Pris Från. 10100 SEK

 • Alltid Resegaranti
 • Hjälp & Support
 • 1-24 Veckors resa

Vietnam erbjuder fina ställen som stränder, vattenfall, regnskog och storstäder. Landet gränsar till Kina, Laos och Kambodja och har på senare tid blivit ett allt mer populärt resmål. Här hittar du unik kultur, spännande mat och vänliga människor.

Volontärarbete med människor i Vietnam

Din roll som volontär

Som volontär i Vietnam kan du välja mellan att jobba på flera olika spännande projekt! Arbetstiden är cirka 5-7 timmar per dag och din tid fördelas mellan två olika projekt, ett på förmiddagen och ett annat på eftermiddagen. Du kommer att göra studiebesök på andra projektplatser än de du arbetar på och du har möjlighet att välja vad du vill arbeta med när du väl är på plats i Vietnam.

Du kan välja mellan följande:

 • Äldrevård
 • Barnhem
 • Vård av Hiv-smittade barn
 • Jobba med barn med funktionsnedsättning
 • Undervisning

Äldrevård

På äldreboendet hjälper du till med de dagliga sysslorna som uppstår. Människorna på boendet behöver stimuleras, så att du på det sättet kan höja deras livskvalité. En del har fysiska och psykiska handikapp och behöver hjälp med att gå på promenader eller hjälp med att äta. Andra behöver sällskap och social kontakt. Du kommer även att hjälpa till med underhållning och städande av boendet. Det förekommer både individuellt arbete och arbete i grupp.

Exempel på uppgifter

 • Assistera personal i dagliga rutiner
 • Hjälpa de personer som behöver assistans med dagliga aktiviteter
 • Gå på promenader med de äldre
 • Undervisa i hälsofrågor
 • Hjälpa till med städning av boendet

Barnhem

På barnhemmet kan du göra stor skillnad. Hit kommer föräldralösa barn eller barn från fattiga förhållanden där föräldrarna inte kan ta hand om dem. Du kommer att få ett stort ansvar och en betydande roll för barnen. Vi söker entusiastiska volontärer som kan ge barnen en tryggare tillvaro. Förutom att leka och umgås med barnen kommer du även att hjälpa dem med läxläsning samt undervisning i engelska och matematik.

Exempel på uppgifter

 • Assistera personal i dagliga aktiviteter
 • Hjälpa barnen med läxläsning
 • Hitta på lekar och utomhusaktiviteter med barnen
 • Undervisning i engelska och matematik
 • Genom lekar uppmuntra barnen att använda sin kropp så att motoriken utvecklas

 Vård av Hiv-smittade barn

Barnen på Mat Tam Shelter är hiv-positiva. Många av dem är föräldralösa och centret är i stort behov av volontärer som tar hand om barnen och kan få deras vardag att bli ljusare. Framförallt behövs volontärer för att umgås och ge trygghet till barnen, men kan också hjälpa till med undervisning.

Exempel på uppgifter

 • Assistera personal i dagliga aktiviteter
 • Hjälpa till med förberedelse av mat
 • Undervisning i engelska/hjälpa till med läxläsning
 • Hitta på lekar och utomhusaktiviteter med barnen
 • Spendera tid med barnen

Jobba med barn med funktionsnedsättning

Här söker vi volontärer som är villiga och passionerade över att hjälpa barnen med funktionsnedsättning på centret. Det är viktigt att du är tålmodig och både kan jobba i grupp och ensam. Barnen har olika fysiska och psykiska handikapp och kan inte gå i vanlig skola. De har olika behov, men kan behöva hjälp med saker såsom gå på promenader och äta.

Exempel på uppgifter

 • Hjälpa och stödja barnen att göra aktiviteter
 • Mata barnen som inte kan äta själva, samt hjälpa dem ut på promenader
 • Hitta på aktiviteter för barnen
 • Byta blöjor på de minsta barnen
 • Undervisa i hälsofrågor
 • Hjälpa till med aktiviteter som att måla och rita

Undervisning

Du kommer att delta i och planera lektioner för barn i kommunala skolor.  Du kommer att få material och guidelinjer som hjälper dig att planera lektionerna. Brinner du själv för något specifikt ämne så som musik, historia etc går detta självklart att inkludera i undervisningen. Med hjälp av materialet du tillhandahåller kommer du att få jobba med att hitta på kreativa utlärningssätt. Förutom undervisningen förväntas du också delta i andra aktiviteter som lek, sport och undervisning i hälsa.

Exempel på uppgifter

 • Undervisa i engelska, matematik och bild
 • Aktivera barnen med lekar och sportaktiviteter
 • Motivera och stimulera barnen
 • Planera och hålla i lektioner utifrån det material som du tillhandahåller
 • Hålla koll på barnens skolnärvaro i syfte att minska avhopp

Projektets syfte

Volontärresan till Vietnam ger dig chansen att lära känna landet på ett djupare plan än vid en vanlig rundresa. Du får arbeta med människor från andra delar av världen, vilket kan vara en utmaning när man är i en ny miljö. Men som alla utmaningar får den som antar dem mycket tillbaka. Programmet ger dig också insikter i hur du själv är som person i ljuset av en annan kultur. Syftet är att hjälpa främja ett kulturellt utbyte.

Samarbetspartner

Projekten drivs i samarbete med vår vietnamesiska samarbetspartner. Dem, liksom vi strävar efter att din tid på projektet ska bli en meningsfull vistelse, såväl för dig som volontär, som för lokalbefolkningen. Vår samarbetspartner har tagit emot volontärer sedan 2002 och tack vare detta samarbete kan vi erbjuda dig en välorganiserad och säker upplevelse som volontär.

Hur bokar jag resa?

Du bokar din resa hos oss på Volontärresor. Ring oss på 031 – 708 42 03 eller boka via hemsidan www.volontarresor.se klicka på ”Boka”.  När du har anmält dig så skickar vi en faktura på anmälningsavgiften som är 2000 kronor. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när du har betalat den är du formellt anmäld. I god tid före avresa får du förberedande information.

Din vardag

Introduktion

Du kommer att mötas upp på flygplatsen av en representant från projektet, som kommer att ta dig till ditt volontärboende i Ho Chi Minh City. Därefter väntar introduktionsdagar där du bl a kommer att få allmän information om Vietnam, om projektet och om din roll som volontär. Ni kommer också få möjligheten att göra olika utflykter. Dessa kan bokas mot en extra kostnad.

Boende och mat

Under introduktionsveckan kommer du att bo i ett volontärhus som ligger i Ho Chi Minh City. Dina måltider äter du i huset och det finns även tillgång till wi-fi och TV. Beroende på hur många andra volontärer det finns på boendet kan du dela rum med andra volontärer. Du kommer att få tre mål mat om dagen. Observera att lunch och middag ej ingår när du är på helgutflykt. Under din volontärtid kommer du sedan att välja mellan att bo på volontärboendet eller hos en värdfamilj.

Utflykter och workshops

Du kommer att arbeta ca 5-7 timmar om dagen måndag – fredag. Under din lediga tid som är framförallt på helgerna kan du utforska omgivningarna. Under din introduktionsvecka kommer du också att få möjligheten  att göra utflykter till bl a Mekong Delta, en vacker flodregion och Mui Ne, en badort öster om Ho Chi Minh City. Det finns även möjlighet att delta i olika workshops i bl a vietnamesisk matlagning.

Du kan även ta en tur till White Sundue öknen. Ett måste om man reser genom Vietnam!

Om landet

Vietnam ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Kambodja och Laos. Landet består av 75 % berg och huvudreligionen är buddhism. Vietnam är mest känt för sin fantastiska natur och naturligtvis, för vietnamkriget som fortfarande speglas på många sätt, framför allt i Ho Chi Minh City, tidigare kallad Saigon.

I huvudstaden Hanoi kan du besöka det kända Ho Chi Minh-mausoleet och flera museer. Om du är i centrala Vietnam kan du besöka den gamla kejsarstaden Hué, med gravar från Nguyen-dynastin. Vietnams historia har präglas mycket av Kina, som landet tillhörde fram till år 938. Ho Chi Minh har fortfarande kriget färskt i minnet och du kan besöka platser som Reunification Palace, där man kan se de förödande konsekvenser som kriget haft för vietnameserna. Eller ta dig utanför staden till de berömde Cu Chi-tunnlarna som framförallt användes som gömställen under kriget.

Om du vill ta det lugnt rekommenderas en lugn promenad i stadens botaniska trädgård. Naturligtvis finns det, som i alla storstäder en stor variation av shoppingcenter, restauranger och nattklubbar. Passa också på att njuta av den vietnamesiska maten. Maten påminner mycket om det thailändska köket, men är inte lika stark, då vietnameserna sätter arom högre än hetta. Den präglas av smaker som citrongräs, ingefära, mynta, thaibasilika och stjärnanis. Missa inte heller de vietnamesiska vårrullarna eller Nuoc mam-  vietnamesisk fisksås som används mycket i många rätter.

Praktiskt

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Vietnam som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Vietnam om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

För att resa till Vietnam behöver du ansöka om ett turistvisum ifall du planerar att stanna längre än 15 dagar.  Information om hur du går till väga finns på Thailändska ambassadens hemsida.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer överens i förhållande till projektstart.

Din biljett ska bokas så att du anländer till Ho Chi Minh City från projektets startdag måndagen klockan 06.00 till 22.00. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan efter antal veckor från Ho Chi Minh City på söndagen från midnatt till måndag 23:59 efter avslutat projekt. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Vietnam. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev