Tanzania – sociala projekt

Pris Från. 8600 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

I fantastiska Tanzania ligger staden Moshi, som har det mäktiga berget Kilimanjaro som granne. Vid sidan av ditt volontärarbete på antingen skola, vårdinstans eller i något av Medborgarhusets projekt kommer du att uppleva storslagen natur och mycket gästvänliga människor. Passa på att uppleva ett av Afrikas mest spännande länder samtidigt som du gör en insats där det verkligen behövs.

Volontärarbete i Tanzania

Din roll som volontär

Medborgarhuset

Som volontär på Medborgarhuset/Community Centret kommer du att ges möjlighet att arbeta med alla olika projekt som centret bedriver, där fokus är att stärka, utveckla och stötta de barn och familjer som är inblandade, vilka alla kommer från svåra förhållanden i en av Moshis förorter. Fritidsprogrammet är öppet för alla barn i området och erbjuder musik-, dans-, bildoch engelskundervisning fem dagar i veckan. Ett sportprojekt har startats för att arbeta mer aktivt med unga tjejer och killar. Din roll kommer att vara att delta vid aktiviteterna, stötta barnen, hjälpa det lokala teamet samt ge och få minnen för livet. Medborgarhuset driver även kvinnogrupper, läxhjälp, miljöprojekt samt ett fältprojekt med jordbruk och uppbyggnad av en skola på landsbygden och som volontär blir du en i teamet och om du önskar får du delta i alla projekt.

Skola

Som volontär på grundskolan är din roll att assistera läraren och stötta eleverna i främst engelska, swahili (språket i Tanzania) och matematik. Det finns stora brister i den tanzaniska skolmiljön och en tanzanisk lärare undervisar oftast en klass om ca 30 barn helt ensam. Där blir du en enorm tillgång! Klasserna är stora och många elever behöver hjälp utöver vad lärarna kan ge. Barnen är i blandade åldrar mellan 3 till 14 år och utöver vanlig undervisning uppskattas sång, dans och lek mycket bland både barn och lärare. Du behöver inte vara lärare för att volontärarbeta på skola. * Skolan är stängd för lov två veckor i mars, hela juni, två veckor i september och hela december, så under dessa perioder får man vara med i fritidsprogrammet som varje lov utökar sina aktiviteter (se ovan).

Sjukhus/Hälsocentral

Som volontär på sjukhuset kommer du att vara med i det dagliga arbetet och gå bredvid en ordinarie sjuk-/underskötersta. Det finns olika avdelningar att vara på och du får själv lämna önskemål innan avresa. På hälsocentralen kommer du att arbeta med olika hälsofrämjande projekt. Du kan komma att arbeta med HIV-drabbade, mammor & barn eller i ett uppsökande program. För volontärarbete på sjukhus behöver du vara utbildad eller studerande
äkare/sjuksköterska/undersköterska. På hälsocentralen krävs ingen förkunskap men det är ett plus.

Dokumentation som krävs av sjukvårdspersonal:

  1. Rekommendationsbrev från sin nuvarande eller tidigare arbetsplats
  2. Kopia på pass
  3. Legitimation och studieintyg
  4. CV
  5. 200 USD för placering

Center för barn med särskilda behov

Som volontär på detta center får du möjligheten att hjälpa till med barn som har särskilda behov. I Tanzania är kunskapen och acceptansen för barn med särskilda behov mycket begränsad. Många barn överges, göms undan hela livet eller till och med dödas direkt efter födseln. På detta center får barnen utbildning och stöd under sin uppväxt. Vissa bor här, andra kommer endast över dagen.

Samarbetspartner

I Moshi samarbetar vi med en svensk partner som bott i Tanzania sedan 2010 och har lång erfarenhet av volontärarbete och volontärer från hela världen. Vår partner är din kontakt under hela din vistelse och hjälper dig med allt från boende och orientering till placering och det faktiska volontärarbetet.  Tack vare detta samarbete kan vi erbjuda dig som volontär bra, hållbara och långsiktiga volontärprojekt. Det tycker vi känns väldigt viktigt och bra.

Hur bokar jag resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktionsvecka

Din första vecka får du en introduktion till staden, kulturen och din placering och hjälp med praktiska detaljer såsom hjälp att ta ut pengar och skaffa ett simkort till din mobil. Ett tips är att se till att din mobil är upplåst för att kunna använda ett tanzaniskt simkort samt att ditt bankkort är öppet för uttag i Tanzania. Din första vecka erbjuds du även en introduktionskurs till språket swahili, om intresse finns. Att ha ett giltigt visum är en förutsättning för allt volontärarbete i landet. Kostnaden för ett volontärvisum ingår inte i priset och betalas på plats, antingen vid ankomst till flygplatsen (rekommenderas) eller din första dag i Moshi. Vid, ansökan direkt på flygplatsen skickas du på förhand ett inbjudningsbrev från din placering som du visar vid ankomst.

Boende och mat

Du bor tillsammans med andra volontärer i ett rymligt volontärhus med gångavstånd till mataffär, restauranger och vackra promenadstråk Boendet har myggnät, el, varmvatten, kokmöjligheter och städhjälp och en stor trädgård där grannskapets apor tycker om att hälsa på. Det är nära till lokaltrafik (så kallade daladala’s) som tar dig till din placering om den inte ligger på gångavstånd. Det finns inte internet i huset men det finns bra möjligheter till mobilsurf. De flesta caféer och restauranger i Moshi har wifi och det finns även internetcaféer om du inte har med dig en dator/smartphone.

Fritid

När du inte volontärarbetar är det fritt fram att utforska landet. Som volontär i Moshi bor du redan vid några av landets största sevärdheter, Kilimanjaro och de stora nationalparkerna Serengeti och Ngorongoro. Området är utgångspunkt för många som skall bestiga Kilimanjaro och högsäsong är det många turister som besöker landet. På fritiden kan du gå till en pool som finns nära volontärhuset, utforska innerstaden Moshi och se den spännande omgivningen och ta en fika, eller gå på promenad i området där du bor. Det finns även en rad spännande dagsturer att göra, som till vattenfallen upp mot Kilimanjaro, kaffevandringar där du skördar ditt eget kaffe, värmekällorna mitt ute i ingenstans, cykelturer genom sockerplantagen eller besök till en masajby för att uppleva deras kultur och tradition.
Till centrala Moshi tar du dig med lokaltrafiken (daladala’s), tuktuk eller taxi för några kronor. I Moshi finns ett brett utbud av restauranger, affärer och kaféer. Det finns även flera banker och bankomater om du behöver ta ut pengar. Tänk på att det är vänstertrafik i Tanzania, och ta gärna en extra titt över axeln innan du korsar gatorna. Annat bra tidsfördriv på kvällarna kan vara att läsa, så det kan vara bra att ta med böcker. Oroa dig inte om du glömmer, volontärhuset har en stor samling svenska och engelska böcker att låna.

Upplev mer!

Tillsammans med projektet i Moshi erbjuder vi en fantastisk bestigning till toppen av Kilimanjaro för dig som vill uppleva ett oförglömligt äventyr. Kilimanjaro är världens högsta fristående berg som majestätiskt reser sig rakt upp ur savannen i Tanzania. Följ med på ditt livs äventyr till Kilimanjaro!  Klicka på länkarna nedan:

Kilimanjaro – läs mer!

Safari – läs mer!

Om landet där du volontärarbetar

Tanzania är ett fantastiskt land som rymmer många av Afrikas mest sevärda platser. Naturupplevelserna är otroliga, här finns Afrikas högsta berg Kilimanjaro, nationalparkerna Serengeti och Ngorongoro och landet gränsar även till Afrikas största sjö, Viktoriasjön. Utöver detta har Tanzania milslånga stränder och kryddön Zanzibar vid kusten.

Precis som i många andra afrikanska länder är skillnaderna mellan rika och fattiga enorma. Utbildningsnivån är låg och en tredjedel av befolkningen kan inte läsa och skriva. Som i de andra afrikanska länderna är Hiv/Aids ett stort problem. Trots knappa förhållanden möter du människor som är fulla av energi och livsglädje!

Praktiskt för din volontärresa

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Tanzania som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Tanzania om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris.

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart. OBS! Boka din biljett så att du anländer till Kilimanjaro Airport söndagen, dagen innan projektet startar. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till lördagen eller söndagen.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset. 

Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Visum

Samtliga organisationer/skolor/placeringar kräver ett giltigt volontärvisum för mottagande
av volontär. För volontärarbete i max 3 månader (90 dagar):

Ett ”Invitation Letter” från placeringen dit volontären ska kommer att skickas till volontären på förhand. Detta brev tar volontären med sig till flygplatsen, visar upp och får sitt visum direkt. Kostnad för max 3 månader är 250 USD.

För volontärarbete mellan 3 månader- 2 år:

Det går att ansöka genom den svenska ambassaden innan avresa om man är ute i god tid. Om inte, får ansökan göras på plats i
Tanzania och volontären löser ett turistvisum vid ankomst till flygplatsen och ansöker om volontärvisumet första dagarna i landet. Kostnad för ett visum mellan 3 månader – 2 år är 1050 USD. Då ansöker man först om ett arbetstillstånd (volontärarbete) och därefter ett volontärvisum.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. I alternativ B ingår denna försäkring, men om du väljer alternativ A kan du köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Mer information om försäkringen finner du på http://www.volontarresor.se/information/forsakring

En ansvarsförsäkring ingår också i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Tanzania. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa. Om du reser in i Tanzania från ett annat afrikanskt land krävs vaccination mot Gula febern.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev