Puyo Animal Rescue Center

Pris Från. 5500 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Bussen som kört från huvudstaden Quito slingrar sig fram längs de frodiga bergen, genom små samhällen, och vyn du får uppleva längs vackra Anderna är nästintill oslagbar. Det enda som slår denna upplevelse är själva platsen för projektet som du når fram till i Puyo, vid porten till regnskogen. Här får du möjligheten att arbeta i Amazonas med naturrikets fantastiska vilda djur. Numera har du även en spännande dag att se fram emot där du får gå djupare in i djungeln, för en forskardag i Amazonas!

Volontärarbeta med vilda djur i Ecuador

Din roll som volontär

Sedan 2006 hjälper Animal Rescue Center vilda djur som olagligt hållits som husdjur. Ofta kommer djuren från hemska förhållanden så som vanvård, misskötsel etc. Här har du chansen att vårda djuren på olika sätt och önskan är att låta dem återvända till det vilda och om inte annat få leva under så naturliga förutsättningar som möjligt på centret.

I dagsläget finns det ett 40-tal djurarter på centret; bland annat capuchinapor, spindelapor, oceloter, näsbjörnar, sköldpaddor, capybaror, kajmaner, aror och andra typer papegojor. Nya djur anländer fortlöpande. Personal och volontärer ser huvudsakligen till att djuren äter och dricker som de ska men arbetar även fortgående med att förbättra och restaurera centret.

Uppgifter som volontär på djurcentret

  • Förbereda djurens mat
  • Daglig utfodring och städning för djuren
  • Assistera vid byggande av förbättrat boende för djuren samt centret i helhet
  • Vårda och ta hand om djuren
  • Rapportera till överordnade vid avvikelser gällande djuren

Uppgifterna varierar beroende på hur länge du stannar på projektet. Arbetstiderna är mån-fre kl 08:00-17.00  samt lördagsförmiddagar då du får hjälpa till att mata djuren. Innan djuren kommer till centret har många omhändertagits av djur- och miljöpolisen i Ecuador. Majoriteten av dem har hållits i fångenskap i små burar eller fungerat som husdjur alternativt varit till salu på svarta marknaden, och kan lida av sjukdomar, hunger eller stress. När djuren anländer centret får de spendera de första veckorna i karantän för att undersökas ordentligt och återhämta sig från eventuella skador och/eller sjukdomar. De djur som kan återvända till det vilda gör det efter sin tid i karantänen, de bor alltså aldrig inne på själva centret. De djur som inte kan återvända arbetar centret för att erbjuda en så naturlig miljö som möjligt. All form av hjälp uppskattas och kan du utveckla metoderna, arbetsuppgifterna eller något annat tas dina förslag emot med öppna armar. Kom ihåg att det är din fantasi och din kreativitet som sätter gränsen för hur mycket du lär och ger under din volontärperiod!

Projektets syfte

Syftet med projektet är att ta hand om djuren, att hjälpa dem att återhämta sig och att samtidigt låta dem göra det i en så naturlig miljö som möjligt.

Samarbetspartner

Projektet drivs i samarbete med en lokal icke-statlig organisation. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär. Det är en garanterat meningsfull vistelse, såväl för dig som volontär som för lokalbefolkningen.

Spanskstudier

Vill du kan du komplettera med spanska eller vill du bara plugga spanska och inte volontärjobba går det också bra. Spanskastudierna hålls i Quito.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag

Introduktion

Programmet börjar i Quito där du får träffa en koordinator från vår partnerorganisation. Du övernattar i Quito och dagen efter (projektstartsdatumet) åker du till Puyo för att påbörja projektet. Centret är beläget i Puyo, drygt 5 timmar från Quito, mitt i regnskogen och 900 m över vattenytan! Tack vare det höga läget är klimatet behagligt, inte för varmt, med temperatur mellan 18 – 24 grader. De regnigaste månaderna är december – mars men en ordentlig regnskur under eftermiddagen är ingen ovanlighet under övriga året heller. Regnet är dock inget större problem då det ofta ses som ett skönt avbrott från den heta solen.

Boende

Som volontär kommer du att bo i en så kallade cabañas (små trähus) med plats för 4 volontärer. Där finns sängar med lakan och i angränsning finns det toalett och dusch (varmvatten finns EJ). Mat ingår från måndag morgon till lördag morgon, och du blir serverad lunch och middag medan du tillagar din frukost själv. Det kan finnas möjlighet att lämna tvätt till närboende som tvättar åt dig till en kostnad av några kronor. Centret tar emot cirka 14-16 volontärer. Som volontär bor och arbetar du tillsammans med volontärer från andra delar av världen!

Fritid

När du inte arbetar är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand eller helt enkelt bara njuta av tillvaron! Du kan exempelvis utforska regnskogen med dess vattenfall, åka in till stan för andra nöjen och även ta dig till andra närliggande städer till exempel Baños, en idyllisk stad som bland annat erbjuder aktiviteter för äventyrssporter! För att ta sig in till Puyo finns det regelbunden busstrafik och även taxi.

Galapagos

Du har möjligheten att kombinera din resa med en utflykt till Galapagos. Du blir inkvarterad på ett kryssningsfartyg som kommer att kryssa mellan öarna Baltra, Santa Fe, Floreana, Espaniola, och Santa Cruz. Denna resa är verkligen något utöver det vanliga och du kommer med all säkerhet att minnas den för resten av livet! Kontakta gärna oss på Volontärresor för mer information gällande hytt-val samt pris.

Om landet

Ecuador är ett mikrokosmos av Sydamerika – allt som finns på kontinenten finns också i detta lilla land. Här möts man av färger och dofter, pulserande städer, ett rikt djurliv och stolta människor. Visste du att landet fått sitt namn efter ekvatorn och att större delen av landet ligger söder om denna linje? Landskapet präglas av bergskedjan Anderna, Stilla havet och Amazonas. Kontrasterna är stora men avstånden är korta. I stora delar av landet lever människan i harmoni med naturen, men storstadens puls gör sig påmind i Quito och Guayaquil. Ekvatorns pärla har något för alla! Puyo projektet kännetecknas av stor flexibilitet och uppgifterna är inte strikta. Har du egna idéer som du skulle vilja genomföra under din volontärperiod brukar det inte vara några problem. Kunskaper i spanska är inte obligatoriskt, utan viktigare är ditt engagemang och ditt intresse för djur!

Väder

Vädret nära centret är sig ganska sig likt året runt. Den regnigaste säsongen är mellan december till februari (regn nästan varje dag). Den torrare perioden är mellan juli till november. Vädret i Ecuador är dock väldigt skiftande och inte speciellt säsongsindelat. På en och samma dag kan du få uppleva både solsken och hällregn. Temperaturerna varierar mellan 15-28 grader.

Praktiskt

Försäkring

OBS! Från och med Februari 2018 krävs ett bevis på reseförsäkring som kan uppvisas vid inresa till Ecuador.

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

För att resa till Ecuador behöver du inget visum. Du får automatiskt ett 90-dagars turistvisum vid ankomst i landet.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart.  Din biljett ska bokas så att du anländer till Quito dagen före projektet startar, det vill säga en söndag, och din hemresa ska bokas från Quito på söndagen efter avslutat projekt. Möjlighet finns självklart att boka biljetten så att tid kan spenderas på egen hand både före och efter projektet.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Ecuador. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev