Pris Från. 9700 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Costa Rica är ett litet land med underbar panorama allt från vulkaner, regnskog och fantastiska stränder.  I staden San José kan du som älskar att ta egna initiativ, få arbeta med barn. Det finns både daghem och fritidsgård, där gården dessutom har ett soppkök för barnen. Med ett stort hjärta med mycket kärlek kommer man långt.

Volontärarbeta med barn i Costa Rica

Din roll som volontär

Nedan kan du läsa vad du kan tänkas göra på de olika arbetsplatserna. Punkterna ska ses som riktlinjer och förslag. Du kan göra stor nytta men räkna med att du måste ta egna initiativ för att lyckas bra. I San José finns flera daghem som drivs av lokala eldsjälar. Där behövs en hjälpande hand för att stimulera och ta hand om barnen som är i åldrarna 1 – 6 år.

Dina uppgifter på daghemmet:

  • Hjälpa till med omvårdnaden av de minsta barnen
  • Skapa en lekfull miljö och uppmuntra barnens kreativitet genom pedagogiska lekar, spel, sång, teckning med mera

Uppgifterna i volontärprojekten är inte strikta. All form av hjälp uppskattas och kan du utveckla metoderna, arbetsuppgifterna eller annat brukar sådana förslag tas emot med öppna armar. Kom ihåg att det är din fantasi och din kreativitet som avgör.
Om du vill kan du kombinera daghemsarbetet med jobb i en öppen fritidsverksamhet, Comdero, som har ett soppkök för barn. Antalet barn varierar men kan gå upp till 80 – 100 barn under en dag.

Daghemmet är helt stängt den 24e och 25e december och första veckan i januari.

Projektets syfte

I delar av San José är arbetslösheten hög och familjernas möjligheter till extra inkomster är låga. Många måste ha sina barn på daghem i mycket tidig ålder så att de kan arbeta i stället. I dessa områden kan du göra en stor insats som volontär!

Samarbetspartner

Costa Rica-projekten drivs i samarbete med en lokal icke-statlig organisation. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och meningsfull upplevelse.

Spanska

Det krävs grundläggande kunskaper i engelska för att åka på denna volontärresa. Kan du spanska är det en klar fördel eftersom de flesta i Costa Rica inte pratar engelska. Det ingår en veckas spanskstudier om du är där minst fyra veckor. Vill du ta mer spanskalektioner kan du välja att studera spanska på halv- eller heltid under alla veckor som du är där. Kontakta oss på Volontärresor för uppgifter om priser med mera.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag

Introduktion

Du blir hämtad på flygplatsen i San José. Programmet inleds sedan med en veckas undervisning i spanska (för dig som reser 3 veckor eller mer) eller en kortare introduktion i San José (för dig som reser 2 veckor). Under dessa dagar får du lära dig mer om Costa Ricas kultur och så får du mer information om hur det är att jobba som volontär samt om ditt projekt.

Boende och mat

Som volontär bor du hos en lokal värdfamilj. Familjerna tillhör ofta medelklass vilket innebär att du ofta får eget rum, ibland med eget badrum. Det kan förekomma att volontärer delar rum, men man delar aldrig rum med någon familjemedlem. Du äter dina måltider tillsammans med familjen. Om du inte kan komma hem till lunch får du ett lunchpaket med dig. Värdfamiljerna är noggrant utvalda och är ofta mycket engagerade i hur volontären har det.

Fritid

Under din lediga tid kan du välja att upptäcka San José, resa runt i landet eller bara njuta av tillvaron i staden.

Upplev mer

På helgerna är du ledig och kan då passa på att se dig om. Landet har många sevärdheter att erbjuda och det finns ett väl utbyggt bussnät vilket gör det lätt att ta sig till de båda kusterna.

Om landet

Centralamerikas juvel – så brukar man kalla Costa Rica. Med kustlinje på båda sidor av landet inbjuder det till oändliga möjligheter för alla. Är du intresserad av ekoturism, fågelskådning, äventyr eller långa vita tropiska stränder så hittar du allt i detta lilla land. 6 % av världens biologiska mångfald finns här och man satsar mycket på att bevara det otroliga djurliv och den enorma naturskatt som finns i landet. Costa Rica brukar kallas Latinamerikas äldsta demokrati. Författningen slår ovanligt nog fast att landet inte ska ha någon armé. Den förre presidenten, Oscar Arias Sánchez, fick Nobels fredspris för sina insatser att skapa fred i Centralamerika på 1980-talet. Costa Rica är ett förhållandevis rikt och välutvecklat land. Välfärden ligger i många avseenden på samma nivå som i Västeuropa. Trots detta beräknas var femte person i Costa Rica leva i fattigdom.

Praktiskt

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Costa Rica som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Costa Rica om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar (ingår i alternativ B). Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod.
Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

För att resa till Costa Rica behöver du inget visum. Du får automatiskt ett 90-dagars turistvisum vid ankomsten. Vill du stanna längre kan du skaffa ett nytt visum genom att göra en weekendtur till Nicaragua. Vår partner hjälper dig att ordna en bussresa dit, men du får själv stå för den reskostnaden.

Dokument

Utdrag ur belastningsregister är ett krav.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart. Du ska anlända till San José lördagen eller söndagen före projektet startar. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal veckor som du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs lördagen, alternativt söndagen. Vid återresan måste du betala flygplatsskatt för närvarande 29 US dollar. Du står också själv för din resa till flygplatsen, ca 24 US dollar om du tar taxi från San José.. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Costa Rica. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta.  Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev