Rehabilitera fladdermöss

Pris Från. 13100 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Tolga Bat Hospital ligger mellan det stora barriärrevet och den tropiska regnskogen i norra Queensland, Australien. Trots att centret är beläget mitt i naturen, med grönska och fågelsång, så naggas regnskogen hela tiden i kanterna.
Som volontär här kommer du vara en viktig del i bevarande av denna hotade regnskog, men framför allt ta hand om några utav dess invånare: De flygande hundarna.

 

Volontärarbete med flygande hundar i Australien

Regnskogen Tolga Scrub är en utrotningshotad typ av regnskog som i Australien kallas Mabi Forest. Den kännetecknas utav sina 45 meter höga träd, lianer och trädkängurus. Det är också här flyghundarna bor, och därmed påverkas även de utav försvinnandet av skogen, men kanske inte på det sätt man tänker.
För ett par år sedan började man hitta döda flyghundar liggandes på marken, och det visade sig tillslut vara på grund utav fästingbett. När regnskogen ersätts av hus och vägar tvingas fladdermössen att söka efter mat i människornas odlingar, närmare marken och därmed närmare fästingarna. Fästingarna har ett gift som gradvis paralyserar flyghundarna och när den tillslut sätter sig på andningsmuskulaturen, faller de hjälplöst och går en grym död till mötes. Ofta klamrar sig ungen fast vid mammans mage, och faller med henne. Gör den inte det så sitter den förtvivlat kvar i trädet och man kan höra dess hjärtslitande rop.

Din roll som volontär

Du kommer att ha din bas på ”Tolga Bat Hospital”, i Atherton Tablelands, en timmes körtid uppför land och in i en relativt het och fuktig kust vid Cairns. Inbäddat i en dal täckt av naturliga trädgårdar, kommer du att njuta av den naturliga miljön runtomkring med moderna anläggningar.
Schemat kommer se olika ut beroende på när på året du åker. Den mest upptagna perioden är mellan mars – oktober, då en massa föräldralösa ”flying foxes” behöver vård. Du kommer att städa i deras miljö, mata dem och hålla rent allmänt där de bor. Räkna med att arbeta många timmar, detta samtidigt som du befinner dig i en fantastiskt vacker miljö.
Perioden april – juni brukar vara lugn, då fladdermössen nu har förberetts och släppts fria. Det finns ca 100 permanenta fladdermöss på boendet som tas om hand om.
Turistsäsongen pågår mellan juli – september och innebär upptagna eftermiddagar i besökscentret. Även här så är fokuset mestadels på de 100 permanenta fladdermössen, men under denna period är det vanligt med samtal om att fladdermöss har fastnat i staket och behöver tas om hand om.

Projektets syfte

Projektet är en kommunal grupp som arbetar med bevarande av fladdermöss och deras livsmiljö genom arbete, forskning och utbildning.

Samarbetspartner

I Australien samarbetar Volontärresor med en lokal organisation vars medarbetare har flera års erfarenhet av att ta emot volontärer till Australien från många olika länder. Tack vare samarbetet kan Volontärresor ge dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär, det är en meningsfull upplevelse för såväl dig som för lokalbefolkningen.

Hur bokar jag resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Boende och mat

Man kan bo på flera olika sätt på projektet. Bl.a. inomhus eller i stora tält. Allt beror på hur många volontärer det är på plats samtidigt. På grund av klimatet så brukar man sova utomhus för det mesta. Det är även utomhus man spenderar mestadels av sin fritid. Volontärer lagar sin egen frukost och mat med maten som finns på plats. Middagarna lagar man tillsammans och äter den också tillsammans gemensamt.
Det finns även alternativ för vegetarianer.

Transport och kommunikation

Projektet ligger endast 6 km ifrån Atherton, och man åker in till staden varje dag. Har man önskemål om att åka in till staden så är det bara att lägga fram önskemålet till personalen så hjälper dem dig.
Det finns fritt internet på projektet så att du kan skypa och mejla med dina nära och kära.

Fritid under ditt volontärarbete

När du har fri tid så kan du passa på att utforska det lokala området, marknader, promenadstigar och ställen där du kan ta ett dopp. Det finns även ett ställe som hyr ut bilar till ett billigt pris, om man vill ta en gammal bil och köra lite längre. Glöm inte att ta med ditt körkort om detta är något som intresserar dig!

Om landet du ska volontärarbeta i

Australien är ett mycket stort land, större än Europa och nästan lika stort som USA. Denna del av Australien, som projektet ligger i, är inom de tropiska delarna men höjden på 820 m gör att klimatet inte är jättehett.

Praktiskt

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum och pass

Passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst. Det är resenärens ansvar att på egen hand söka visum. Du kommer få mer information gällande visumansökan vid bokningstillfället.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart. Boka din biljett så att du anländer samma dag som projektet startar. Boka inte så att du anländer efter klockan 20:00. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter.

Vaccinationer

Alla volontärer måste vara vaccinerade mot rabies, och ha med ett intyg på detta till projektet. Detta är på grund av att det finns en sällsynt (men dödlig) sjukdom som heter ”Australian Bat Lyssavirus” som förekommer hos fladdermöss.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev