Forskningsdyk Sodwana Bay

Undersökning av rev – året runt

Under varje dyk tar du som volontärer fotografier på revet såväl som de marina livsmiljöerna. Denna information jämförs med äldre foton för att övervaka revens hälsa över tid.

Havssköldpaddor – året runt

Fotografier av havssköldpaddor används för att identifiera enskilda individer för att sedan jämföra dem med andra foton som sedan används för att kartlägga deras rörelsemönster. Sköldpaddsidentifiering sker året runt.

Sodwana Bay har den enda stora häckningsplatsen för havsköldpaddor i Afrika, från Loggerhead och Leatherback. Syftet med forskningsdyken är att identifiera och övervaka sköldpaddorna som återvänder till denna plats för att ”bygga bo”.  Häckningssäsongen är från november till slutet av februari, och kläckningssäsongen är från mitten av januari till slutet av april. Under dessa tider har du som volontär möjlighet att besöka häckningsplatserna.

Nakensnäckor – året runt

Nakensnäckor (nudibranchs) är en oerhört mångfaldig grupp havssniglar med över 3000 kända arter. Forskningsdyken syftar till att undersöka den biologiska mångfalden hos dessa havssniglar på Sodwana Bay-reven, samt att identifiera nya arter som ännu inte har dokumenterats. Nakensnäckor är bra indikatorer på revets hälsa och påverkan av klimatförändringar, som hjälper till att övervaka rev över tid.

Manta rockor – året runt

Fotografier av manta rockor används för att identifiera individer, genom deras unika mönster på magen. Data länkas till ett program i Moçambique, som gör det möjligt att följa rockornas migrationsmönster mellan Moçambique och Sodwana Bay.

Knölvalar – juni till oktober

Knölvalar identifieras med hjälp av formen på deras fenor. Data som också kan användas för att kartlägga deras otroliga migrationer. Valarnas närvaro är säsongsbetonad och arbetet innebär båt- eller landbaserade datainsamlingssessioner före eller efter dyk.

Sandtigerhaj – januari till mars

Sandtigerhajarna migrerar till Sodwana Bay varje år, som är en mycket viktig plats för deras reproduktionscykel. Projektet hoppas därför att lyfta fram faktorer kring deras livscykel som det inte finns så stor insikt i, och identifiera individer som återvänder till reven.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev