Reseberättelse från Kina

Elins äventyr i Gongscheng, Kina!

image2

MITT LIVS ÄVENTYR!

Som mitt gymnasiearbete i skolan valde jag att åka till Kina och volontärarbeta i två veckor. Jag bokade resan av organisationen volontärresor och blev mottagen av lokala organisationen i Kina. Jag har alltid älskat att resa och ville utmana mig själv att göra ett äventyr på egen hand men ändå känna att jag hade uppbackning av någon annan, vilket jag automatiskt fick genom att åka med en organisation som har flera års erfarenhet av volontärarbetare. För att samla in pengar till resan anordnade jag flera konserter och sen var det bara att ge sig iväg.

Första veckan bodde vi i en by som hette Fengyan i södra Kina, och det var verkligen en superliten by som bestod av gråa stenhus som var omringade av gröna höga berg. Vårt hus “the old house” var ett jättemysigt stenhus likt de andra men var ganska fuktigt och kallt pågrund av klimatet. Andra veckan bodde vi i “the new house” som låg i en mindre stad som hette Gongscheng och i den staden låg också skolan vi undervisade i. Jag undervisade som engelsklärare på High School under ett flertal 40 minuter långa lektioner där varje klass bestod av ungefär 60 elever. Jag använde mig av temat TRAVELING och lät eleverna skriva vart de vill åka, varför de vill åka dit och tre saker de vill göra när de var där. Det var verkligen jättetrevliga ungdomar och fantastiskt roliga lektioner.

Utöver engelska-undervisningen plockade vi dessutom bort skräp från ett berg och hjälpte en lokalbo med lantbruksarbetet som en del av vårt arbete. Jag fick dessutom se helt fantastiska platser, gå kurser i mandarin och lära känna människor från hela världen som har blivit vänner för livet. Maten var också helt fantastisk och jag fick äntligen lära mig att äta med chop-sticks. Lokalbefolkningen var helt otroligt trevliga och ville alltid veta mer om oss västerlänningar och ta kort på oss. De var gästvänliga och ville gärna bjuda på frukost eller något annat gott så fort de såg oss. Och inte nog med det så förbättrades min engelska något otroligt efter att ha pratat det konstant i två veckor.

Den här resan har helt enkelt gett mig så mycket när det gäller personlig utveckling och jag rekommenderar alla att åka iväg på något liknande, inte bara för att hjälpa andra utan också för att lära känna sig själv och en annan kultur. När jag satt på flyget hem slog det mig hur annorlunda man kan känna sig efter alla de intrycken som jag har fått, som att man är samma person men att man är hundra gånger starkare och kan se saker på ett helt nytt sätt. Detta var hittills mitt livs största äventyr och jag gör gärna något liknande igen!

– Elin Namnieks

Besök oss i centrala Göteborg