Cusco – Skola, daghem & vårdcentral

Pris Från. 17400 SEK

 • Alltid Resegaranti
 • Hjälp & Support
 • 1-24 Veckors resa

Cusco är speciellt! Ingen annanstans i Peru känns Inkariket så närvarande som här. Den märkliga blandningen av gamla inkatempel och spanska kolonialbyggnader tillsammans med färgstarka quechuaindianer bidrar till denna stämning. Tänk att få bo här under ett par veckor och göra nytta som volontär samtidigt som du insuper den härliga atmosfären!

Volontärarbeta med barn eller inom vård i Peru

Din roll som volontär

Du kan välja mellan att jobba som volontärdaghem, skola eller på en vårdcentral/rehabcenter. Personal saknas alltid, så du blir snabbt uppskattad. De flesta projekten ligger inne i centrala Cusco. Daghemmen i Cusco ligger vid en av de större marknaderna. Barnen är mellan 2 – 5 år gamla. Många av dem pratar indianspråket quechua.

Skolan får inget statligt stöd och drivs av frivilliga krafter. Åldern på barnen är mellan 4 – 15 år och de är indelade i olika årskurser. Det finns också möjlighet att arbeta på en öppen vårdcentral/rehabcenter med en särskild avdelning för handikappade barn. Din uppgift blir att assistera den medicinska personalen och bland annat följa med på hembesök.

Skola 

Skolåret börjar i mars och pågår till 17 december (mellan 17 dec – mars är det skollov och skolan har stängt). Barnen har de två veckors lov i juli och är lediga under helgdagar, under dessa perioder är skolan stängd och tar då inte emot volontärer. Undervisningen är på tre nivåer; lågstadiet, mellan- och högstadiet.  Du väljer själv vilken nivå du vill jobba på.

Dina uppgifter som lärare

 • Undervisa i engelska, matte och läsning.
 • Skapa en lekfull miljö och uppmuntra barnens kreativitet genom pedagogiska lekar, spel, sång, teckning med mera
 • Deltaga i eller skapa sportaktiviteter för barnen. Det kan räcka att ”bara” spela fotboll med barnen i två månader.

Förskola

Förskolan är stängd under januari och på helgdagar då barnen är hos närstående tas volontärer inte emot.

Dina uppgifter på daghem/förskola

 • Ta hand om barnen som är 2 – 8 år gamla
 • Skapa en trevlig och lekfull miljö för barnen genom utsmyckningar, leka lekar, sjunga sånger mm
 • Assistera lärarna med undervisning i engelska, matte och genom lekar uppmuntra barnen att använda sin kropp så att motoriken utvecklas.

Vårdcentral

Vårdcentralen ligger i den fattigare delen av Cusco och tar emot ca 200 patienter per dag. Personerna som kommer hit har inte råd att ta sig till de mer resursstarka sjukhusen i andra delar av staden. På hälsocentret gör man ultraljud, hälsokontroller för gravida och barn, tandläkarkontroller och barnafödslar. Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet av eller utbildning inom hälsovård. Uppgifterna i volontärprojekten är inte strikta. Har du egna idéer på hur du skulle vilja genomföra din volontärperiod brukar det inte vara några problem. Kom ihåg att det är din fantasi och din kreativitet som avgör för hur mycket du lär och ger under din volontärperiod.

Vårdcentralen är öppen året runt förutom på helgdagar.

Dina uppgifter på en vårdcentral

 • Assistera personalen i undersökningsrummen
 • Arbeta med mödra- och barnhälsovård
 • Följa med personalen på hembesök
 • Hjälpa till att ta fram utbildningsmaterial om hälsa samt delta i olika hälsokampanjer som bedrivs i slumområdena.

Projektets syfte

Landsbygden runt Cusco är en fattig del av Peru där arbetslösheten är hög och familjernas inkomster är låga. Många har inte råd att skicka sina barn till skolan då de inte kan betala skolavgiften. I dessa områden kan du göra en stor insats som volontär!

Samarbetspartner

Peruprojektet drivs i samarbete med en lokal icke-statlig organisation. Organisationen har många års erfarenhet av att ta emot volontärer och kan även hjälpa till med resor i Peru. Tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär. Det är en garanterat meningsfull vistelse, såväl för dig som volontär som för lokalbefolkningen.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Lektioner i spanska

Du kan välja till en till två veckors spanskstudier. Lektionerna anpassas efter din nivå, och du får göra ett litet språktest redan innan du åker från Sverige. Kan du ingen spanska börjar du från början. Du kommer snabbt in i språket eftersom du får prata spanska ”hemma” hos din familj. Vill du kan du sedan köpa till fler spanskalektioner på plats.

Extra spanska 1 vecka: 2100 kr (10h), spanska 2 veckor: 4200 kr (20h). Du kan också ta intensivkurser vilket innebär 20h på en vecka eller 40h på två veckor, detta kostar 4200 kr för 1 vecka respektive 7500 kr för 2 veckor.

Din vardag

Introduktion

Vid ankomsten till Cusco möts du av personal från vår samarbetspartner på flygplatsen. De introducerar dig även till din värdfamilj. Vår partner kommer också att ge dig en introduktion till de olika volontärprojekten, med tyngdpunkt på just din volontärplats. Du får också tillfälle att ställa alla frågor som du har!

Boende och mat

Alla volontärer inkvarteras i lokala peruanska värdfamiljer. Familjerna som volontärerna bor hos är medelklassfamiljer och de bor i stadsdelar som är trygga och säkra. Standarden på de peruanska husen är inte samma som svenska, det är bl a inte lika isolerade. Peruanska hus har som regel ingen centralvärme så det kan bli lite kyligt och rått. Det ingår tre måltider om dagen måndagar-lördagar.

Om landet

Att resa som volontär till Peru är som att göra två resor. Du gör en resa till ett spännande land som har allt: Amazonas djungler, Andernas mäktiga toppar, Stilla havets med underbara stränder och pulserande storstäder. Du gör också en historisk resa till de stora civilisationerna som blomstrade i Anderna och som sedan försvann in i historiens dimma, men som efterlämnade fantasieggande lämningar. Dessvärre är kontrasterna stora även på det mänskliga planet. Klyftorna mellan fattiga och rika är enorma och skillnaderna mellan stad och landsbygd stora.

Cusco ligger 3 400 meter över havet i ett otroligt vackert landskap med ständig närvaro av indiankultur.

Praktiskt

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Peru som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Peru om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod.
Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

När du passerar passkontrollen på flygplatsen i Lima får du automatiskt ett 90-dagarsvisum.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart.

Om du ska jobba i Cusco ska du anlända på en torsdag. Din sista arbetsdag är på en torsdag efter det antal hela veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs fredagen (vid hemresa lördag tillkommer en extranatt). Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Obs! När du lämnar Peru måste du betala en flygskatt för närvarande på USD 30 som inte ingår i resans pris.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Peru. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev