Reseberättelse från Ghana

Volontär på sjukhus i Ghana, läs om Evas upplevelser

2014-04-22 11.28.27 (1)

Jag heter Eva och är 44 år. Sen jag var tonåring har jag velat åka till Afrika som volontär, åren gick och när mina barn blev vuxna tog jag steget. Det är inte många i min ålder men jag kan rekommendera det. Jag åkte till Ghana som sjuksköterska och fick komma till ett mindre sjukhus i Swedru.
Där är det en akutmottagning, kvinnlig, manlig och barnavdelning samt förlossning och BB. Jag är utbildad inom medicin och cancervård, så jag var på akutmottagningen och den kvinnliga avdelningen. Jag var där under en kort tid 5 veckor och det kände jag snart att det tar tid för personalen att lita på min kunskap. Jag kan rekommendera att åka en längre period om det är möjligt.
Jag fick som annan ny personal börja att städa, det var att våtdamma sängar och bord samt fönster. Det var bara att börja för om all annan ny personal gjorde det så varför skulle det vara någon skillnad för mig.
Därefter följde jag med och assisterade såromlägningar och suturborttagningar, det var intressant och varmt. Jag fick stå under en trappa utan belysning och med material som jag inte var van med, det var en utmaning. Patienterna tittade misstänktsamt på mig om jag var kompetent nog och även personalen. I början så kände jag mig osäker på min kunskap, men det var bara att observera personalen vad de gjorde men ända visa hur jag hade lärt mig.
På akutmottagningen var det mycket personal så det var svårt att veta hur mycket ska jag hjälpa till med, jag är inte där för att ta någon annans jobb. Personalen var glada och öppna de ville gärna berätta om sina liv och frågade mycket om mitt. Jag fick många skratt när jag var där.
På kvinnokliniken var det ungefär detsamma, städa och sedan lite olika jobb att genomföra. Där mötte jag föreståndarinnan hon var öppen och mycket intresserad hur jag skulle göra i olika situationer som vi diskuterade, sen lärde jag mig mycket av henne. Patienterna jag fick möta var helt underbara och många gånger ledsamt. Jag lärde mig på grund av kulturella skillnader möta och samtala med patienter, men ändå förbli mig själv.
Värdfamiljen var helt underbara de verkligen hjälpte mig och vara en del av familjen. Jag reste varje helg med andra volontärer och vi hade så roligt. Åldersskillnaden kvittade utan alla ville uppleva och ha roligt. Detta var den bästa resan jag har någonsin gjort i mitt liv.

Besök oss i centrala Göteborg