Wildlife Rescue Center

Pris Från. 12300 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Vakna upp till havsbrisen och vågorna som slår mot stranden på en av världens största öar, Sulawesi. På norra delen av Sulawesi får du möjligheten att volontärarbeta mot den illegala handeln av exotiska djur som har sin knutpunkt här, genom att ge en hjälpande hand på räddnings- och rehabiliteringscentret. Här behövs din drivande kraft som volontär att bl a hjälpa till med rehabilitering, restaurera inhägnader, mata djuren osv. Ta möjligheten och res till detta underbara projekt där din insats gör skillnad. 

Volontärarbeta med vilda djur i Indonesien

Din roll som volontär

Centret är hem för över 150 enskilda fåglar, cirka 50 olika primater som orangutanger, gibbonapor, makaker tillsammans med malajbjörnar, leoparder, krokodiler och hjortsvin. Många av djuren som anländer till centret är i ett stressat och vanvårdat skick och behöver varsam rehabilitering samt veterinärvård för att återfå sin hälsa.  Orangutanger, Malaysiska solbjörnar och Gibbonapor är några av de mest hotade däggdjuren men här finns även Kakaduor, Näshornsfåglar, Paradisfåglar och Sköldpaddor samt andra reptiler som hindrats från att smugglas vidare.

Projektet kräver inte några speciella erfarenheter eller kvalifikationer och du kommer att få utbildning och handledning i ditt volontärarbete på plats.

Uppgifter som volontär på Wildlife Rescue Center

Arbetsuppgifterna innebär bland annat att förse djuren med färskt dricksvatten, göra rent inhägnaderna och hitta på stimulerande aktiviteter åt djuren. Ibland får du guida besökande turister eller hjälpa till på utbildningscentret. Mycket tid läggs också på att bygga och/eller renovera inhägnader och annat på centrets område för att djuren ska få leva i en så naturlig miljö som möjligt. Flera av sysslorna är också beroende av hur länge du arbetar på projektet, arbetet är tungt men mycket givande och uppskattat. Följande är exempel på vad du kan komma att göra:

  • Restaurera och städa olika typer av inhägnader och centret i allmänhet
  • Fylla på djurens vattenbehållare
  • Förbereda mat och utfordra djuren
  • Samla gräs, fröer eller löv till djuren
  • Hjälpa till att stimulera djuren så att det inte blir apatiska medan de är inhägnade. Bland annat utmana dem att hitta mat genom att gömma den på olika sätt och ställen

Du arbetar 5 ½ dag i veckan, mellan klockan 6.00 och 16.00. Vanligtvis har du frukostrast mellan klockan 8.00 och 9.00 samt lunchrast från 11.30 till 13.00.

Projektets syfte

Centret arbetar för att hindra den gränsöverskridande handeln av vilda djur. Projektet syftar även till att rehabilitera djur för att kunna återföra dem i det vilda alternativt att erbjuda dem en så naturlig miljö som möjligt att leva i.

Samarbetspartner

Vårt projekt ligger i de norra delarna av den exotiska ön Sulawesi där vår lokala partner driver ett så kallat Wildlife Rescue Center. Många utrotningshotade djur till exempel orangutanger, gibbonapor och javaleoparder som har blivit omhändertagna på centret och de har upprättats i ett strategiskt läge en och en halvtimmes bilfärd från den regionala huvudstaden Manado för att tackla den gränsöverskridande handeln av vilda djur. Tack vare samarbetet kan Volontärresor erbjuda dig en trygg och meningsfull upplevelse.

Hur bokar jag resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss.  I mailet finner du en anmälningsblankett bifogad, den behöver du fylla i och skicka till oss inom 7 dagar för att vara garanterad en volontärplats. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Du flyger till Manado där du möts av personal från vår samarbetsorganisation. Därifrån åker du ca 1 timme till Wildlife Resuce centret som ligger på norra Sulawesi. Programmet startar med en enkel introduktion som förbereder dig för din tid på projektet. Vi rekommenderar att du har ordnat dina praktiska göromål innan du anländer till volontärcentret då det finns begränsade faciliteter såsom telefon, bank och affärer i närheten.

Boende och mat

Du bor på ett volontärcenter tillsammans med volontärer från olika delar av världen. Oftast är ni cirka 10 stycken men kapacitet finns att ta emot 20 volontärer samtidigt. Centret har en lång och vidsträckt strand av svart vulkanisk sand. Rummen är stora och är fördelade i kvinnliga och manliga sovsalar med plats för åtta till tolv personer i varje rum. Du får även låna sängkläder under din vistelse på centret. Centret har en stor balkong där du som volontär kan koppla av, titta på solnedgången eller spana efter hjortsvin eller kasuarer (strutsfågel) i inhägnaden nedanför. Volontärcentret har även ett gemensamt område med kök, tvättstuga och uppehållsrum med TV och olika sorters spel. Det finns trådlöst nätverk på volontärcentret. Vill man använda det under en längre tid rekommenderas däremot att ta sig till ett internetcafé i stan då det på centret inte är det nyaste och det kan vara många på plats som behöver använda det.

Frukost, lunch och middag lagas måndag till söndag av en lokal kock som erbjuder vällagade indonesiska rätter. Det serveras bara vegetarisk mat, men fisk- och äggrätter finns regelbundet som komplement.

Fritid under ditt volontärarbete

Som volontär arbetar du fem och en halv dag i veckan. Du avslutar dagen vid klockan ca 16:00 och efter det kan du göra vad du vill. En dag i veckan kan du följa med på veckohandlingen och köpa snacks och kolla din mejl. Det finns även ett internetcafé ca 10 min från centret som du kan åka till på eftermiddagarna ifall du vill det. När du är ledig har du möjlighet att ta taxi till Manado, med över en halv miljon invånare, där det finns ett stort utbud av restauranger, shoppingcenter och biografer. Den lokala byn är också värd ett besök och nyfikna bybor övar gärna sin engelska.

Upplev mer som volontär!

På centret finns möjlighet att boka in sig på diverse utflykter för att upptäcka den vackra ön. Under din lediga dag kan du besöka omkringliggande nationalparker, prova vulkanvandring eller utnyttja snorkling- och dykställen. Efter projektet kan du besöka ön Bunaken 30 km utanför Manados kust med några av Sydostasiens bästa platser för dykning.

Om landet du ska volontärarbeta i

I Sydostasien ligger det fascinerande öriket Indonesien som består av 17 000 öar varav 6 000 är bebodda. Landskapet är storslaget med vackra vulkanlandskap, vidsträckta sandstränder och tropiska djungler. Världens näst största regnskog finns här med ett unikt växt- och djurliv däribland de rödbruna orangutangerna, tigrar, noshörningar, leoparder och elefanter. Indonesien kan beskrivas som mångfaldens land då folkslag, seder och bruk skiftar väsentligt mellan de olika provinserna, som att komma till ett nytt land för varje ny provins du besöker. Indonesien blev självständigt från Nederländernas kolonialstyre 1949 och är nu en demokrati. Dock kan det fortfarande i vissa avgränsade delar av landet blossa upp konflikter. Men dessa områden är lätta att undvika och är inte en anledning till att avstå från att resa till Indonesien. Skövlingen av regnskogen är ett stort hot mot alla djur och växter som lever där. 140 arter är utrotningshotade. Den tilltagande illegala handeln med sällsynta djurarter har förvärrat situationen för Indonesiens naturliv. Flera områden har blivit uppsatta som naturreservat inom ramen för UNESCO.

Regnperiod

Norra Sulawesi är en året-runt-destination. Under perioden februari-oktober är det bra väder med mycket solsken. När västmonsunen drar fram perioden november-januari kan det regna, men oftast bara en stund under eftermiddagarna.

Praktiskt för dig som volontär

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod.
Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Svenska resenärer som reser med vår lokala organisation, måste oberoende av tid man spenderar i Indonesien, söka ett särskilt visum för 60 dagar som heter Social visa. Hur du söker detta visum hittar du på Indonesiska ambassadens hemsida.

OBS! Du behöver boka flygbiljett tur och retur för att kunna komma in i Indonesien, detta gäller alla som reser till Indonesien oavsett längd på resan.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Din biljett ska bokas så att du anländer till Manado Sam Ratulangi International Airport, MDC, på måndagen (samma dag som projektet startar). Boka biljetten så du anländer innan kl. 18.00 på måndagen. Anländer du efter kl. 18.00 måste du övernatta vid flygplatsen. Din sista arbetsdag är på söndagen efter det antal veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs måndagen. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Indonesien. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa.

Centret kräver att du har vaccination mot Hepatit A och B samt stelkramp.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev