Reseberättelse från Costa Rica

Volontäräventyr i grönskande Costa Rica, ta del av Fredrikas resa!

DSC00049

Klockan ringer vid 7 och kvart över är det dags för frukost. Det är alltid lika spännande att se vad man får till frukost, min värdmamma lagar väldigt god och varierande mat. Jag kunde ingen spanska när jag åkte till Costa Rica men hela familjen är så trevliga och anstränger sig väldigt mycket för att jag ändå ska förstå vad de pratar om vid frukostbordet.  Jag har förmodligen hamnat hos världens bästa värdfamilj i Costa Rica. De får en att trivas och verkligen känna sig välkommen. De öppnar upp sitt hem och vill att jag ska känna att det även är mitt hem för dessa två veckor. Jag har även haft tur och har hamnat hos en familj där jag har tillgång till internet, så efter frukost hinner jag skriva lite hem till min familj i Sverige.

Klockan 8 blir jag upphämtat av Carlos som jobbar på projektet. Varje dag är det någon från projektet som hämtar mig och lämnar mig efter arbetsdagen är slut. Dagen på projektet börjar med att jag får tvätta av djurens burar. När jag tvättar apornas bur passar jag på att gosa lite med dem också, de är så himla mysiga och lekfulla. Klockan 10 är det dags för fikapaus, då bjuds det på kaffe, juice och frukter. Frukterna är väldigt goda i Costa Rica, speciellt ananasen tycker jag. Jag jobbar oftast med en man som kallas Teniente. Han pratar ingen engelska men det är inga problem att kommunicera med honom genom lite spanska och mycket kroppsspråk. Arbetsuppgifterna varierar efter hur behovet ser ut från dag till dag. Jag har bland annat hjälpt till att bygga en ränna i cement, bytt löv i djurens burar och planterat växter utanför burarna. Jag får ofta vara med och ge djuren mat. Då ska man skära upp exempelvis papaya, banan, vattenmelon, majs, och morötter som man sedan går och delar ut till djuren.

Klockan 12 är det lunch och jag får alltid med mig goda matlådor från min värdfamilj. Under lunchen har man också chansen att gå bort till receptionen för att använda internet. Personerna som jobbar på projektet är glada vilket ger en bra stämning på projektet. Runt 3-4 tiden är min arbetsdag slut och då är det dags att åka hem till min värdfamilj där det bjuds på fika när jag kommer.

Min helg hos min värdfamilj spenderade jag med dem och även min syster från Sverige. Hon var på ett annat volontärprojekt i Costa Rica och hade därför möjlighet att komma och besöka mig. Vi åkte till Rio Celeste som är en flod med ett stort vattenfall. Det som är så speciellt med just detta vattenfall jämfört med många andra i Costa Rica är att vattnet här har en turkos färg som har orsakats av en kemisk reaktion. Det var otroligt vackert! Jag och min syster passade även på att umgås med min värdfamilj genom att spela spel, äta tillsammans och kolla på film.

Min bästa upplevelse i Costa Rica var att kunna hjälpa djuren på projektet men även uppleva naturen. Jag var i Costa Rica under deras regnperiod och var innan jag kom dit lite orolig för hur vädret skulle vara. Det visade sig dock att det mestadels var strålande sol men att det även kunde komma rejäla regnskurar. Regnskurarna varade dock oftast inte så länge och i och med att det var så varmt i Costa Rica så var det nästan bara skönt med lite regn. Under den här perioden var Costa Rica i alla fall fantastiskt grönt och vackert.

Volontär Fredrika Demberg – Wildlife Village.

Besök oss i centrala Göteborg