Dykning på Stora Barriärrevet

Pris Från. 21100 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Volontärarbeta på Stora barriärrevet, känt som världens åttonde underverk, och även det största korallrevet på denna planet. Men en alltmer utbredd korallblekning innebär trubbel i paradiset. Nu kan du som volontär vara med i framtidens forskning på hur vi ska bevara denna enormt viktiga plats på jorden.  Kombinera dykning med marint bevarande-a match made in heaven!

Volontärarbete på Stora Barriärrevet

OBS! Detta är ett extremt populärt projekt som ofta är fullt, så tidig bokning är att rekommendera.

Din vardag och roll som volontär

Ditt 12 dagar långa äventyr startar i Cairns, porten till Stora Barriärrevet, beläget på Australiens tropiska östkust. Här du kommer att bli en certifierad ”Open Water” dykare efter en kurs på 5 dagar. Stora barriärrevet kommer gruppen av volontärer att tillträda som certifierade dykare och som miljövårdare. Väl på plats på revet genomförs 8-10 ”Rapid Monitoring” undersökningar av korallernas hälsa och för att få tidig varning om negativ miljöpåverkan på revet.

Här ges den unika möjligheten att som volontär spendera 4 dagar tillsammans med en rev expert och att lära sig om, och uppleva revet. Under projekttiden görs 17 dyk som minimum.

Att resa till detta projekt även som certifierad dykare går jättebra. Projekttid för erfarna dykare blir 7 dagar och 6 nätter.

Upplägget:

Man anländer på fredagen och startar med att lära sig dyka i 2 dagar. Hela kursen på 5 dagar är fördelad på utbildning i klassrum, poolträning och dykteori. Sedan ger man sig ut på havet för 9 dyk kombinerat med revbevakning. Därefter spenderar volontärer 3 nätter och fyra dagar ombord på en båt, på revet, med två dyk per dag.

Det finns med andra ord massor av möjligheter till dyk och att samtidigt snorkla och njuta upplevelsen av att befinna sig på revet.

Slutligen går båten tillbaka mot en tropisk ö utanför Cairns där dagen går åt en utbildningstur och att få besöka öns sköldpaddscenter!

Utmaningar: Volontärer behöver klara att ta sitt dykarcertifikat, räkna på procent under vatten och ta emot instruktioner under ytan. Dykning medför även risker för giftiga sting eller bett, öronproblem och dykarsjuka, så man behöver vara fokuserad vid dykning för att minimera risker för olycka.

Dag 1 (torsdag): Välkommen till Cairns

Ankomst till tropiska Cairns och transfer på egen hand till ditt boende. Njut av en dag där du på egen hand kan utforska omgivningarna. Tips på sevärdheter är Esplanaden, botaniska trädgårdar, att bada i den centralt lokaliserade lagunen och hamnen. Mat serveras på ditt boende.

Dag 2: Dykkurs Open Water (certifierade dykare har möjligheten att välja Advanced Open Water kurs)

Under två dagar kommer du att göra din första del utav ditt dykäventyr! Du blir upphämtad tidig morgon av dykskolan och körd till center för dykträning. Här påbörjar du teoridelen tillsammans med en erfaren instruktör. Den inlärda teorin tar du sedan med dig till poolen för praktisk träning i vatten. Efter lunch på den andra dagen kommer du få göra ditt teoritest och få mer information om vad som väntar på Stora Barriärrevet de kommande dagarna! Transfer tillbaka till ditt boende efter avslutad dag.

Dag 3-5: Stora Barriärrevet

Tidig morgon dag 3 åker du ut på ditt dykäventyr på Stora Barriärrevet! Restid till dyksajten är cirka 3 timmar. Vid ankomst till platsen för dykning kan du börja din dröm, att utforska den stora undervattenvärlden på detta fantastiska naturliga underverk-revet. Över tre dagar kommer du att få dyka totalt 9 gånger, och utav de är fyra dyk en del av ditt sista steg att bli certifierad dykare. Resterande dyk blir 4 härliga nöjesdyk plus ett spännande nattdyk.

Dag 6 (onsdag): Cairns

Vilodag. Njut av en dag på land. Tillvalsaktiviteter finns att välja. Regnskogsturer, skydiving, bungyjumping är exempel på roliga upplevelser du kan vara med om. Ett annat alternativ är en relaxdag på boendet eller vid lagunen (poolområde för allmänheten i Cairns). En rekommendation är Daintree National Park för vacker natur och vattenfall. 18.30 på kvällen kommer du att få en Reef Teach presentation där du får lära dig mer om undervattensvärlden.

Dag 7-10: Stora Barriärrevet och uppgifter som volontär för bevarandet av revet (Det är nu som snorklare eller kvalificerade PADI dykare går med i programmet)

Kommande fyra dagar kommer du att vara ombord på båten Passions of Paradise, som jobbar för långsiktiga och hållbara besök på stora barriärrevet. Här kommer du att förstärka dina kunskaper kring marint bevarande samtidigt som du upplever ett utav världens sju underverk, Barriärrevet. Tillsammans med en revexpert gör du två dyk per dag för undersökningar av revet och för att räkna antalet fiskarter i vilt bestånd. Data samlas in till Eye Of The Reef’s Sightsing’s Network vilket bidrar till att skydda världens marina miljö. Dagen börjar 7.30 och slutar vid sen eftermiddag.

Dag 11: Besöka ö med sköldpaddsprojekt

Denna morgon får du transfer med färja till en tropisk ö, 45 minuter utanför kusten av Cairns. Här kommer du att möta en grupp av volontärer som jobbar på ett center för rehabilitering av sköldpaddor! Du assisterar teamet på plats och lär dig samtidigt mer om det jobb som görs på detta projekt för att rädda och skydda sköldpaddor. På eftermiddagen har du ledig tid att njuta av ön. Slappna av på stranden eller gå en promenad på ön.

Dag 12 (tisdag): Cairns

Idag är din sista dag som volontär på plats och du checkar ut från ditt boende och tar en transfer till flygplatsen för hemresa.

Eller kanske detta inte är slutet på din resa? Glöm inte att hela Australien finns att upptäcka 🙂 Du kan även, välja att fortsätta din volontärtid genom att kombinera dykprojektet med det sköldpaddsprojekt som finns!

Projektets syfte

Här gör volontärer stor skillnad på sikt genom att bidra till att skydda Stora Barriärrevet. Man samlar in värdefull information om revets hälsa, dess marina arter och om incidenter som behöver uppmärksammas.

Informationen rapporteras direkt till organisationen ”Eye on the reef” som engagerar marinbiologer, fiskare, guider värdesätter revet. Undersökningen går ut på att följa hur detta naturarv bäst kan skyddas i framtiden.

Samarbetspartner

Volontärresor har startat samarbete med ett team av dykare baserade i Cairns för att ernjuda ett marint bevarandeprojekt ute på revet. Detta dykprogram är en del av Great Barrier Reef Marine Park Authority’s (GBRMPA) med ett stort engagemang för hållbarhet och miljö.

Boende och mat

Boende är över olika dagar uppdelat mellan hostel i Cairns och att bo på båten på revet. Frukost och en del luncher ordnas (veganskt och vegetariskt alternativ finns). I Cairns finns många restauranger att äta på för egen del.

Utmaningar som volontär

Volontärer förväntas behärska sina dykunskaper, följa instruktioner under vatten och lära sig hur man gör mätningar under vatten.

Dykning är en utav de populäraste vattensporterna som och som utövas över hela världen. Fantastiska korallrev, fartygsvrak och ett unikt marint djurliv finns att utforska. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är viktigt att vara ansvarstagande dykare på grund av risk för faror såsom öronbesvär,  giftiga marina arter och dykarsjuka.

Fritid som volontär

Det finns mycket att se och göra i denna livfulla del av Australien så spara gärna några extra dagar att på egen hand utforska lite av omgivningen. efter avslutad volontärtid.

Cairns med omnejd har dyksajter, nationalparken Fitzroy Island, kajaking, vandringar, segling, shopping, fallskärmshoppning, varma källor, stränder, sjöar, djurliv, nattklubbar och prisvinnande restauranger mm. Cairns är helt enkelt det bästa stället för att leva en tropisk livsstil. Precis utanför hittar du stora tropiska regnskogar och djurrik vildmark.

Upplev mer!

Att börja din resa till Australien med detta volontärprojekt är den perfekta starten på ett äventyr som du sedan kan fortsätta på egen hand. Res vidare längs östkusten för att möta regnskog och den spännande ön Frasier Island. I norra Australien hittar du träskmarker med krokodiler, i mitten av landet finns ursprungsbefolkningen aboriginernas heliga berg Uluru (Ayers rock) och sedan kan du varva häftiga storstäder såsom Melbourne, Perth och Sydney med mindre surfsamhällen såsom Byron Bay och Surfer’s paradise. Hela Australien är ett paradis. Missa inte!

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Om landet där du volontärarbetar

Australien är ett väldigt stort land, mycket större än många tror. Australien är större än Europa och nästan lika stort som USA. Sydney är en stad som absolut ska upplevas när man reser till Australien, och landets djur och naturliv som du kommer att lära dig mer om vid detta projekt är unikt och på många sätt fascinerande.

Om barriärrevet

Stora barriärrevet är den största levande organismen på denna planet och sträcker sig över en yta på 2300 kilometer. Denna naturikon kan till och med ses från rymden! Revet är bostadsplats för 600 olika typer av koraller, 1625 olika sorters fiskar, 133 olika hajar-och rockor, över 100 manet-arter, 500 sorters maskar, 30 arter av delfiner och valar.

Praktiskt

Ansökningsblankett

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Australien som förberedelse för din placering. Projektansvariga vill ha din ansökan innan de kan bekräfta din bokning.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar (ingår i alternativ B). Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Som svensk medborgare behöver du elektroniskt visum till Australien. Detta söker du på egen hand online. Passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst. Det är resenärens ansvar att på egen hand söka visum.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart.  Din biljett ska bokas så att du anländer till Cairns på en torsdag, dagen för projektstart.
Din sista dag på projektet är 11 dagar senare, och du bokar resa hem från Cairns på dag 12, en tisdag.

Möjlighet finns självklart att boka biljetten så att tid kan spenderas på egen hand före eller efter projektet.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Australien. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev