Hur det går till – steg för steg

Hur det går till – steg för steg

Det svåraste med en volontärresa är att bestämma sig för vilket, eller vilka, projekt som man vill resa till. Det du då ska ha i bakhuvudet är att alla våra projekt är jättebra, och oavsett vilket projekt du väljer så kommer det att bli din livs resa. För att du ska känna dig trygg – steg för steg – hittar du nedan en sammanfattning av hur processen brukar se ut, uppdelat i sex steg.

1 - Välj projekt, när du vill resa och hur länge du ska vara borta
Det finns egentligen två huvudinriktningar på våra projekt – djur- och naturbevarande projekt eller sociala och omsorgsprojekt. Här är det oftast ganska naturligt vad du är intresserad av. När du vet det så börja fundera på vart i världen du skulle vilja resa. Starta med vilken kontinent som du helst vill åka till och börja sedan kika på de olika länderna och läs om de olika projekten. När du bestämt dig för ett (eller flera) projekt är det dags att tänka på när vill åka och hur länge du vill vara borta. De flesta projekt startar två gånger i månaden året runt och du kan vara borta från en vecka upp till sex månader.
2 - Ansökan och anmälningsavgift
När du har bestämt dig vart du vill resa, när du vill resa och hur änge du vill vara borta fyller du i en ansökan på vår hemsida (eller ringer oss). När du gjort det får du en bekräftelse till din mail med en anmälningsavgift som ska betalas i inom 7 dagar. Anmälningsavgiften är 2000 kr, och är den del av resans pris. Med andra ord, de 2000 kronorna dras bort från totalsumman. När du har betalt anmälningsavgiften kan vi bekräfta din volontärplats till projektet.
3 - Anmälningsblankett, visum, vaccinationer och flygbiljett
I mailet från oss med anmälningsavgiften får du också en anmälningsblankett som du ska fylla i och skickas tillbaka till oss. Nu är det också dags att ansöka om eventuellt visum och vaccinera dig om det behövs. Om du har bokat din resa med alternativ B, där flygbiljett ingår, får du ett flygförslag från oss på bästa möjliga biljett. För övriga resebokningar får du ett förslag på flygbiljett som passar in med de tider och datum som du ska vara på ditt valda projekt. Du väljer själv om du är intresserad av flygförslaget, eller om du vill hitta flygbiljett på egen hand.
4 - Förberedande information och slutfaktura
Cirka 2-3 månader innan din avresa kommer du få all förberedande information som behövs hemskickad till dig. Du får nu också slutfaktura för hela din resan. Vi finns alltid här för dig för eventuella frågor som du har under dina förberedelser!
5 - Packning, flygresa och ankomst
Nu är det tid börja packa inför din resa och förbereda dig för ditt livs äventyr. När du efter din flygresa kommer till din slutdestination möter vår lokala projektkoordinator upp dig på flygplatsen och tar dig med till projektet och ditt boende.
6 - Nu startar ditt äventyr
När du är framme på projektet och ditt boende träffar du de andra volontärerna, projektpersonalen och din kontaktperson. Din vistelse startar med en introduktion som presenterar det nya landet, kulturen och projektet innan ditt äventyr drar igång!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev