Välkommen till Mexiko - Forskning och marina äventyr

Bild-valhaj-1

Forskning och marina äventyr

Het tacos i majsbröd, sagolika stränder med kristallklart vatten... - Maria B.

Topp

Introduktion

Brinner du för bevarandet av marin mångfald och att utforska de stora havens mystik? Då är vårt nya projekt i La Paz, Mexiko helt rätt för dig! Här ges du möjlighet att få unik volontärupplevelse som dessutom ger dig värdefull kompetens inom marint bevarande.

Volontärarbeta med valhajar i Mexiko

Din roll som volontär

I Californiaviken, även känd som Cortez havet, finns nästan tre tusen olika arter av marina djur. Jacques Cousteau hade inte fel när han hänvisade till platsen som "det största akvariet i världen”, och denna plats är ett verkligt paradis för dykare, snorklare och djurintresserade. Här finns möjligheten att träffa mantor, hammarhaj, sjölejon, knölval och delfin mm. Men framförallt är Californiaviken en plats där världens största fisk, valhajen håller till året om, vilket är unikt. Projektet riktar sig till dig som drömmer om att spendera dina dagar på havet och komma i nära möte med valhajen.

Under din tid på detta projekt är du med i den marina forskningen som pågår i området och många timmar spenderas ute på havet tillsammans med biologer och andra volontärer. På plats lär man sig mer om valhajens beteendemönster genom observationer, fotolegitimering och sammanställning av information i specifika datorprogram. Man utbildas inom ekoturism och valhajens biologi samt får möjligheten att informera lokalbor om det man själv har lärt sig.

Som volontär på detta projekt kommer du att assistera projektpersonal med ett flertal arbetsuppgifter:

  • Fotolegitimation av valhajar
  • Samhällsengagemang och miljöutbildning om valhajar i Mexiko
  • Övervakning av en marina arter (genetisk provtagning, ärr analys etc),
  • Miljöövervakning (sjöförhållanden, faktor som påverkar överflöd, profilering, planktonprovtagning)

och naturligtvis mycket mer ....

Projektets syfte

Projektets primära syfte är att generera en bredare förståelse för den marina mångfalden och dess sårbarhet. Detta med vissa arter, såsom valhajen, i särskilt fokus. Projektet är ansvarigt för permanenta övervakningsprogram och olika typer av vetenskaplig forskning om marina arter i denna region.

Samarbetspartner

Whale Shark Research Project är en ideell organisation som grundades i Baja California, Mexiko, som är enbart engagerad i bevarande, forskning, utbildning och samhällsbaserat stöd för skyddet av valhajar i Mexiko.

Hur bokar jag min resa?

Du bokar din resa hos oss på 031 - 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Boka” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa.

Din vardag

Introduktion

Projektpersonal kommer att möta upp dig på flygplatsen i La Paz och ni kommer sedan gemensamt ta er till boendet. Under din första dag på projektet ges du en introduktion med information om hur det dagliga arbetet kommer gå till, hur omgivningarna ser ut, samt andra nyttiga råd som man kan tänka på under sin vistelse. Under den första dagen observerar du andra volontärer som redan är på plats för att få en överblick av vad du själv kommer att få göra under din kommande volontärtid. På detta projekt lär du känna en välkomnande, engagerad och öppen personal som ser fram emot att dela med sig av sin passion för valhajar och marint djurliv!

Boende och mat

Du bor tillsammans med andra volontärer i ett volontärhus. Tjejer och killar bor var för sig, och sannolikt kommer du träffa volontärer från världens alla hörn. En fantastisk möjlighet till ett kulturutbyte mellan olika nationaliteter och en gemenskap av nya vänner. Mat köper ni tillsammans i den lokala affären som ni sedan tillreder och äter tillsammans.

Förkunskapskrav

Det finns inget krav på innehav av dykarcertifikat på detta projekt och volontärarbetet fungerar utmärkt med enbart snorklingsutrustning, som man antingen medtager själv eller lånar på projektet. Vid arbetet kring valhajar är det främst snorkling som tillämpas.

För de som vill ta ett dykarcertifikat finns möjligheten PADI Open Water certifikat vid ett närliggande dykcenter som har ett samarbete med detta projekt. Har man redan ett certifikat och vill utveckla det till en mer avancerad nivå är det också möjligt att göra under sin projektperiod. Med dykcertifikat finns en ny värld under ytan att upptäcka där du kan utforska fartygsvrak, korallrev eller kolonier av sjölejon.

Fritid

Du är ledig en dag i veckan och den kan du spendera på det sätt som passar dig allra bäst. Kanske vill du bara ta det lugnt och läsa en bok, eller också kan du passa på att hitta på roliga aktiviteter och äventyr. Vår personal på plats har många kontakter runt om i La Paz för allt från paddleboarding till golf. Man kan bland annat utforska vackra stränder och öar, vandra i bergen eller besöka närliggande byar.

Om landet

Mexiko har mycket att erbjuda och du kommer bland annat kunna njuta av god mat, kristallklart vatten, soligt och varmt klimat samt möten med många vänliga människor. Vill du se mer av Mexiko finns mycket att upptäcka, däribland den pulserande huvudstaden Mexico City och ruinerna efter Aztek- och Mayarikena.

Väder

Under loppet av ett år varierar temperaturen från ca 12° C till 37° C. Den varma årstiden varar från maj till oktober. Den något svalare säsongen varar från november till februari men en behaglig temperatur runt 20-25 grader. Det är säsong för valhajar under större delen av året, med undantag för månaderna maj-augusti , men flest valhajar möter du mellan november till mars.

Praktiskt

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Du behöver inget visum för att komma in i Mexiko. Du erhåller ett 90 dagars turistvisum vid ankomsten.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris. Volontärresor samarbetar med Tranås resebyrå och när du bokar din resa får du ett reseförslag på en biljett via e-post. Om du är intresserad av deras förslag svarar du dem. Din slutdestination är La Paz. Du ska boka din biljett så att du anländer samma dag som projektet startar, det vill säga en måndag. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till måndagen efter det antal veckor du valt att jobba som volontär. Var noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer. Om du kommer andra tider får du själv stå för hämtning och eventuella extra hotellnätter i La Paz. Tänk på att inte råka boka till La Paz i Bolivia!

Vaccinationer

För alla frågor om vaccinationer ska du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga i Mexiko. Omständigheter kan snabbt förändras, men det är alltid du som avgör vilka vaccin du ska ta. Hepatit A och B rekommenderas vid alla utlandsresor. Du bör ta även ta malariaprofylax. Var dock uppmärksam på vilken malariamedicin du köper då Lariam inte bör kombineras med dykning.

Filmklipp

Bildgalleri

Relaterade projekt

Tillbaka till startsidan Tillbaka till Latinamerika Tillbaka till Mexiko

Besök oss i centrala Göteborg