Argentina

Våra aktuella projekt

Prata med en tidigare volontär

Skulle du vilja komma i kontakt med en tidigare volontär? Vi har ett stort register med tidigare volontärer som gärna hjälper dig och kan ge dig viktig information inför din ev. resa.


Argentina är landet som bjuder på storslagen natur, fascinerande kultur och en rik historia.

Argentina för med sig associationer till dramatiska rytmer från tangon, den kulinariska upplevelsen från landets matkultur och såklart fotboll som är mer än en passion här! När man pratar om Argentina dyker välkända namn såsom Evita Perón, Diego Maradona och Che Guevara upp.

Landets namn kommer från spanskans ord för silver, argento, men vi vågar påstå att upplevelserna från en resa hit är värda guld! Storslagen natur och öppna vidder finns att uppleva vid naturområdena Pampas och Eldslandet! Landets placering och utbredning med hela 340 mil från norr till söder gör klimatet i Argentina väldigt varierande och hela sex olika klimatregioner får plats; Argentinska nordväst, Gran Chaco, Mesopotamien, Cuyo, Pampas och Patagonien – från subtropiskt klimat i norr med varma somrar och milda vintrar till ett kyligt polarklimat i söder.

I småstäderna kan man se hus målade i lokala fotbollslagets färger, i vandringskängor går det att utforska Patagoniens glaciärer eller varför inte uppleva Pampas vackra slätter från hästryggen?

Här finns allt och lite till att uppleva!

Se och göra

När du är ledig från volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. Här listas några:

Natur/nationalparker/äventyr

I Reserva Faunística Península Valdés har du möjligheten att se och uppleva ett stort djurliv. Djur som sjölejon, sjöelefanter, guanacos, nanduer, magellanpingvin och många andra sjöfåglar som du kan stöta på. Du kommer att få se en spektakulär åskådning av vilda djur men den största attraktionen på detta reservat är den utrotningshotade “ballena franca austral” även kallad sydkapare på svenska. Sydkaparen är en art i familjen rätvalar. Ta chansen och upplev detta unika reservat och få en upplevelse du inte kunnat förvänta dig.

Iguazú Fallen är en av planetens mest praktfulla och häpnadsväckande plats du som resenär kan uppleva. Du kommer alltid komma ihåg kraften och ljudet från kedjorna av vattenfallen som sträcker sig nästan 3 km. En bonus är hur fallen ligger mitt emellan Brasilien och Argentina i en nationalpark, i en myllrande regnskog med unik flora och fauna. Låt dina sinnen ryckas med i detta pampiga naturliga fenomen.

Ushuaia är en aktiv och äventyrlig knytpunkt. Här möts Anderna och sydliga oceanen i en skarp kant som banar väg för staden innan den bryter ut i sina eviga strömmar.  Stadens handel tar ironi till nya höjder, till exempel är en souvenir butik döpt till Jimmy Button (en infödd som blev kidnappad till England för att visas upp). Ushuia betraktas även som “the southernmost city in the world”. Bara några minuter från staden kan du som söker äventyret där du kan vandra, segla, åka skidor, paddla kajak och till och med dyka.

Sol & bad 

Många utav argentinarna åker till närliggande länder på sin lediga tid när de vill uppsöka lite större stränder. Dock har Argentina själv en hel del att erbjuda.

Puerto Madryn erbjuder mycket turism och industrier, de behåller sin småstadskänsla med saker som när de meddelar om bortsprungna hundar på radion. Stränderna kan framställas som att de inte har så mycket att erbjuda men från juni till mitten på december är valarna Eubalaena på besök. Valarna blir ofta det som drar turisterna dit och från juli till september kommer de så nära så besökare kan titta på dessa magnifika valar från stadens pir. Här kan du kombinera stranden med att se på valarnas spektakulära show.

Mar Del Plata är däremot allt annat än blygsam med sina många besökare, turister som argentinare. Under en helg på sommaren får man räkna med att det är packat med människor och att det inte går att ta ut simlängderna i havet, men det är precis det som är charmen. Slår du på tv:n varsomhelst i Argentina så kan du räkna med att få en väderrapport härifrån. “Mardel” är den klassiska stranddestinationen att åka till.

Kultur

Vill du uppleva kultur så är Argentina rätt land för det, Argentina bjuder verkligen in till mångsidig kultur.  Mest känd är Argentina för sina rytmiska rörelser till en passionerad tango. Tangon föddes här, precis innan övergången till 1900-talet. Två berömda tangosångare är Carlos Gardel och Susana Rinaldi.

Ur en geografisk synpunkt erbjuder Argentina en stor kulturell mångfald – du kan uppleva Anderna, Ushuaia i Eldslandet, Patagonien, Pampas och stränder. Ur ett kulturellt perspektiv kan du möta det indianska och europeiska i oändliga olika sammansättningar vare sig du besöker storstadsnatten, byar i bergen eller fotbollsstadion.

Buenos Aires är en stor, sprudlande och eldig hamnstad som sträcker sig längs med floden Rio de la Plata. Staden är en blandning av många olika stilar och det visar sig i den rika och varierade kulturella identiteten som skapas här. Invånarna som kallas Portenos är härligt pratsamma och de har en riklig och nyanserad kulturell identitet. Buenos Aires bjuder därför på en blandning av en mängd olika stilar. Upplevelserna är många – allt från gatumarknader, biffrestauranger, antikaffärer, bohemiska förstäder m.m. Staden klassas även som Sydamerikas electronica/techno – huvudstad och har även en av världens främsta operascener – Teatro Colón.

Pato är Argentinas nationalsport och den utövas på hästryggen och som kombinerar inslag från polo och basketboll. Dock är det kanske inte detta man först tänker på när man tänker på Argentina och sport. Tankarna brukar oftast gå till fotboll och Diego Maradona som var en världskänd fotbollsspelare, så även fotboll ligger argentinarna varmt om hjärtat.

Väder

Argentina  är ett stort land som sträcker sig hela 340 mil och klimatet varierar därför ganska mycket beroende på var i landet man befinner sig.

I norr är klimatet subtropiskt och är varmt året runt. Under sommarmånaderna råder det speciellt hetta. Torrperioden är under vintern och det kan komma kraftigt regn under sommaren.

Pampas som ligger i mellersta Argentina erbjuder klimatet varma tempererade somrar och svalare vintrar. Det är inte ovanligt att det regnar under sommarmånaderna och att temperaturen går upp till 40 grader Celsius. Det lite fuktigare vädret finner du på Östra Pampas och Atlantkusten medan det är varmare i den västra delen.

Patagonien ligger i skuggan av den storslagna bergskedjan Anderna och har ett torrare klimat.

I södra Argentina är det betydligt kallare. Eldslandet som ligger längst ner i söder har på gränsen ett arktiskt klimat, vilket visar sig tydligt genom att det faktiskt bor pingviner där. Här är det kyligt året om och du kommer att frysa vilken årstid du än åker hit.

Priser

  • Vatten (1,5 l): ca 9 kr
  • Läsk (33 cl flaska): ca 10 kr
  • Måltid (tre rätter för två personer, restaurang, medelklass): ca 260 kr
  • Bröd (500 gram): 10 kr
  • Lokal transport (Taxi 1 km normal taxa): ca 7 kr

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev