Pris Från. 17600 SEK

SYDAFRIKA, AFRIKA

Djurbevarande ute i bushen på
Big 5-reservat

Sydafrika har ett fantastiskt djurliv och naturen är storslagen och full av kontraster. Många arter av vilda djur i Sydafrika är svårt hotade av tjuvskytte och nöjesjakt där troféer och exklusiva produkter görs av djurben och -hud. Vilket får förödande konsekvenser för den biologiska mångfalden i Sydafrika.

Alldeles vid gränsen till den kända Krugerparken, ligger naturreservatet Balule. Här kommer du som volontär under två veckor eller upp till flera månader bo och arbeta mitt i den afrikanska bushen bland vilda djur. Balule är ett stort reservat som strävar efter att bli självförsörjande, och arbetar för en hållbar miljö. På reservatet finns de fantastiska ”Big 5” (leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel) och en massa andra vilda djur. Ett äventyr för livet, där du som volontär får chansen att uppleva Big 5… på riktigt!

Projektets syfte

Naturreservatet har till uppgift att skapa och säkerställa en naturlig livsmiljö för de vilda djuren på reservatet. Projektet lägger fokus på undervisning om de vilda djuren och den natur de är beroende av, vilket sker i seminarieform. Du kommer också att lära dig om vikten av en hållbar och ekologisk miljö, och hur man praktiskt arbetar med det i Sydafrika.

Volontärarbete

På reservatet deltar du i det dagliga arbetet i reservatet. Du lär dig hur man jobbar bland djuren på ett stort reservat som jobbar för en miljövänlig, långsiktig och hållbar framtid. Allt från tvålen du använder, till bränslet i bilarna produceras på plats. Målet är att med tiden ska reservatet vara självförsörjande, med hjälp av dig som volontär. Något av det häftigaste man kan uppleva är att sova i en trädkoja, i ett träd vid dammen. Där uppifrån hör och ser du djuren på nära håll, och sover under en stjärnklar himmel.

Under sommaren (oktober–april) når temperaturen 30–40°C. Under december–februari kan det regna mycket kraftigt. Resten av året kan det periodvis vara mycket torka. Vilket gör att aktiviteterna på reservatet varierar för att anpassas till höga temperaturer, stor nederbörd eller torka. Du volontärarbetar 5–6 dagar i veckan med det som behövs göras för dagen. Det finns inget bestämt schema, här lever man enligt ”African time”. På söndagar är du ledig.

Exempel på aktiviteter som volontär:

 • Bevarande och utveckling av reservatet – ett viktigt jobb är att göra hela reservatet till ett välfungerande kretslopp då återanvänder material och bygger med det som finns på plats
 • Rensa bort ”främmande växter” som inte är en del av den naturliga faunan
 • Underhålla vägarna på hela reservatet
 • ”Nourish” (en heldag/vecka) – utbildar lokalbefolkningen och hjälper dem i det dagliga livet för att stärka människorna som bor i samhället. Hjälp som t.ex. plantering, odling med aquaponic-system, bygga väggar till hus och annat som är nödvändigt för självförsörjande samhällen.
 • HALO (varannan lördag) – arbeta med lokalbefolknings hundar, för att hjälpa till med att hålla hundarna friska i olika byar.

Field/Nature guide (kurstid 3 månader)

Drömmer du om att arbeta som guide i den sydafrikanska bushen? I detta projekt har du möjlighet att boka FGASA (Field Guiding Association of Southern Africa). En kurs under tre månader som kvalificerar dig för arbete som naturguide i Sydafrika. Och en chans att lära dig allt om Afrikas djur och natur. Vill du veta mer, kontakta oss.

 • Alltid resegaranti
 • Ansvarsförsäkring ingår alltid i priset
 • 24 h support på plats och i Sverige
 • Personlig service
 • Mer än 13 års erfarenhet
 • Konkurrenskraftiga priser

Flygresa

ALTERNATIV A – När du bokar din resa med ”Alternativ A” ingår inte flygbiljett i resans pris, men du får alltid ett förslag från oss till flygbiljett som passar din resa. OBS! Om du är intresserad av förslaget måste du meddela oss ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på flygförslaget stämmer överens med ditt valda start- och slutdatum på volontärprojektet.

Om du väljer att boka flygresa på egen hand är destinationen Hoedspruit Airport med bokad ankomst onsdag, samma dag som dina volontärveckor startar. Och hemresa bokar du till onsdag då din volontärperiod är avslutad.

OBS! Det är viktigt att du meddelar oss dina resplaner innan du åker.

ALTERNATIV B – Om du bokar ”Alternativ B” ingår flygresa och reseförsäkring. När du får din biljett från oss var noga med att kontrollera att ditt namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har konkurrenskraftiga priser och bra villkor för om- och avbokning. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än med vanligt reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Transfer

Transfer från och till flygplatsen ingår i resans pris, du hämtas på Hoedspruit Airport av personal från projektet.

Introduktion

När du anländer på reservatet kommer får du en introduktion och genomgång av hur man arbetar på reservatet och vad parkens sysslor består av. På projektet kommer du att vistas nära vilda djur, och mycket av introduktionen kommer att handla om säkerhet.

Boka resa

Du bokar din resa genom att klicka på den orangea knappen ”Boka Resa”. Du kan också starta din bokning genom att välja ett grönmarkerat startdatum i kalendern. Bokning via telefon görs på 031–708 42 03.

Boka resa

Anmälningsavgift

När du bokat din resa får du ett bekräftelsemail från oss och en faktura för anmälningsavgiften på 2000 kronor. När vi mottagit din betalning av anmälningsavgiften är du formellt anmäld till projektet.

OBS! Anmälningsavgiften ingår i resans pris, vilket innebär att 2000 kronor dras av på din slutfaktura.

Informationspaket

Vi skickar förberedande information till dig i god tid före din avresa. Informationspaketet innehåller mer ingående information om projektet, arbetsschema, aktiviteter och packlista mm.

Boende, mat och fritid

BOENDE
Projektets camp ligger inne på Balule Reserve, knappt två mil norr om Hoedspruit. I lägret inkvarteras du antingen i traditionella runda stenhus, eller i husvagn. 2–4 personer bor tillsammans. Det finns även ett utsiktstorn där du kan sova under bar himmel och två övernattningsplatser ute i bushen. Elektricitet och rinnande vatten finns. Tvättservice ingår det två första veckorna, därefter kan du mot en mindre avgift få dina kläder tvättade. Du måste själv ha med dig handdukar, myggnät (om du vill ha det) och sovsäck för övernattningar utomhus. På campen finns också lektionssal och en liten pool.

MÅLTIDER
Tre lagade mål mat om dagen ingår i resans pris. Frukost och lunch fixar du själv, medan middag tillagas och äts gemensamt.

WI-FI / INTERNET
Internet finns och ingår i priset de två första veckorna, stannar du längre kan du fortsätta använda internet mot en avgift. TIPS! Du kan köpa ett lokalt SIM-kort direkt på flygplatsen för att kunna vara online via 3G, när signal finns.

TRANSPORT
Projektets camp ligger ute i vildmarken där det inte finns någon kollektivtrafik. Transporter som sker i samband med ditt volontärarbete eller inom parken står projekt för, observera att många av vägarna kan vara små och skumpiga. Tillsammans med andra volontärer kommer du också att åka in till Hoedspruit för gemensamma aktiviteter och shopping.

FRITID
Sydafrika är känt för sina många olika utflyktsmål och det finns en massa sevärdheter att upptäcka i närheten av reservatet. Det kan också vara skönt att bara ta det lugnt och vila under din lediga tid.

Upplev mer i Sydafrika

Ansökningsblankett

När du bokat din resa hos oss skickar vi en ansökningsblankett (tillsammans med anmälningsavgiften). Du fyller i ansökningsblanketten och skickar tillbaka den till oss. Vi skickar den sedan vidare till Sydafrika som underlag för din placering. Projektansvariga vill ha din ansökan innan de kan bekräfta din bokning.

Försäkringar

ANSVARSFÖRSÄKRING
I resans pris ingår en ansvarsförsäkring. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någons egendom.

RESEFÖRSÄKRING
Om du reser med oss med ”Alternativ B” ingår reseförsäkring. Har du valt att resa med ”Alternativ A” ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du reser och jobbar som volontär. Volontärresor säljer reseförsäkringen ”Leva utomlands” som täcker sjukdom, skada och stöld med mera vid volontärarbete. Du kan köpa ”Leva utomlands”-försäkringen som ett komplement till din hemförsäkring, eller för att gälla under din volontärperiod.

Mer om reseförsäkring

​Visum

Som svenskmedborgare krävs inget visum för att resa till Sydafrika, vid vistelser under 90 dagar. OBS! Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter din hemresa från Sydafrika, och det ska finnas minst två tomma sidor till stämplar.

Eftersom inreseregler kan komma att ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad på Sweden Abroads hemsida. Kom ihåg! Det är ditt eget ansvar att hålla koll på in- och utresereglerna.

Sweden Abroad

Vaccinationer

Tänk på att vaccinera dig cirka en månad innan avresa. Hör efter med din vaccinationscentral vilket skydd du behöver för att resa till Sydafrika. Vi rekommenderar alltid att du har fullgott skydd mot Hepatit A och B, Stelkramp och Kolera, oavsett resmål.

Projektet anser också att du som volontär bör vaccinera dig mot Rabies före avresa. Och även Malaria, projektet ligger i ett högriskområde för malaria.

Kom ihåg! Omständigheterna kan förändras snabbt, och epidemier kan bryta ut. Du ansvarar själv för att hålla dig informerad, och för vilket vaccinationsskydd du vill ha.

Boka resa

Bilder från projektet​

Prenumerera på vårt nyhetsbrev