Student – praktik eller uppsats

Gör praktik eller skriv din uppsats utomlands med Volontärresor

Skriv din uppsats utomlands

Pluggar du på universitet och ska snart skriva en akademisk uppsats? Vi erbjuder möjligheten att kombinera volontärarbete med ditt egna forskningsprojekt.

Att volontärarbeta är inte bara en erfarenhet och en otrolig upplevelse det är också ett utmärkt tillfälle till att själv göra en analys. Varför inte passa på att arbeta på ett barnhem i samband med din uppsats? Dessutom, att skriva en uppsats på plats i en organisation i ett utvecklingsland innebär att du verkligen får ut något ”vettigt” av ditt projekt. Många av våra samarbetspartners har förslag på områden och ämnen inom vilka forskning uppmuntras och behövs!

Oavsett om du skriver din uppsats på b, c eller d -nivå så får du genom en volontärresa en kontakt i värdlandet som hjälper dig att genomföra din uppsats. Det ger dig möjlighet att göra något annorlunda med din uppsats samtidigt som du får arbetslivserfarenhet inom ditt område. Vill du söka ett stipendium till ditt arbete, till exempel Sidas uppsatsstipendium Minor Field Studies så behövs ofta en kontakt på stället du vill åka till och den får du automatiskt genom oss om du bestämmer dig för att volontärarbeta i samband med din uppsats.

Att åka som volontär i samband med uppsatsskrivande innebär att du blir placerad på ett av våra volontärprojekt. Du förväntas där delta i det dagliga arbetet. Det finns i många fall även ansvariga på plats som kan stötta dig under din tid och kan hjälpa till med att samla material, hitta personer att intervjua samt översättning.

Kontaka oss nedan om du har några funderingar.

Gör utlandspraktik med volontärresor

Studerar du på universitet, högskola eller en KY-utbildning och har praktik inlagd i ditt program? Då kan du förlägga den utomlands på något av våra projekt. Du erbjuds en professionell praktik på en arbetsplats inom ditt område och får samtidigt erfarenhet av att arbeta i och med människor från en annan kultur. I dagens globaliserade samhälle värderas utlandsvistelser högt och interkulturell kompetens är en egenskap som är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden.

Programmet

Oavsett om du studerar hälsa, sjuksköterska, lärare eller något naturnära ämne så finns möjligheten till en praktik utomlands. Vi erbjuder en handledare som introducerar, instruerar, stödjer och följer upp ditt arbete och praktiken strävar efter att överensstämma med de mål och förutsättningar som din skola kräver. Handledaren kan också hjälpa till att utarbeta en plan med delmål för din praktikperiod.

Vem kan åka?

Kurser som kan fungera med våra praktikprogram är till exempel en vanlig poänggivande praktikperiod på 7,5 , 15 eller 30 högskolepoäng. Andra kurser som fungerar ihop med vårt praktikprogram är Lärande i Yrkeslivet (LiA), kurser som motsvarar ett projektarbete eller valbar/fri kurs eller en fri termin.

Tillgodräkning

Angående tillgodräknande av poäng och godkännande av praktikplatsen i förhållande till ditt studieområde/program så måste du kontakta program- eller institutionsansvarig på din skola. Denne är ansvarig för att praktiken motsvarar de krav som krävs för att bli godkänd inom ramen för ditt program. Innan avresa knyter du kontakt med din praktikplats så du får möjlighet att förbereda inför din praktikperiod, fråga frågor och göra förberedande arbete inför en eventuell rapportskrivning. Det finns ofta också möjlighet att skriva ett examensarbete på plats och i anslutning till praktiken.

Finansiering

För att kunna få studiemedel under din praktiktid så måste du vara antagen vid en utbildning som berättigar till studiemedel. Genom CSN har du möjlighet att få merkostnadslån som täcker en del av programkostnaden beroende på var du vill åka.  Självklart har du under tiden ditt vanliga studielån och studiebidrag som hjälp. Har du inte en obligatorisk praktik inom ditt program men ändå vill göra en poänggivande praktik och få studiestöd så tipsar vi om att i god tid ansöka om en fristående ”praktikkurs” på antingen 15 eller 30 högskolepoäng LÄNK. Den måste du ansöka om själv och det gör du på studera.nu senast 15 april inför höstterminen respektive 15 oktober inför vårterminen. När du sedan blivit antagen och fått praktiken godkänd för kursen du sökt, kan du boka din resa hos oss. Det finns även många stipendier att söka för dig som vill göra obetald praktik utomlands, kika in här och sök i stipendiedjungeln efter något som passar just dig! http://www.stipendier.se/.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev