Pris Från. 10800 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Upplev strandstaden Jacó på Costa Ricas västkust! Här får du möjligheten att njuta av frodiga gröna regnskogar, stränder som är av vulkansand och massor av olika friluftsaktiviteter! Till Jacó kommer surfare från hela världen, varför inte rida ut med en häst och utforska regnskogen eller uppleva det costaricanska nattlivet. Samtidigt som du vistas i denna vackra miljö, bidrar du till det costaricanska samhället genom att undervisa  i engelska på antingen den lokala skolan eller biblioteket. 

Volontärarbeta med undervisning i Costa Rica

Din roll som volontär

Som volontär i Jacó får du chansen att undervisa i engelska på en skola alternativt på ett av de kommunala biblioteken i denna fantastiska stad. Vare sig du volontärarbetar på skolan eller på biblioteket kommer du göra stor nytta för de du träffar.  På skolan är eleverna mellan 7 – 12 år gamla och du kommer assistera som deras lärare under lektionerna.  Det är mycket uppskattat både av lärare och av elever att volontärer är på plats. Till biblioteket kommer både vuxna och barn för engelskalektioner.

Uppgifter

Skolan du volontärarbetar på ligger inne i staden Jacó men många av barnen kommer från förorter utanför staden. När du arbetar på skolan kommer du att hjälpa till med undervisningen i engelska men även assistera under övriga lektioner. Det är också mycket uppskattat om du är med under raster och idrottslektioner. Du kommer också få chansen att arbeta på ett bibliotek i Jacó, där målet är att alla invånare i staden, oavsett ålder, ska kunna komma och få undervisning. Med detta projekt vill de få fler att gå ut grundskolan, fortsätta studera på högre nivå för att utveckla staden i framtiden, utveckla kreativitet, träffa olika kulturer samt inspirera varje individ att ta steget till en bättre framtid. Här håller du i egna lektioner med hjälp av det material som finns att tillgå i biblioteket. Grupperna består vanligtvis av 1-3 elever och lektionerna är mycket uppskattade av stadens invånare.

Barnen har lov två gånger om året, under jul från december till februari, och någon gång under sommaren(varierar). Biblioteket stänger den 21 december för julledighet.

Projektets syfte

I staden Jacó är det många som vill lära sig engelska, ditt arbete som volontär är därför ovärderligt. Genom dina engelska kunskaper, är du med och bidrar till att skapa en ökad språkförståelse hos de lokala invånarna samt att bidra till stadens utveckling.

Samarbetspartner

Costa Rica-projekten drivs i samarbete med en lokal icke-statlig organisation som har flera års erfarenhet med volontärarbete. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och meningsfull upplevelse.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag

Introduktion

Du blir hämtad på flygplatsen i San José, eftersom att staden Jacó ligger en bit ifrån huvudstaden kommer du övernatta din första natt på ett Bed & Breakfast i San José. Dagen efter kommer du att åka buss till Jacó, färden tar cirka två till 3 timmar. Väl framme i Jacó, kommer du bli mött på busstationen av din värdfamilj.

Boende och mat

Du kommer bo hemma hos en costaricansk värdfamilj. Dessa hem ligger ofta i förorter till Jacó, ca 10-20 minuter ifrån stadskärnan. Husen är alltid rena och omskötta och du bor i ett eget rum. Ditt rum städas en gång per vecka och det finns möjligheter till att tvätta hos familjen. Värdfamiljen kan också hjälpa dig med spanskan så se det som ett språkligt utbyte! Som boende i värdfamilj får du också en djupare förståelse för den costaricanska kulturen. Att ta med ett spanskalexikon är ett tips, så att du sakta men säkert kan förstå mer och mer av det språk du hör runt omkring dig.  Du får två mål mat om dagen, frukost och middag, under din volontärvistelse.

Spanska

Det krävs grundläggande kunskaper i engelska för att åka på denna volontärresa. Kan du spanska är det en klar fördel eftersom de flesta i Costa Rica inte pratar engelska. Det ingår en veckas spanskstudier om du är där minst fyra veckor. Vill du ta mer spansklektioner kan du välja att studera spanska på halv- eller heltid under alla veckor som du är där. Kontakta oss på Volontärresor för uppgifter om priser med mera.

Fritid

På din fritid kan du passa på att njuta utav Jacó Beach. Den här tropiska stranden är en av de mest besökta i Costa Rica. Tröttnar du på att bara sola och bada finns det en mängd andra aktiviteter du kan sysselsätta dig med. Varför inte testa att surfa, skärmflyga eller köra fyrhjuling på stranden. Kanske har du drömt om att få testa bungyjump, åka zipline genom djungeln eller paddla havskajak i stillahavet. Ja, aktiviteter och sevärdheter finns det gott om, något i allas smak.

Upplev mer

Vill du uppleva något annat än strandlivet finns det en hel del olika nationalparker du kan besöka. Bland annat ligger Reserva Biological Carara några mil ifrån Jacó. Här kan du se den röda faran i sin naturliga miljö men också kapucinapan, navelsvin, näsbjörn och så klart en mängd olika fågelarter. Vill du göra något mer fartfyllt finns det möjlighet till forsränning, eller varför inte ett äventyr på hästryggen eller på en krokodilsafari.

Om landet

Centralamerikas juvel – så brukar man kalla Costa Rica. Med kustlinje på båda sidor av landet inbjuder det till oändliga möjligheter för alla. Är du intresserad av ekoturism, fågelskådning, äventyr eller långa vita tropiska stränder så hittar du allt i detta lilla land. 6 % av världens biologiska mångfald finns här och man satsar mycket på att bevara det otroliga djurliv och den enorma naturskatt som finns i landet. Costa Rica brukar kallas Latinamerikas äldsta demokrati. Författningen slår ovanligt nog fast att landet inte ska ha någon armé. Den före detta presidenten, Oscar Arias Sánchez, fick Nobels fredspris för sina insatser att skapa fred i Centralamerika på 1980-talet. Costa Rica är ett förhållandevis rikt och välutvecklat land. Välfärden ligger i många avseenden på samma nivå som i Västeuropa. Trots detta beräknas var femte person i Costa Rica leva i fattigdom.

Praktiskt

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar (ingår i alternativ B). Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

För att resa till Costa Rica behöver du inget visum. Du får automatiskt ett 90-dagars turistvisum vid ankomsten. Vill du stanna längre kan du skaffa ett nytt visum genom att göra en weekendtur till Nicaragua. Vår partner hjälper dig att ordna en bussresa dit, men du får själv stå för reskostnaden.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart. Din slutdestination är San José. Din biljett ska bokas så att du anländer i San José på söndagen innan projektet startar. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan från San José på lördagen eller söndagen efter avslutat projekt. Vid återresan måste du betala flygplatsskatt för närvarande 29 US dollar.

Vid återresan måste du betala flygplatsskatt för närvarande 26 US dollar.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Costa Rica. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev