Wallabies & Wombats

Pris Från. 12200 SEK

 • Alltid Resegaranti
 • Hjälp & Support
 • 1-24 Veckors resa

Du som volontär på detta center kommer vara med och bidra till att säkerställa beståndet av utrotningshotade djurarter som inte kan hittas någon annanstans i världen. Du kommer hjälpa djur som behöver intensivvård för att bli återställda och i slutändan släppas tillbaka i det vilda. Men du kommer inte bara att få nya kunskaper och hjälpa djur i nöd, du kommer även att få nya vänner från hela världen.

 

Volontärarbete med australiensiska djur

 

Din vardag/Din roll som volontär

Som volontär i detta projekt kommer du vara engagerad i behandlingen av omkring hundra djur. Din dag kommer i huvudsak kretsa kring hushållsarbeten såsom
matlagning, uppsamling av föda för djuren och städning och reparationsarbeten av inhägnader. Andra typer av arbeten kan vara träplantering, deltagande vid välgörenhetsevent och assistering vid utbildningar.
Djurarterna som du som volontär kommer ta hand om är tygelvallabyn, nordlig och sydlig hårnosvombat, flygpungekorrar, ödlor, ormar och fåglar. Koalor och känguru
tas också hand om av centret.
Ditt arbete på centret är uppdelat i två skift per dag; morgon och eftermiddag. Därtill deltar man i nattskiftet tio dagar var tredje månad. Volontärer vårdar många olika djurarter, även om projektet i huvudsak fokuserar på tygelvallabyn och två arter av hårnosvombat. Du som volontär kommer vara involverad i vården av djuren och kommer att få möjlighet att vara i direktkontakt med djuren beroende på vilken uppgift du blivit tilldelad. Exempelvis kan du få assistera vid räddningar och då djuren släpps tillbaka i det vilda, eller då man fångar in vallabyer för hälsokontroller. Det kan även uppstå situationer med djur som behöver bli matade med nappflaska, men viktigt att veta är att hantering av djur inte kommer tillhöra de dagliga rutinerna.

Dagliga uppgifter som volontär på projektet är följande:

 • Förbereda mat för djuren och mata dem
 • Städa inhängnader
 • Förbereda berikande näring som föda
 • Tvätt
 • Hålla projektområdet rent och bra för de djur som bor på området

Fler uppgifter som kan tillkomma i ditt volontärarbete

 • Tillbyggnad/utbyggnad av nya inhängnader
 • Skörda mat för djur
 • Plantera träd och grödor
 • Vara med vid räddning av djur
 • Vara med vid frisläppning av djur
 • Hälsokontroller av vilda wallabies
 • Involvera sig i events for utbildning av samhället inom miljö och djurvård

Har du bakgrund som målare, byggare, golvläggare, rörmockare, kock eller annat praktiskt arbete så får du gärna låta projektet veta det vilket kan vara väldigt värdefullt.

Volontärer jobbar 5 dagar i veckan, vilket ger dig två lediga dagar varje vecka att göra vad du vill på under din vistelse i Australien.

Projektets syfte

Detta center för bevarande av hotade djurarter ansvarar för ett antal olika djuruppfödningsprojekt och samarbetar med myndigheterna, universitet och zoologiska institutioner i sitt forskningsarbete om australiskt djurliv. Centret fokuserar på utrotningshotade djur, i huvudsak tygelvallabyn (Bridled Nailtail Wallaby), och nordlig och sydlig hårnosvombat (Northern and Southern Hairy-nosed Wombats). Detta är det enda centret i världen som jobbar med skyddandet av tygelvallabyn. Centret förser också skadade, sjuka och föräldralösa djur med sjukvård genom deras räddnings- och rehabiliteringsprogram. Djuren får den vård som krävs för att återföra individen tillbaka till naturen. Centret stödjer också andra djurvårdsprogram som är inblandade i den här typen av projekt. Centret tillhandahåller ett brett utbud av djurutbildningsprogram för att underlätta för lokala företag och organisationer, skolor och enskilda individer att aktivt engagera sig i bevarandet av skyddade djurarter. Programmet belyser vikten av att bevara en ”healthy natural environment” för att säkerställa att de inhemska arterna överlevnad och välstånd.

Organisationen välkomnar studenter och volontärer från hela världen att utbilda sig om australiskt djurliv och engagera sig i de olika uppfödnings-, forsknings- och utbildningsprogrammen.

Samarbetspartner

Då detta är en icke vinstdrivande organisation förlitar sig centret på ekonomiskt stöd från bidrag, insamlingar, donationer och medlemsavgifter. Volontärarbetares avgifter bidrar till att kunna köpa in mat, vatten och andra förnödenheter såsom elektricitet.

Vår partner i Australien har under flera år tagit emot volontärer till sitt projekt och tack vare detta samarbete kan Volontärresor erbjuda en säker och välorganiserad

upplevelse.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Boende och mat

Du kommer bo i sovsal med enkelsängar, delat badrum och kök. Sängkläder och tvättfaciliteter finns på plats. Mat ingår i projektet, men som volontär måste du förbereda din egen lunch av de råvaror som finns. Middag tillreder personalen på centret och intas med övriga deltagare i gruppen. Vegan- och vegetariska alternativ är möjliga.

För snacks rekommenderar vi att du tar med eget då närmsta affär ligger cirka 10 minuter bort med bil. Internet finns inte på boendet men du hittar många internetcaféer i Mount Larcom.

Lokalisering av projekt

Projektet ligger i ett avlägset område 10 minuter utanför Mount Larcom. Till Gladstone är det 30 minuters bilväg. Gladstone ligger på delstaten Queenslands östkust, och har cirka 67000 invånare. Då det ligger vid den södra delen av Det stora barriärrevet har man närhet till obebodda korallöar (cays), waterways, och stränder. Klimatet är subtropiskt och perfekt för båtturer, fiske och bad!

Vid Gladstone kan man se ut över Port Curtis, Queenslands största råvaruhamn. Marina aktiviteter är grunden för staden, och invånarna i Gladstone har fler båtar per person än i princip alla andra städer i Australien. Charterbåtar möjliggör resor ut till områdets många öar. I Gladstone kan du hitta mataffärer, shopping, restauranger, uttagsautomater, apotek och postkontor.

Fritid på ditt volontärarbete

En gång i veckan reser personal och volontärer in till Gladstone för att fylla på proviantförråden och se sig om i staden. Några få minuter från centret ligger Gladstones mest kända landmärke – Mount Larcom. Vill du ge dig själv en utmaning så kan du ge dig på att klättra upp till toppen på 632 meter över havet. Det kan ta några timmar, men är väl värt mödan, då toppen bjuder på fantastisk utsikt över fastlandet, hamnen i Gladstone och öarna i barriärrevet. Låter det lite för ansträngande att klättra upp för Mount Larcom finns det fler lättillgängliga utsiktspunkter i Gladstone, såsom Round Hill Lookout och Auckland Hill Lookout mitt i staden. Längs med stranden i Gladstone ligger Spinnaker Park, där det finns vandringsleder att upptäcka eller varför inte ha en klassisk australisk barbeque (Barbie) i de vackra parkområdena. Ett dopp vid någon av parkens stränder rekommenderas också, eller kanske ta en tur till Heron island eller Wilson island för att uppleva det stora barriärrevet. Bada, snorkla eller dyk omgiven av sköldpaddor och färglada fiskar eller njut av lugnet.

Är du intresserad av fiske rekommenderas ett besök till Lake Awoonga, 25 km söder om Gladstone. Sjön är fylld med fisk av typen Barramundi, vilket är en abborrliknande fisk, men även andra arter kan du fånga här. Skulle du istället vara mer intresserad av fågelskådning finns det över 200 olika arter fåglar här. I Gladstone rekommenderas ett besök på Gladstone Regional Art Gallery amp; Museum, eller om det finns möjlighet ett besök vid någon av stadens festivaler. Gladstone är känd för sina färska skaldjur där framförallt krabba gärna avnjuts. Har du tur att vara i Gladstone i april ska du inte missa att se när fartygen går i mål i segeltävlingen Brisbane to Gladstone Yacht Race. Är du istället här i juni ska du inte missa Ecofest, som är en stor festival som fokuserar på miljömedvetenhet, med ett enormt utbud av eko-vänliga utställningar och stånd. Notera att projektpersonalen inte kan hjälpa er med transporten in till staden, så du som volontär rekommenderas att antingen hyra en bil eller uppleva sevärdheterna före eller efter din tid på centret.

Upplev mer som volontär!

Att börja din resa till Australien med detta volontärprojekt är den perfekta starten på ett äventyr som du sedan kan fortsätta på egen hand. Res vidare längs östkusten för att möta regnskog och den spännande ön Frasier Island. I norra Australien hittar du träskmarker med krokodiler, i mitten av landet finns ursprungsbefolkningen aboriginernas heliga berg Uluru (Ayers rock) och sedan kan du varva häftiga storstäder såsom Melbourne, Perth och Sydney med mindre surfsamhällen såsom Byron Bay och Surfer’s paradise. Hela Australien är ett paradis. Missa inte!

Att börja din resa till Australien med detta volontärprojekt är den perfekta starten på ett äventyr som du sedan kan fortsätta på egen hand. Res vidare längs östkusten för

att möta regnskog och den spännande ön Frasier Island. I norra Australien hittar du träskmarker med krokodiler, i mitten av landet finns ursprungsbefolkningen aboriginernas heliga berg Uluru (Ayers rock) och sedan kan du varva häftiga storstäder såsom Melbourne, Perth och Sydney med mindre surfsamhällen såsom Byron Bay och Surfer’s paradise. Hela Australien är ett paradis. Missa inte!

Om landet där du volontärarbetar

Australien är ett väldigt stort land, mycket större än många tror. Australien är större än Europa och nästan lika stort som USA. Sydney är en stad som absolut ska upplevas när man reser till Australien, och landets djur och naturliv som du kommer att lära dig mer om vid detta projekt är unikt och på många sätt fascinerande.

Praktiskt

Ansökningsblankett

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Australien som förberedelse för din placering. Projektansvariga vill ha din ansökan innan de kan bekräfta din bokning.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar (ingår i alternativ B). Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Som svensk medborgare behöver du elektroniskt visum till Australien. Detta söker du på egen hand online. Passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst. Det är resenärens ansvar att på egen hand söka visum.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart.

Din biljett ska bokas så att du anländer till Brisbane på en måndag. Väl i Brisbane tar du flyg vidare till Gladstone. Lokal koordinator organiserar din transfer till projektet från Gladstone ut till projektet.  Ankom till Gladstone mellan klockan 08.00-18.00 för gratis transfer, annars kostar transfer extra.

Om du inte planerar att resa vidare efter projektet bokar du så att ditt avresedatum från Brisbane är den måndag då ditt projekt tar slut. Då det tar tid att resa till Brisbane från projektet rekommenderar vi att du bokar ett kvällsflyg.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Australien. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev