Sköldpaddor

Pris Från. 10600 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

På Sri Lankas sydvästra spets finner du denna kuststad som är känd för sina traditionella träsnickrade masker & den Bengaliska viken med den kritvita sanden. Runt om i Sri Lanka lever många av byborna än idag som fiskare vilket utgör ett hot mot havssköldpaddan, då merparten får avskurna fenor när de fastnar i fisknäten. Att hjälpa de skadade sköldpaddorna att få leva i frid och se till att de unga små sköldpaddorna tar sig till vattnet är en liten del av vad man får göra. Res till färgrika Sri Lanka och upplev en helt ny kultur samtidigt som du hjälper dessa sköra sköldpaddor.

Volontärarbeta med sköldpaddor i Sri Lanka

12717270_588590654628096_4755106510976094927_n

OBS! Detta är ett extremt populärt projekt som ofta är fullt, så tidig bokning är att rekommendera.

 

Din roll som volontär

Som volontär på sköldpaddsprojektet är din främsta uppgift att ta hand om skadade sköldpaddor. Det är det kommersiella fisket som till största del ligger bakom skadorna på sköldpaddorna. När en sköldpadda fastnar i fiskenät skärs ofta fenorna av istället för att skära sönder näten. Merparten av djuren på detta projekt har förlorat någon fena, men det kan även förekomma andra typer av skador.  Havssköldpaddor tillhör den art som är akut hotad av utrotning. Att skydda deras bo på stranden blir också en del av volontärjobbet, vilket kan vara en utmaning.

Uppgifter som volontär på Sri Lanka

  • Mata sköldpaddorna
  • Vårda och bidra till att släppa ut bebissköldpaddor
  • Ha uppsikt över sköldpaddsäggen
  • Städa sköldpaddornas vattentankar
  • Bidra till att hjälpa sköldpaddor tillbaka till havet
  • Hålla stränderna rena
  • Lära dig mer om den marina miljön och havet

Arbetstider

Dina arbetstider på projektet är måndag – fredag. Du arbetar mellan kl. 9 – 15. På helgerna är du ledig.

Helgdagar under 2018
(Projektet kommer ha stängt under dessa dagar)

1 Januari – Full Moon Poya Day

31 Januari -Full Moon Poya Day

14 Februari – Maha Siva Rathri

1 Mars – Full Moon Poya Day

30 Mars – Good Friday

9-14 April – Sinhala and Tamil New Year

1 Maj – International Workers Day

29-30 Maj – Vesak Full Moon Poya Day

15 Juni – Ramazan Festival

27 Juni – Full Moon Poya Day

27 Juli – Full Moon Poya Day

21 Augusti – Haji Festival

24 September – Full Moon Poya Day

24 Oktober – Full Moon Poya Day

6 November – Deepvali Festival

21 November – Milad-un-Nubi Festival

22 November –  Full Moon Poya Day

25 December – Jul

Projektets syfte

Detta projekt har startats speciellt för att skydda skadade sköldpaddor och för att skydda deras bon. Syftet och målet med projektet är att skydda sköldpaddorna från att bli utrotade.

Samarbetspartner

Projekten drivs i samarbete med en lokal samarbetspartner som har lång erfarenhet av att ta emot volontärer. Tack vare Volontärresors samarbete kan vi erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär. Det är en garanterat meningsfull vistelse, såväl för dig som volontär som för lokalbefolkningen.

Hur bokar jag resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag

Introduktion

Du möts på flygplatsen i Colombo och åker tillsammans med en representant från vår lokala samarbetspartner till Ambalangoda där projektet ligger. Projektplatsen ligger 90 km från Sri Lankas huvudstad Colombo. Väl framme vid centret påbörjas volontärarbetet. Under din första vecka kan du välja att ha en hel introduktionsvecka där du får mer detaljerad information om mål, syften och metoder för projektet. Du kommer även få en inblick i den Sri Lankanska kulturen, och få se dig omkring i dina nya omgivningar.

Vill du inte ha en hel veckas introduktion kan du istället välja att ha en härlig introduktionsdag.

Boende och mat

Du kommer att få bo i deras Center som ligger bara några meter från havet. Rummen är fördelade mellan 4-6 personer baserat på en enda kön basis och du delar toalett med dina rumskamrater.

Stranden ligger nära till boendet, där kan du umgås med de andra deltagarna.

Vidare finns det ett kylskåp som du är välkommen att använda för att lagra mat och dryck. Säkerhetsskåp finns tillgängliga för att skydda dina tillhörigheter. Medtag eget hänglås till säkerhetsskåpet.

Du kommer att förses med tre måltider om dagen på vardagar och två måltider per dag på helgerna. Måltiderna är främst Sri Lanka mat, som huvudsakligen består av vegetariska rätter inklusive ris och grönsaker. Du kan annars äta på någon av de lokala restaurangerna.

Huset ligger 10 minuters promenad från centrum, där du kan hitta allt du behöver.

Den närmaste bankomat och snabbköp ligger också en 10 minuters promenad från boendet.

Fritid

Det finns inga aktiviteter som planeras utanför våra program.

När det inte är arbetstid är det fritt fram att utforska omgivningen på egen hand. Ambalangoda har en härlig sandstrand så ett dopp i Indiska Oceanen kan du alltid ta! Staden har några bra kulturcentra och området är känt för sina ansiktsmasker och den speciella djävulsdansen. Det finns även en livlig fiskmarknad som är kul att besöka. Området drabbades hårt av tsunamin 2004, vilket syns genom olika minnesmärken.

Besök Sailatalarama Vihara som ligger 7km inåt landet från Ambalangoda. Detta tempel ligger på en välvd kulle med bred utsikt över kryddplanteringar och sjöar mot intervallen i provinsen Sabaragamuwa. Templet har en 35m lång sovande Buddha staty, byggd av donationer. Pilgrimer närmar dagobas och devale (ett komplex avsedd för att tillbe en hinduisk eller lokal lankesiska gudom) via 208 steg, men det finns också en väg till toppen.

Besök även Ariyapala Mask Museum, med dess dioramor och förklaringar på engelska, ger en god inblick i Sri Lankas masker och betydelser bakom dem. Det säljer också häftet Den Ambalangoda Mask Museum, en användbar publikation om du vill gräva i den mystiska världen av dans, legend och exorcism, och psykologin bakom maskerna.

Om landet

Sri Lanka, eller Ceylon som det hette innan är en önation i Indiska oceanen, strax sydöst om Indiens sydspets. Naturen är storslagen! Smaragdgrön tropisk skog och fantastiska stränder. Det vackra landskapet, med dess intressanta kultur och dess rika kulturarv gör att det känns oerhört spännande att åka hit.

Portugiserna upptäckte landet på 1500-talet och koloniserade ön, därefter blev den holländskt. Britterna tog över på 1700-talet och först 1948 blev det en självständig stat. Under det första årtiondet som fri nation ökade motsättningarna mellan landets två största folkgrupper: majoritetsfolket singaleserna och den tamilska minoriteten. 1972 blev landet en republik under namnet Sri Lanka. Under 1970-talet höjdes tamilernas krav på ökat självstyre och gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) inledde ett väpnat uppror för en egen tamilsk stat. 1983 hade upproret utvecklats till ett inbördeskrig. Först 2009 tog kriget slut, men inte genom ett fredsavtal utan genom att LTTE besegrades militärt. Nu är läget lugnt och många tamilska flyktingar börjar återvända hem. I och med fredsavtalet hoppas landet kunna blomstra igen.

Klimat

Klimatet på Sri Lanka är tropiskt och varmt. Den genomsnittliga temperaturen varierar mellan 28 ° C till nästan 31 ° C. I januari när det är lite kallare bär lokalbefolkningen jackor! Regnperioden varar från april till juni och från oktober till november. Monsunregn väter den sydvästra delen av landet mellan maj och september. Den bästa tiden att besöka Sri Lanka är mellan november och april.

Praktiskt

Ansökningsblankett och utdrag ur belastningsregistret

När du har gjort din bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och skickar tillbaka till oss. Dessutom behöver vi ett utdrag ur belastningsregistret av dig. Detta kostar 192 kronor att få hemskickat och du ska välja blanketten för utlandsändamål. Projektet vill även att du ska ha med dig en kopia när du anländer.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod.
Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Du behöver visum för att åka till Sri Lanka. Sri Lanka använder sig av ett elektroniskt visum som du måste ansöka om själv. Visumet kostar 30 dollar. Observera att du reser som turist (eftersom arbetet är oavlönat) när du vistas i landet. Visumet måste ordnas innan avresa till Sri Lanka. Projektet vill även att du ska ha med dig en kopia av ditt visum och ditt pass när du anländer.

Flyg

Alternativ A – Flygbiljetten ingår inte i resans pris.

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Du ska boka din biljett så du anländer till Colombo en söndag. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs lördagen. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Alternativ B – Flyg och försäkring ingår i priset. Om du bokar alternativ B ingår flygresa och reseförsäkring. Var noga med att kontrollera att namn, ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Våra biljetter har bland annat konkurrenskraftiga priser samt bra villkor för om- och avbokning av biljetten. Dessutom ges du ofta möjlighet att ta med mer bagage än vid vanliga reguljärflyg. Bra för dig som ska vara borta lite längre!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer bör du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga på Sri Lanka. Omständigheterna kan snabbt förändras, forskningens slutsatser ändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du ska använda dig av. Vill du veta mer läs på smittskyddsinstitutets sajt (www.smittskyddsinstitutet.se/amnesomraden/vaccinationer/).
Vi rekommenderar alltid att man tar vaccination mot Hepatit A och B samt stelkramp, oavsett resmål.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev