotografier av rockor används för att identifiera individer genom att använda unika magmönster. Dessa data länkar till ett program som bidrar med data i Moçambique och kommer att kunna visa deras migrationsrörelser mellan Moçambique och Sodwana Bay.

Knölvalar (juni till oktober). Knölvalar identifieras med hjälp av formen på deras fenor. Detta kan också användas för att kartlägga deras otroliga migrationer. Valarna är säsongsbetonade och det innebär mer båtbaserade eller landbaserade datainsamlingssessioner före eller efter dyk.

Sandtigerhaj (januari till mars). Vår partner har skapat det enda projektet som utvärderar denna population av sandtigerhajar för Wild Me. Dessa hajar migrerar till Sodwana Bay varje år då det är en mycket viktig plats i deras reproduktionscykel. Projektet hoppas därför att belysa faktorer kring deras livscykel som är mindre förstått och identifiera individer som återvänder till reven.

Samarbetspartner

Vår lokala partner har varit verksam sedan 2018, och med deras nya syn på att kombinera volontärarbete med en dyksemester gör det möjligt för volontärer att bidra till marinvård medan de är helt inne i den lokala kulturen i Zululand och upplever detta fantastiska område fullt ut.

Din vardag som volontär

Volontärer anländer den första fredagen i månaden. Lördagen efter ankomst får volontärer en läger- och områdesintroduktion. Resten av helgen kan användas för att finna sig till rätta och lära känna andra volontärer och praktikanter. Första veckan kommer att användas för att genomföra PADI Open Wate-kursen. Om du som volontär redan är kvalificerad dykare kommer du att börja delta i forskningsdyk redan under den första veckan. Det ingår 5 dyk inklusive den tunga utrustningen per vecka i priset.

Arbetstimmar

Arbetstiden är flexibel. Volontärer lämnar vanligtvis lägret mellan 07:00 och 08:00 för ta sig mot stranden. Dyken börjar vanligtvis mellan 08:00 och 09:00. Volontärerna går sedan tillbaka till lägret på eftermiddagen efter sitt dyk för att slutföra databasinmatning och även delta i föreläsningar. Efter detta är du som volontär fri att koppla av och utforska staden. Du är också ledig på helgen!

Boende och mat

Boende: Volontärer bor på Triton Dive Lodge som ligger strax utanför iSimangaliso Wetland Park, Sydafrikas första bidrag till UNESCO:s världsarvslista. Volontärer bor på ett gemensamt loft eller delade trähyddor och använder ett gemensamt duschutrymme som har varmt vatten. Lägret är utrustat med ett gemensamt kök, öppen spis, pool och en restaurang / bar. Sängkläder tillhandahålls men volontärer måste ta med egna bad- och duschhanddukar. Lägret har också en tvättstuga där volontärer kan tvätta sina kläder. Det finns el och en generator för strömavbrott. Det finns internet på lägret och wifi-platser i staden.

Mat: Varje vecka förs volontärer till livsmedelsbutiken i grannstaden Mbazwana för att köpa matvaror för veckan inom budgeten. Därefter förbereder volontärerna sin egen mat i det delade köket. Varje natt finns det en eld förberedd av personalen vid brandområdet där volontärer kan grilla och umgås.

Fritid

Volontärer har eftermiddagar och helger för att utforska denna otroliga lilla stad och omgivning. Det finns en mängd olika saker att göra. Det finns många ”game reserves” i området där volontärer kan åka på safari, det finns också fyrhjulingsturer som kan bokas. Det finns möjligheter att surfa eller lära sig att surfa såväl som att koppla av på stranden. Projektkoordinatorer organiserar ofta resor till lokala utsiktspunkter för solnedgångar eller ”braais” (grillkvällar) vid sjön Sibaya. Det finns många andra aktiviteter för volontärer ta sig an, och projektkoordinatorer och lägerpersonal är kunniga i området och kan ge råd till volontärer om vilka aktiviteter de kan göra under sin vistelse

Om landet där du volontärarbetar

Sydafrika är ett av Afrikas mest spännande länder. Landet utgör en intressant blandning av Europa, Afrika och Asien. Naturen är storslagen och full av kontraster. När du reser i Sydafrika får du säkert känslan av att du förflyttar dig mellan olika kontinenter. Sydafrika kallas regnbågsnationen, och innebörden blir tydlig när du har vistats i landet ett tag. Landets demokratiseringsprocess har pågått sedan början av 1990-talet och även om mycket har skett så återstår också en hel del. Några av de utmaningar som Sydafrika står inför är att minska fattigdomen och orättvisorna, att befästa demokratin och främja respekten för de mänskliga rättigheterna. Men den största utmaningen är troligen att bekämpa hiv- och aidsepidemin. När det gäller djur så hotar tjuvskyttet många arter, troféer och exklusiva produkter görs av ben och djurhud, vilket får förödande konsekvenser för den biologiska mångfalden.

Praktiskt för dig som volontär

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan, www.volontarresor.se. Klicka knappen ”Boka” längst upp till höger. Efter att du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi kommer att skicka en faktura på anmälningsavgiften om 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld till projektet. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Ansökningsblankett

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Sydafrika som förberedelse för din placering. Projektansvariga vill ha din ansökan innan de kan bekräfta din bokning.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands”, denna är giltig när du volontärarbetar, du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Om du skall stanna kortare än 90 dagar får du ditt visum vid inresa i landet. Om du ska stanna i Sydafrika längre än 90 dagar behöver du visum. Det är viktigt att vara ute i god tid efter som det normalt tar cirka två månader att söka och få visum.

Flyg

När du bokar din resa kan du ange om du vill ha ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget vi ger dig så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart. Vill du köpa din biljett själv skall biljetten bokas så att du anländer till Richards Bay. Du ska boka din biljett så att du anländer samma fredag som projektet startar. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till fredagen efter kl 15.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Sydafrika. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du vill ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor.

 

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev