DSCN0850

Oceanien + Västindien

Oceanien

Oceanien som ligger på andra sidan jordklotet ifrån Sverige innebär exotiska associationer för de allra flesta. Trots att denna världsdel till ytan är den minsta finns är det många som skapat sig en klar bild av vad som finns att upptäcka, och det är många som fantiserar om att få resa dit.

För vem har inte någon gång drömt om att få uppleva Australien med dess storslagna natur som bjuder på allt från regnskog till öken, och barriärrev. Dessutom finns det möjlighet att komma nära kulturen genom urbefolkningen aboriginer, eller chans att myllra runt i stora världsstäder.

Oceanien, som består av Australien, Nya Zeeland, Nya Guinea samt Söderhavsöarna är ett måste att upptäcka!

Västindien / Karibien

Karibien består av mer än 7000 öar och ligger mellan Nord och Sydamerika.

Karibien är paradiset du drömmer om. Här finns kritvita stränder, turkosa vatten och helt otroliga korallrev för dykning och snorkling. Fiskar i alla färger likaså husen på öarna. Färg är något som dominerar Karibien och det är vackert att ta sig runt här. Lokalbefolkningen är avslappnad och här levs livet i “Caribbean time” och med levnadssättet – Don’t worry be happy!

Väder

Här har du ett härligt tropiskt klimat med runt 25 till 32 grader året om. Länderna vid ekvatorn är lyckligt lottade, då vädret alltid är härligt och under dagens varmaste timmar kan du som lokalbefolkningen njuta av en kyld dryck i en hängmatta. Här finns bara två säsonger, regn- och torrperiod, men båda är lockande. Under regnperioden så kan det regna 10-30 minuter om dagen, men det friskar upp i det varma landskapet.

Länder

Australien

Australien är ett land med konstitutionell monarki och det är den brittiska drottningen som är drottningen av Australien.
Landet är består av sex delstater och har en landyta på ca 7 miljoner kvadratkilometer (Sverige är ca 450 000 kvadratkilometer).

Eftersom Sydney och Melbourne inte kunde enas om vilket av dessa två städer skulle bli huvudstaden, blev  Canberra huvudstaden och är beläget ungefär emellan dessa två städer in mot land.

Denna magnifika kontinent har mycket att erbjuda för den nyfikne resenären.

Läs mer om Australien

Snabbfakta: Australien

Kontinent
Oceanien
Befolkning
ca 22 miljoner
Huvudstad
Canberra
Valuta
Australiensisk dollar
Visum krävs
Ja
Tidsskillnad
UTC +8 till UTC +11
Trafik
Vänster
Landsnummer
61
Språk
Engelska

Bahamas, Karibien är paradiset du drömmer om. Här finns kritvita stränder, turkosa vatten och helt otroliga korallrev för dykning och snorkling. Fiskar i alla färger likaså husen på öarna. Färg är något som dominerar Karibien och det är vackert att ta sig runt här. Lokalbefolkningen är avslappnad och här levs livet i “Caribbean time” och med levnadssättet – Don’t worry be happy!

Bahamas är en ögrupp med ungefär 700 öar och holmar och täcker över 260 000 km² av Atlanten Det ligger mellan Florida och Hispanola. Om man ska jämföra med något så är ögruppen ungefär 20 % större än Jamaica. Här bor cirka 310 000 invånare. De flesta bor på öarna New Providence och Grand Bahama.

Nassau är huvudstad och ligger på New Providence.

Den största ön är Andros och Biminiöarna som ligger ca. 80 kilometer öst om Florida. På ön Grand Bahama ligger landets näst största stad, Freeport. Ön Abaco ligger öster om den. Den sydöstligaste ön är Inagua. Engelska är det officiella språket.

Läs mer om Bahamas

Snabbfakta: Bahamas

Kontinent
Oceanien
Befolkning
310 000
Huvudstad
Nassau
Valuta
Bahamas Dollar (BSD)
Visum krävs
90 dagars turistvisa vid ankomst
Eluttag
Adapter behövs
Tidsskillnad
UTC/GMT -5
Landsnummer
+12 42
Språk
Engelska