Tirana – Barn och Ungdom

Pris Från. 7800 SEK

  • Alltid Resegaranti
  • Hjälp & Support
  • 1-24 Veckors resa

Med en fantastisk medelhavskust och ett rikt kulturliv är Albanien ett spännande alternativ för dig som vill ut och volontärarbeta men inte åka så långt.

Volontärarbeta med barn och ungdomar i Albanien

Din roll som volontär

Children’s Community Center

Volontärer som väljer att vara en del av det här fantastiska projektet kommer bli placerade i ett Community Center för barn i en förort till Albaniens huvudstad Tirana. Centret välkomnar barn från olika områden i Tiranas utkanter, som för det mesta är barn med romskt ursprung, gatubarn och speciellt utsatta barn. Många familjer har flyttat från olika delar av Albanien, framförallt från landets norra delar, till Tirana i hopp om ett bättre liv och arbetstillfällen.

Idag är det omkring 40-50 barn som deltar i programmen på centret och de är fördelade i två olika åldersgrupper. Dagen pågår från 9.00-16.00 och består utav två perioder, en morgon- och en eftermiddagsperiod med en lunchrast där emellan. Barnen besöker centret för att göra sina läxor, delta i undervisning och avkopplande aktiviteter och även för att äta mat.

Vi behöver volontärer som är kreativa, passionerade och gillar att arbeta med barn genom att hjälpa till med engelskaläxor och organisera roliga lekar, men också att hjälpa till köket med att förbereda måltider.

Projektets syfte

Projektet syftar till att öka det kulturella utbytet mellan volontärer och barn/ungdomar i Albanien. Detta genom bland annat engelskundervisning. Dessutom finns ett akut behov av volontärer och projektet gör det möjligt att med volontärers hjälp bidra med bland annat social samvaro, lek och pedagogik och mycket annat i olika delar av Albanien.

Samarbetspartner

I Tirana arbetar vi med en väletablerad och trygg samarbetsorganisation. De har mångårig erfarenhet av att ta emot volontärer och genom vårt samarbete kommer du få en berikande, trygg och givande vistelse i Albanien.

En representant från deras organisation kommer att möta upp volontären på flygplatsen och ta dem till volontärboendet eller värdfamiljen. Detta följs utav ett introduktionsprogram som innehåller grundläggande information om projektet, kultur och vardagsliv i Albanien samt en rundtur i Tirana, där man bl a besöker några historiskt viktiga byggnader såsom Nationalmuseet etc.

Din vardag som volontär

Boende och mat

Du kommer att bo i ett volontärhus som är anpassat för ändamålet.
Beroende på om er vistelse sammanfaller med en eller flera andra volontärer kan man få dela rum i volontärboendet.
I volontärboendet får volontärerna frukost och kommer även ha tillgång till kök för att laga egen middag. Lunch kan köpas billigt på lokala caféer och marknader.
Det finns gott om ställen att prova albansk mat på, som till stor del består av majs, ris och en stor variation av get- eller fårostar samt yoghurt. Lamm, fårkött och kyckling är de vanligaste typerna av kött. Grönsaker och fisk är också vanligt förekommande. I det albanska köket finns även mycket kalla soppor, oftast baserade på mosade frukter och grönsaker. Desserterna är extremt söta och är oftast gjorda på filodeg, nötter, socker eller honung, kryddnejlikor och kanel, väldigt lik den grekiska Baklavan.

Om landet du ska volontärarbeta i

Albanien är en okänd pärla bland mer kända turistparadis längs Medelhavet.  I Albanien finns möjlighet till både skidåkning och sol och bad. Landet är också känt för sitt rika djurliv. Det är billigt att resa till Albanien och landet är ett säkert land att besöka, resa och leva i.

Praktiskt för dig som volontär

Ansökningsblankett och utdrag ur brottsregistret

När du gjort en bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och återsänder till oss. Denna skickar vi sedan vidare till Albanien som förberedelse för din placering.

Dessutom måste du bifoga ett utdrag ur polisens brottsregister, ett krav från Albanien om man vill jobba med barn och ungdomar. Det kostar 192 kronor att få utdraget hemskickat, mer information hur du söker detta kommer efter din anmälan.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Du ska boka din biljett så du anländer i Tirana på söndagen, dvs dagen innan projektstart. Anländ gärna dagtid. Hemresa bör också bokas till en söndag.

Observera att lämning på flygplatsen vid avresa inte ingår i resans pris men du får hjälp med att ordna lämplig transport. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Visum

Svenska medborgare har rätt att resa in i Albanien utan visum och stanna maximalt 90 dagar för varje sexmånadersperiod. För längre vistelser måste man ansöka om uppehållstillstånd, Residence Permit, hos den albanska polismyndigheten. Det pass man reser på ska vara giltigt ytterligare tre (3) månader efter datum för inresan.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Hur bokar jag min volontärresa?

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Albanien. Vaccin mot Hepatit A och B rekommenderas alltid vid utlandsresa.

Donera till The Perfect World Foundation

Tack för att du stöder vårt arbete! Tack för din donation! Vi kommer att se till att din donation används där den behövs som mest för att skydda vår natur och vårt djurliv för nästa generation.

Till donationssidan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev