Reseberättelse från Costa Rica

Kent & Edits volontärresa i Costa Rica

Kent Edith Cro-Cro

Onsdag 7 januari 2015.

Det regnade våldsamt i natt. När vi vaknar vid sextiden på morgonen håller det på att bli ljust fast det är januari. I Småland är det kolsvart några timmar till. Vi hör ljudet av något som slår mot fönstret – det är den svarta fågeln med en stark röd färg på vingarna, stor som en koltrast, den letar efter insekt vid fönstret.

Vi äter frukost kl 7. Barnen sover, de har semester fram till in i februari. Vi äter majsbröd med ost, runda och spröda, stekta i olja samt rostat bröd med marmelad, kaffe och te.

Sedan sitter vi på verandan och väntar på bilen som tar oss de knapp 4 km till Wildlife Village. Vi säger “hasta luego” till vår värdinna som ger oss var sin lunchväska.

På volontärcentret börjar vi dagen med spanskundervisningen som varar 3 timmar fram till lunch. I dag lär vi oss många nya ord om hushåll och köksredskap. Det kan vara bra att veta vad besticken kallas för i vårt nya hem är det endast spanska som gäller.

Vi äter vår lunch med utsikt till kolibrier som dricker sockervatten i en behållare vid vår uteplats.

Temperaturen är behaglig och vi njuter utsikten till palmer, exotiska gröna växter och vackra blommor. Kvinnan som jobbar i köket försöker länge att berätta att om vi tittar åt höger mellan träden, kan vi se en sengångare som också äter lunch. Till sist förstår vi vad hon säger och vi skrattar alla åt hur vi får ta till teckenspråk och gester i brist på ord.

Efter lunchen är det dags att hjälpa till med djuren. Vi byter våra sandaler till knästrumpor och gummistövlar och sätter igång med spade, kvast och vattenslang. Vi börjar med det minsta vildsvinets bur. Tar bort gamla höet och spolar vatten så golvet blir alldeles rent. Sedan hämtar vi nytt torrt hö och lägger i vildsvinets “säng”. Sedan är det dags att göra rent hos aporna. Det går inte att ha glasögon på och min solhatt fick jag lägga i fickan när en av aporna började kliva runt på min rygg och pilla på mig. Vi fortsätter med de små papegojors stora bur, lite knepigt när en papegoja bet i svampen jag använde för att göra rent hyllan till frukten, sedan satt den på min rygg och nappade mitt öra.

Efter rengöring av burar och utdelning av frukt som vattenmelon, morötter och bananer till apor och papegojor är det dags för information om Costa Rica och bestämma vilka utflykter vi vill göra i helgen som kommer. Vi vill nog åka till havet för att se en helt annan del av landet och kanske sköldpaddor på natten.

Vi går en promenad på kvällen tillsammans med vår värdinna och barnen. Det är mörkt vid sextiden på kvällen men varmt. Vi hälsar på värdinnans föräldrar och får smaka goda nyplockade bananer.

Jag hjälper till med salladen till kvällsmaten som förstås är ris med svarta bönor samt skivor grön stekt banan.

Det är stjärnklart en stund innan vi lägger oss. Vi sover gott – vi har ju varit utomhus nästan hela dagen.

 

– Kent & Edith, volontärer på Wildlife Village – Costa Rica

Besök oss i centrala Göteborg