Rädda Havssköldpaddor

Pris Från. 10400 SEK

 • Alltid Resegaranti
 • Hjälp & Support
 • 1-24 Veckors resa

Korsa en flod med krokodiler i för att på andra sidan nå en alldeles otroligt vacker strand, i princip orörd, där endast ditt volontärboende finns till. Bo i fantastiska miljöer, omringad av hav och djungel, samt sprudlande djurliv av papegojor, krokodiler, ödlor etc. Här har du chansen att bidra med din hjälp och entusiasm. Havssköldpaddor är ett underbart arv från förhistorisk tid och tillsammans kan vi hjälpa dem att överleva.

Volontärarbeta med havssköldpaddor i Costa Rica

 

Buena-Vista-66

Pris från 10100 kr

Din roll som volontär

Projektet för skydd av havssköldpaddor är en vetenskaplig baserad verksamhet för bevarandet av dessa vackra reptiler. De försöker öka mängden havssköldpaddor för att öka chanserna till överlevnad. Projektet skapades med bevarandet i syfte och hjälp av detta naturskyddsområde för att skydda havssköldpaddor och tillhörande ekosystem.

Uppgifter

De uppgifter som beskrivs nedan kommer att variera beroende på mängden sköldpaddor och säsongen: när det inte är säsong för sköldpaddor (januari-maj), är det istället häckningssäsong. Häckningssäsongen är på många sätt en mycket viktig period där volontärer behövs. Förutom att vakta ägg under kläckningssäsongen finns även andra underhållsuppgifter såsom städning på stranden, renovering av projektområdet samt att göra nya informationsskyltar. Säsong för sköldpaddor är mellan maj och september.

 • Delta i nattliga strandpatruller för att skydda havssköldpaddor
 • Hålla stränderna rena kring häckande zoner
 • Identifiera och redogöra sköldpaddsspår på stränderna
 • Söka efter sköldpaddsbon
 • Räkna antal ägg som finns i varje bo och flytta äggen till en säkrare plats
 • Övervaka flyttade sköldpaddsbon, bl a övervaka boens temperaturer
 • Hjälpa till att befria små sköldpaddor inför deras första resa till havs
 • Ta biometriska mätningar av sköldpaddor
 • Assistera i en mängd olika underhållsaktiviteter

Projektgruppen samlar ihop information om den häckande verksamheten, så att informationen kan användas för att förbättra nästa säsongs teknik. Denna information får samhället och lokala samt regionala myndigheter ta del av, för att öka kunskap och medvetande. En arbetsdag kan vara mellan 6 till 10 timmar och man arbetar måndag till lördag. Under denna period skall man befinna sig på projektområdet som är avsides beläget på en strand. Söndagar är lediga och då har du möjligheten att utforska den närliggande orten Samara.

Projektets syfte

Projektet startades i syfte att skydda och rädda sköldpaddor, deras bo och deras nästen längs Stilla Havskusten. Mot tjuvjägare, naturkatastrofer och rovdjur genom att göra konstgjorda skydd som kallas ”vivero”.

Samarbetspartner

Costa Rica projekten drivs i samarbete med en lokal icke-statlig organisation som har flera års erfarenhet med volontärarbete. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och meningsfull upplevelse.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag

Introduktion

Du blir hämtad på flygplatsen i San José, eftersom att projektet ligger en bit ifrån huvudstaden kommer du övernatta din första natt på ett Bed & Breakfast i San José. Tidig morgon dagen efter kommer du att åka buss till projektet som tar ca 5 timmar, väl framme i projektort blir du mött av personalen från projektet.

Boende och mat

På plats bor du i ett volontärcenter, ett stort hus där det finns sovsalar med våningssängar. Det finns ingen el eller möjlighet till internetuppkoppling, men däremot rinnande vatten och duschar.  Det finns ett gemensamt område med ett kök. Förbered dig på ett spartanskt boende där man lever miljövänligt nära naturen. Frukost, lunch och middag ingår. Maten är typisk costaricansk, vilket betyder att du kommer äta en hel del ris, bönor och någon typ av kött samt en del tropiska frukter. Om du är vegetarian eller har några särskilda kost restriktioner, meddela detta i god tid innan avresa. Vegetariska alternativ erbjuds för de som meddelar att de önskar detta, likväl som alternativ med fisk istället för kött. Personal på projektet ordnar maten till samtliga volontärer och det serveras frukost , lunch och middag.

Fritid

Projektet ligger placerat längs en lång och vacker sandstrand med stilla havet som en vacker tavla att rikta ögonen mot. Under dina arbetsdagar, måndag-lördag, kommer du förväntas stanna på denna strand då den avskiljs från fastlandet med en flod. På din fritid under veckodagarna kan du njuta av ett liv i lugn och ro, avskärmad från vardagsstress och högteknologi, läsa en bok, spela kortspel med andra volontärer eller varför inte testa på vågsurfing? På söndagar finns möjligheten att korsa floden och åka in till närliggande samhället Sámara som erbjuder trevlig atmosfär med restauranger och annan underhållning. Sámara är en välbesökt ort och här kan du lära känna andra resenärer. Costa Rica är otroligt vackert och ett tips är att du sparar några dagar före eller efter din volontärresa för att utforska landet. Bussnätet är välutvecklat och tar dig smidigt runt hela Costa Rica. Costa Rica erbjuder något för alla, allt från sol & bad till äventyrs aktiviteter som forsränning, vandring i djungeln och mycket mer.

Upplev mer

Detta projekt ligger vid halvön Nicoya på den norra delen av Costa Rica, känd för sina vackra solnedgångar. Stranden, Buena Vista är flera kilometer lång och här kan du surfa och bada, njuta av lugnet utan turister som stör. Arbetsområdena ligger ca 2,5 kilometer från staden Samara. Det är en väldigt avslappnad atmosfär i Sámara och utbudet av restauranger är mycket stort med tanke på ortens storlek. I området finns mangrove träsk som sträcker sig över stora områden. Här finns med all sin mångfald, flera typer av fåglar, däggdjur som sengångare och apor, samt reptiler som leguaner, ödlor och krokodiler. I närheten ligger nationalparker med djungel, sandstränder och sprudlande djurliv. I Sámara kan du hitta snabbköp, offentliga telefoner, internet, bank, hälsoklinik, tvätt och restauranger.

Om landet

Centralamerikas juvel – så brukar man kalla Costa Rica. Med kustlinje på båda sidor av landet inbjuder det till oändliga möjligheter för alla. Är du intresserad av ekoturism, fågelskådning, äventyr eller långa vita tropiska stränder så hittar du allt i detta lilla land. 6 % av världens biologiska mångfald finns här och man satsar mycket på att bevara det otroliga djurliv och den enorma naturskatt som finns i landet. Costa Rica brukar kallas Latinamerikas äldsta demokrati. Författningen slår ovanligt nog fast att landet inte ska ha någon armé. Den förre presidenten, Oscar Arias Sánchez, fick Nobels fredspris för sina insatser att skapa fred i Centralamerika på 1980-talet. Costa Rica är ett förhållandevis rikt och välutvecklat land. Välfärden ligger i många avseenden på samma nivå som i Västeuropa. Trots detta beräknas var femte person i Costa Rica leva i fattigdom.

Praktiskt

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar (ingår i alternativ B). Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

För att resa till Costa Rica behöver du inget visum. Du får automatiskt ett 90-dagars turistvisum vid ankomsten. Vill du stanna längre kan du skaffa ett nytt visum genom att göra en weekendtur till Nicaragua. Vår partner hjälper dig att ordna en bussresa dit, men du får själv stå för reskostnaden.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart. Din slutdestination är San José. Boka din biljett så att du anländer på söndagen innan projektstart. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs lördag. Tänk på att det tar minst 5 timmar att resa tillbaka till San José och att du ska ha marginal till flygavgång, så alternativet du har är att på egen hand lägga till en övernattning i San Jose en kväll före din avresa om du har ett morgon/förmiddagsflyg.  Vår lokala partner hjälper dig i sådana fall att boka boende på plats.  Vid återresan måste du betala flygplatsskatt för närvarande 29 US dollar.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset  Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Costa Rica. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev