Pris Från. 10200 SEK

 • Alltid Resegaranti
 • Hjälp & Support
 • 1-24 Veckors resa

Fem kilometer utanför Sri Lankas huvudstad Colombo ligger basen för de olika projekten, där du som volontär har möjligheten att bidra till olika sociala projekt. Colombo är en hektisk och pulserande stad med en blandning av det moderna livet och gamla historiska koloniala byggnader och ruiner som erbjuder en mängd olika upplevelser. Som en motsats till detta kan du exempelvis närvara vid ett projekt för munkar, som studerar i ett tempel, och här följer munkarna ett strikt och exemplariskt liv.

Volontärarbete med människor i Sri Lanka

Din roll som volontär

Som volontär i Sri Lanka kan du välja mellan att jobba på flera olika spännande projekt! Arbetstiden är cirka 5-6 timmar per dag och din tid läggs mestadels på ett och samma projekt men du kan även kombinera tiden med att undervisa munkar som är mer av ett deltidsprojekt. Din största uppgift som volontär är att bidra med kunskap och värme till det projekt som du befinner dig på. Samtidigt ökar kulturmötet till ökad förståelse i mötet mellan människor med olika bakgrund..

Uppgifter som volontär på Sri Lanka

Du kan välja mellan följande:

 • Kvinnors rättigheter
 • Undervisa Munkar
 • Daghem
 • Undervisning

Volontärarbete – Kvinnors rättigheter

På detta projekt hjälper du till med utbildning samt självförtroendeuppbyggande aktiviteter för flickor och kvinnor i det lokala samhället. Människorna på boendet behöver stimuleras, så att du på det sättet kan höja deras livskvalité. Volontärer bidrar med att vidga vyerna för dessa kvinnor samt att ge dem styrkan i att tro på sitt egenvärde och möjlighet till makt över sin framtid.

Exempel på uppgifter

 • Undervisa i engelska och datorkunskap
 • Främja möjlighet för kvinnors självförsörjning genom workshops och andra kreativa aktiviteter
 • Utveckla kunskap inom konversationer och att ta plats i grupp
 • Hjälpa till med hushållsarbete
 • Styrka medvetenheten hos tjejer kring deras rättigheter

Volontärarbete – Undervisa Munkar

Din främsta uppgift som volontär på Vidyalankara Pirivena är att hjälpa munkarna förbättra sina engelskkunskaper. ”Pirivena” är namnet på de skolor som finns i landet för munkar där de äldre munkarna undervisar de yngre noviserna. De flesta pirivenas är utformade som en gård med flera byggnader, däribland ett tempel. På Vidyalankara Pirivena hålls inte bara undervisning utan dit går också folk för att be, meditera och höra munkarna tala varje fullmånedag. På Vidyalankara Pirivena finns elva lärare, en rektor och elever mellan 8 och 28 år – alla med olika bakgrund, erfarenheter och utbildningsnivå. Det går ungefär ca 200 personer i skolan, varav ca 50 st bor där.

Munkarna är mycket intresserade av att lära sig nya saker om världen och deras största drivkraft i att lära sig engelska ligger i att just kunna konversera, göra sig förstådd på ett korrekt sätt och ge av sin egen filosofi och kunskap. Som munk väljer man ett liv där man hänger sig åt att hjälpa andra människor utifrån sin kapacitet och religion. För dem är det av stor betydelse att kunna samtala om livets stora frågor och hjälpa människor även utanför det egna landets gränser.

Munkarna är generellt sett oerhört språkbegåvade och de studerar förutom modersmålen sinhala- och/eller tamil även pali och sanskrit (vilket är Asiens motsvarighet till latin) vilket gör att de har studievanan inne och lär sig snabbt. Då utbildningsnivån hos munkarna varierar kraftigt kan det vara en utmaning att planera lektionerna men du kan räkna med att ha otroligt roligt längs vägen. Den moderna, teknikens väg har tagit sig hela vägen till Sri Lanka och på pirivenan hittar du både datorer och projektorer. Utbildningsmetoderna sträcker sig lika långt som din kreativitet gör och material såsom läroböcker finns att tillgå där du bor. Var inte rädd att ställa dina elever frågor om den lankesiska kulturen och religionen. Det leder ofta till långa och spännande diskussioner om kulturella skillnader och oväntade likheter länderna emellan. Interaktionen är en fantastisk och unik möjlighet att knyta vänskapsband för livet och i och med den kommer engelskan på köpet. Det blir vad du gör det till helt enkelt.

Exempel på uppgifter:

 • Lära ut engelska, matematik och sociala färdigheter
 • Lära ut datakunskap, både teoretiskt och praktiskt
 • Hålla i lekar samt andra sportaktiviteter
 • Interagera med munkarna för kulturellt utbyte

Obs! Detta projekt är man på ca 2 timmar om dagen. Resterande tid av dagen spenderar man på annan projektplats. Detta innebär att projektet för munkar sker i kombination med något utav de andra sociala projekten.

Volontärarbete på Barnhem

På barnhemmet kan du göra stor skillnad. Hit kommer föräldralösa barn eller barn från fattiga förhållanden där föräldrarna inte kan ta hand om dem. Du kommer att få ett stort ansvar och en betydande roll för barnen. Vi söker entusiastiska volontärer som kan ge barnen en tryggare tillvaro. Förutom att leka och umgås med barnen kommer du även att hjälpa dem med läxläsning samt undervisning i engelska och matematik.

Exempel på uppgifter

 • Assistera personal i dagliga aktiviteter
 • Hitta på lekar och utomhusaktiviteter med barnen
 • Undervisning i engelska
 • Genom lekar uppmuntra barnen att använda sin kropp så att motoriken utvecklas
 • Spendera tid med barnen

Volontärarbete – Daghem

På daghemsprojekt behövs volontärer som kan ta hand om de barn vars föräldrar behöver jobba för försörjning av familjen. Genom att finnas på plats här, bidrar du till att hålla samman familjer som utan denna möjlighet hade saknat ekonomisk grund att hålla familjen samman.

Exempel på uppgifter

 • Assistera personal i dagliga aktiviteter
 • Hjälpa till med förberedelse av mat
 • Undervisning i engelska/ hjälpa till med läxläsning
 • Hitta på lekar och idrottsaktiviteter med barnen

Volontärarbete – Undervisning

Du kommer att delta i och planera lektioner för barn i kommunala skolor.  Du kommer att få material och guidelinjer som hjälper dig att planera lektionerna. Brinner du själv för något specifikt ämne så som musik, historia etc går detta självklart att inkludera i undervisningen. Med hjälp av materialet du tillhandahåller kommer du att få jobba med att hitta på kreativa utlärningssätt. Förutom undervisningen förväntas du också delta i andra aktiviteter som lek, sport och undervisning i hälsa.

Exempel på uppgifter

 • Undervisa i engelska, matematik och bild
 • Aktivera barnen med lekar och sportaktiviteter
 • Motivera och stimulera barnen
 • Planera och hålla i lektioner utifrån det material som du tillhandahåller
 • Hålla koll på barnens skolnärvaro i syfte att minska avhopp

Arbetstider under ditt volontärarbete

Dina arbetstider på projektet är måndag – fredag, och du arbetar ca 5 timmar per dag. På helgerna är du ledig.

Projektets syfte

Volontärresan till Sri Lanka ger dig chansen att lära känna landet på ett djupare plan än vid en vanlig rundresa. Du får arbeta med människor från andra delar av världen, vilket kan vara en utmaning när man är i en ny miljö. Men som alla utmaningar får den som antar dem mycket tillbaka. Programmet ger dig också insikter i hur du själv är som person i ljuset av en annan kultur. Syftet är att hjälpa främja ett kulturellt utbyte.

Samarbetspartner

Projektet drivs i samarbete med en lokal samarbetspartner som har lång erfarenhet av att ta emot volontärer runt om i Sydostasien. På plats bor en location manager som har huvudansvar för projektet, en project manager som är ditt stöd ute på projekten samt en fantastisk lankesisk hushållerska och kock som heter Manori. Du kan räkna med ett varmt och välkomnande bemötande, god mat, ett städat och rent boende samt stöd både vad gäller projektet och när du ska planera och genomföra helgaktiviteter.

Tack vare Volontärresors samarbete kan vi erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär. Det är en garanterat meningsfull vistelse, såväl för dig som volontär som för lokalbefolkningen.

Hur bokar jag min volontärresa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag som volontär

Introduktion

Du möts på flygplatsen Bandaranaike International Airport i Colombo och åker tillsammans med en representant från vår lokala samarbetspartner till Battara Mula (13 km utanför Colombo), där boendet ligger. Projektplatsen ligger ca 5 km från Sri Lankas huvudstad Colombo. Under dina första dagar får du också mer detaljerad information om mål, syften och metoder för projektet, samt introduktion till landet och dess seder.

Boende och mat

Du bor på ett volontärcenter och boendet ligger ca 13 km utanför Colombo. På volontärcentret finns ett allrum med TV, du har tillgång till Internet och rummen har till och med air-condition. Wifi finns att nyttja. På centret bor man i rum tillsammans med upp till 3 volontärer till (av samma kön). Det ingår tre mål mat om dagen och det lankesiska köket bjuder på många goda rätter!

Fritid under ditt volontärarbete

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand, och Colombo har mycket att erbjuda både vad gäller kultur och andra nöjen!

Om landet du ska volontärarbeta i

Sri Lanka, eller Ceylon som det hette innan är en önation i Indiska oceanen, strax sydöst om Indiens sydspets. Naturen är storslagen! Smaragdgrön tropisk skog och fantastiska stränder. Det vackra landskapet, med dess intressanta kultur och dess rika kulturarv gör att det känns oerhört spännande att åka hit.

Portugiserna upptäckte landet på 1500-talet och koloniserade ön, därefter blev den holländskt. Britterna tog över på 1700-talet och först 1948 blev det en självständig stat. Under det första årtiondet som fri nation ökade motsättningarna mellan landets två största folkgrupper: majoritetsfolket singaleserna och den tamilska minoriteten. 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Under 1970-talet höjdes tamilernas krav på ökat självstyre och gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) inledde ett väpnat uppror för en egen tamilsk stat. 1983 hade upproret utvecklats till ett inbördeskrig. Först 2009 tog kriget slut, men inte genom ett fredsavtal utan genom att LTTE besegrades militärt. Nu är läget lugnt och många tamilska flyktingar börjar återvända hem. I och med fredsavtalet hoppas landet kunna blomstra igen.

Klimat

Klimatet på Sri Lanka är tropiskt och varmt. Den genomsnittliga temperaturen varierar mellan 28 ° C till nästan 31 ° C. I januari när det är lite kallare bär lokalbefolkningen jackor! Regnperioden varar från april till juni och från oktober till november. Monsunregn väter den sydvästra delen av landet mellan maj och september. Den bästa tiden att besöka Sri Lanka är mellan november och april.

Praktiskt för dig som volontär

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Sri Lanka som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Sri Lanka om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod.
Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Du behöver visum för att åka till Sri Lanka. Sri Lanka använder sig av ett elektroniskt visum som du måste ansöka om själv. Visumet kostar 30 dollar. Observera att du reser som turist (eftersom arbetet är oavlönat) när du vistas i landet. Visumet måste ordnas innan avresa till Sri Lanka.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris.

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Din biljett ska bokas så att du anländer till Colombo på måndagen och transfer är tillgänglig från kl 10:00 till 06:00 dagen efter, samma datum som projektet startar. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan efter antal veckor från Colombo, transfer till flygplatsen är möjlig från midnatt på söndagen till 23:59 på måndagen efter avslutat projekt. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B – Flyg och reseförsäkring ingår i priset. Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer bör du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga på Sri Lanka. Omständigheterna kan snabbt förändras, forskningens slutsatser ändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du ska använda dig av. Vill du veta mer läs på smittskyddsinstitutets sajt (www.smittskyddsinstitutet.se/amnesomraden/vaccinationer/).
Vi rekommenderar alltid att man tar vaccination mot Hepatit A och B samt stelkramp, oavsett resmål.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev