Läs om Marias volontärupplevelse under ytan!

beach clean fsh

Korallrev med tropiska fiskarter, mjölvita stränder och turkost vatten är några av minnena från 7 veckor i Kenya.

Det bästa jag vet är att få flyta runt i en klar och helt tyst miljö, omringad bland färgglada koraller och fiskarter. Överfisket är ett stort problem i världen och jag valde därför att medverka i en lokal organisation i Diani i Kenya som arbetar främst med bevarandet av valhajen men också den biologiska mångfalden längst med Kenyas kust.

Som volontär får man möjlighet att följa med projektledaren och marinbiologen och delta i strand och vatten aktiviteter, dykexpeditioner, samt lyssna och medverka i marina seminarier och presentationer. När vi hade tur att se dessa magnifika djur fick vi möjlighet att simma med dem. Känslan att simma längst med denna gigantiska fisk, går verkligen inte att beskriva! Det är ett måste!

Valhajens livscykel och beteende är fortfarande ett mysterium för forskare, trots att de funnits över 60 miljoner år, och exempel på aktiviteter vi fick göra när vi var ute på havet kunde vara att studera valhajens största föda – plankton, fota samt identifiera dem.

I Kenya finns inga specifika fiskregler i området och som volontär var en av våra huvudsakliga arbetsuppgifter att försöka lära och sprida kunskap till lokalbefolkningen.
Vi medverkade i en lokal skola, där vi fick assistera och hjälpa barnens lärare under deras natur och miljö lektioner. Vi spred information på ett roligt och lekfullt sätt, där vi höll enkla presentationer för barnen, lärde dem om havets olika fisk arter, överfisket, nedskräpning osv. Emellanåt städade vi skräp på stränderna i området. Vilket var förvånansvärt uppskattat av barnen, då många av dem aldrig ens besökt stranden tidigare.

Ibland kunde vi spela bollsport med barnen, leka lekar eller sjunga tillsammans med dem. Några av volontärerna hjälpte dem med läxor, några målade bänkar och väggar i klassrum, några hjälpte till att förbättra deras lekplats och några påbörjade ett projekt med att bygga upp ett bibliotek på skolan.

Kenya är för övrigt ett fantastiskt land med otroligt omtänksamma och snälla människor, god mat, fin natur och spännande kultur. Att ha åkt som volontär kommer att vara en oförglömlig upplevelse! Min visit till Diani kommer absolut inte att vara min sista!

 

//Volontär – Maria på Diani Beach Marine Conservation

Besök oss i centrala Göteborg