Mgahinga Barn

Pris Från. 11700 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Som volontär i Mgahinga bor du precis vid ingången till nationalparken Mgahinga Gorilla National Park. Du undervisar i byns skola och leker med barnen på förskolan. Självklart får du även möjlighet att se de “Dimhöljda bergens gorillor”!

Volontärarbete i skola i Uganda

2016-04-07-0745_5705e605e087c36f2609ca6d

Din roll som volontär

Som volontär i Mgahinga, i sydvästra Uganda, arbetar du i en av Ugandas fattigaste regioner. Människorna blev hårt drabbade när nationalparken Mgahinga Gorilla National Park utvidgades. Stora delar av befolkningen tvingades flytta och förlorade därför mycket av sin jordbruksmark. Detta resulterade i en stor fattigdom. Som volontär i Mgahinga kommer du huvudsakligen att arbeta på skola eller förskola.

Det finns även möjlighet att arbeta med:

  • Bygg och renovering
  • Marknadsföring och sociala media
  • Trädgårdsarbete och odling
  • Och många fler

Brinner du för något speciellt och vill hjälpa till med just dina erfarenheter, så är Uganda rätt val för dig. 

Skola

På skola undervisar du främst i engelska men även i andra ämnen. På förskola deltar du i undervisningen, en viktig del är att leka och stimulera barnen med olika kreativa aktiviteter. Egna initiativ är alltid uppskattade och du kommer att få en plats i dessa människors liv och det är viktigt att du berättar vad du vill göra och bidra med!

Gruppresa 
På detta projekt erbjuder vi gruppresor vid några tillfällen per år. Normalt sett är det flera volontärer på plats, men för att försäkra dig om att starta tillsammans med andra så väljer du med fördel ett av följande datum (minimum volontärtid 2 veckor): 
 
Avgång sommar: 9 juli
Avgång höst: 15 oktober

Projektets syfte

Syftet med projektet är att volontärerna ska hjälpa till att öka utbildningsnivån i området. Tanken är också att man i framtiden skall kunna bedriva ett jämlikt kulturellt utbyte mellan Sverige och Uganda.

Samarbetspartner

Projektet i Mgahinga drivs av organisationen Mgahinga Community Development Organisation (MCDO). MCDO är en paraplyorganisation för olika projekt i området vilka syftar till att stärka samhällena runt Kisoro samtidigt som man skyddar dess unika djurliv.

Introduktion

Du flyger till Kigali, Rwanda, där du blir mött på flygplatsen. Därefter åker du cirka fyra timmar till gränsen vid Ruhengeri. Du kommer att gå över gränsen för att där bli mött av personal från MCDO. Här ombeds du att fylla i visumansökan för din vistelse i Uganda. Första dagen får du en kort introduktion där MCDO presenterar projektet.

Gorillatrekking

Du bor alldeles bredvid ingången till Mgahinga Gorilla National Park, du har därför en unik möjlighet att få se dessa fantastiska djur. I en liten grupp tillsammans med guide vandrar ni genom den täta bambuskogen för att sedan komma fram till flocken med bergsgorillor. Du blir garanterat betagen av dessa djurs storslagenhet och lugn. Det är en oförglömlig upplevelse. Gorillorna hittas genom att spårare under den tidiga morgonen följt gorillornas spår från deras senaste boplats. Väl framme får du en timme tillsammans med gorillorna för att inte störa deras naturliga rytm. Priset för tillstånd till parken är 6200 kr. Ange Gorillatracking i rutan övrigt när du bokar. Observera att gorillorna kan flytta på sig och därför går det inte att ange ett exakt datum för när du kan besöka gorillorna. Om djuren har vandrat långt bort eller över gränsen till Kongo så sker din tracking i en annan nationalpark i Uganda. Om det inträffar så tillkommer en kostnad för transport på max 1500 kr som betalas på plats.

Din vardag som volontär

Boende och mat

Du bor på Amajarnbere Iwacu Community campground, AICC. På kontoret och i huvudbyggnaden finns elektricitet. Du bor i en banda, den afrikanska motsvarigheten till en stuga, denna delar du med andra volontärer. Frukost och middag äter du på AICC, om du arbetar på förskolan äter du även lunch här och om du jobbar på skolan får du med dig en lunchlåda. Vatten och annan dryck står du för själv, det finns att köpa på AICC. 1 liter vatten kostar omkring fem kronor.

Fritid

Mgahinga ligger ca 45 minuter från det större samhället Kisoro. Hit tar du dig med bil eller med motorcykeltaxi. Här finns bland annat ett guesthouse ”Golden Monkey” som är mycket populärt bland västerlänningar som bor och arbetar i området. I Kisoro finns internetcaféer och bankomat (obs! tar bara VISA-kort) och här kan du köpa det mesta du behöver.

I naturreservatet Mgahinga Gorilla National Park finns det en rad aktiviteter att göra. Du kan göra en Golden Monkey trekking, vandra i nationalparken eller bestiga något av de tre stora bergen, som är över 3000 m höga. Dessa aktiviteter sker till självkostnadspris och ordnas på plats och betalas med fördel i dollar. Om du vill ordna andra aktiviteter som safari så går även det bra att ordna genom Golden Monkey.

Upplev mer!

Vi erbjuder en fantastisk bestigning till toppen av Kilimanjaro för dig som vill uppleva ett oförglömligt äventyr. Kilimanjaro är världens högsta fristående berg som majestätiskt reser sig rakt upp ur savannen i Tanzania. Följ med på ditt livs äventyr till Kilimanjaro!

Om landet där du volontärarbetar

I Uganda hittar du det mesta av det bästa som Afrika kan erbjuda och det är inte för inte som landet kallas ”the Pearl of Africa”. Landet har en unik blandning av djurliv, vacker varierad natur med kullar och terrassodlingar och därtill trevliga, tillmötesgående människor. Du kan vandra, besöka naturparker, prova forsränning eller njuta av ett frodigt vackert landskap. Allt i en behaglig temperatur som motsvarar svensk sommar när den är som bäst eftersom Uganda ligger på cirka 1000 meters höjd. En lång rad tragedier i Ugandas historia, som 1970- och 1980-talets händelser med Idi Amin och andra aktörer, har etsat sig fast i folks medvetande. I norra delen av landet har inbördeskrig pågått med LRA (Lord Resistance Army) med hemska övergrepp på lokal-befolkningen, barnsoldater med mera.

Hiv/aids har också fått förödande effekter på människors hälsa och den ugandiska ekonomin trots att Uganda tidigt lyckades begränsa spridningen. Sammantaget har detta medfört att man felaktigt betraktar landet som instabilt och farligt att vistas i. Inget kan vara mer fel i dagens Uganda. Du blir garanterat helt betagen.

Klimat

Uganda har varmt klimat året om. I regel är det omkring 25- 27 grader dagtid och under 20 grader nattetid eftersom landet ligger på ca 1 000 meters höjd och tack vare att landet korsar ekvatorn. Uganda har två årstider, dry season och rain season. Det är varmast i december – februari då temperaturen kan stiga till ca 30 grader. Regn kan falla rikligt i april-maj och i oktober-november men solen finns alltid där också.

Praktiskt för dig som volontär

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Uganda som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Uganda om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris.

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Du ska boka din biljett så du anländer till Kigali (Rwanda) på söndagen, helst mellan klockan 06.00 och klockan 14.00. Ethiopian har flera avgångar per dag inom detta tidsspann. I Kigali inväntar du de andra volontärerna som ska anlända samma dag. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal veckor du valt att jobba som volontär. Du kan flyga hem från såväl Kigali (Rwanda) som från Entebbe (Uganda). Observera att lämning på flygplatsen vid avresa inte ingår i resans pris men du får hjälp med att ordna lämplig transport. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset. Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Visum

Du flyger till Rwanda och fyller i visumansökan där, visumet kostar 30 USD. Din visumansökan till Uganda fyller du i vid gränsövergången. Visumet kostar 100USD ta med kontanter och jämna pengar. Säg till om det ska gälla mer än en månad så antecknas det direkt på underlaget. Observera att du reser som turist  när du vistas i landet eftersom ditt arbete som volontär är oavlönat. Det finns även ett andra alternativ, att ansöka ett East African Visa innan avresa. Kontakta gärna oss för mer information kring detta.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Hur bokar jag resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Uganda. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. För inresa till Uganda krävs giltig vaccinering mot Gula Febern. Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev