Frågor & Svar

Frågor och svar.
Lär dig mer om volontärarbete!

Här hittar du svar på de flesta frågor du kan tänkas ha om volontärarbete. Volontärarbete skiljer sig lite mot vanligt turistande men går bra att kombinera med ”vanligt” resande och andra upplevelser. I en perfekt värld skulle inga länder vara i behov av volontärer. Tills vi nått det målet, vill vi hjälpa så många motiverade volontärer som möjligt att komma iväg på just den volontärresan som passar dem bäst. På plats stöttar våra volontärer genom sitt arbete, sin kunskap och naturligtvis ekonomiskt med den avgift de betalar för att åka som volontär.

Mer information om volontärarbete

Information om specifika volontärprojekt hittar du på själva projektsidan. Ett bra ställe att börja på är våra projekt i fokus.

Om du inte hittar den informationen du söker här, tveka inte att kontakta oss.

 

Vår ambition är att skicka iväg grupper, därför har vi speciella avresedatum. De flesta av våra partners tar emot volontärer från flera länder så det är vanlig att du hamnar i en internationell grupp. Vi ställer inte in några resor på grund av för få deltagare. Varje volontär behövs.

Vill du öka möjligheterna att åka i grupp rekommenderar vi de projekt där vi har gruppresedatum.

Det är viktigt att tänka på vad du äter. Bakteriefloran är annorlunda än den vi är vana vid i Sverige. Generellt kan sägas att man bör dricka vatten på flaska, inte äta råa grönsaker eller oskalade frukter. Framför allt är det viktigt att vara ren om händerna när man äter då mycket smuts och bakterier förs över från händerna. Lättare magsjuka bör du nog räkna med.

 

Nej, det spelar ingen roll om du inte är svensk medborgare, både finska, danska och norska medborgare reser med oss samt andra nationaliteter.

Vi hjälper dig med visumansökan när det behövs. Du behöver ansöka om visum i förväg till följande länder: Indien, Kina, Thailand (över 30 dagars vistelse), Mongoliet, Indonesien (över 30 dagars vistelse), Ghana och Sri Lanka. Om du stannar mer än 90 dagar behöver du visum till de flesta länder. I Kenya, Tanzania, Zimbabwe, Mocambique, Uganda, Nepal och Kambodja köper du själv ditt visum på flygplatsen.

Ja! Din insats gör nytta för de människor du arbetar för på många plan. Nyttan skiljer sig mycket beroende på vilket projekt du jobbar i. Gemensamt för alla projekt är att det är ett långsiktigt arbete.  Det tar lång tid att höja levnadsstandarden, öka demokratin, höja utbildningsnivån eller förbättra hälsan i ett samhälle. Även om du som volontär är på en plats under tre månader så tar det ofta flera år innan man kan se några reella förändringar i samhället, på barnhemmet eller i skolan.

Även den som reser ut förändras! Hösten 2011 gjorde vi en undersökning bland 350 volontärer som varit i Ghana. Resultatet visade att 9 av 10 volontärer fått ändrade värderinga, 8 av 10 volontärer blivit mer intresserade av globala rättvisefrågor, 7 av 10 volontärer skänkt gåvor i efterhand till sina projekt och 5 av 10 volontärer hade påverkats i sitt val av studier eller yrke… Så förändringar sker både hemma och ute i världen! 
Läs hela undersökningen här.

 

Du bokar din resa hos oss på 031 – 708 42 03 eller via hemsidan: www.volontarresor.se Klicka på den gröna knappen ”Ansök här” högst upp till höger.  När du har anmält dig till oss får du ett bekräftelsemail när din ansökan blivit registrerad hos oss. Vi skickar en faktura på anmälningsavgiften på 2000 kronor i samband med detta. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när den är betald är du formellt anmäld. Vi skickar förberedande information i god tid före avresa. Tveka inte att kontakta oss om du är sent ute, i de allra flesta fall så hittar vi en resa som passar.

Du bor antingen i ett volontärcenter eller i ett eget rum hos en lokal värdfamilj. Du äter frukost och middag tillsammans med familjen. Att bo i värdfamilj innebär att du snabbt kommer in i det vardagliga livet och du får också ett kontaktnät genom familjens släkt och vänner. Samtidigt krävs det viss anpassning från din sida och att du rättar dig efter de regler som finns i huset.

Flygbiljett ingår inte i priset. Vi samarbetar med Tranås Resebyrå, när du anmäler dig på hemsidan blir du tillfrågad ifall du önskar få flygförslag av Tranås. Tack du ja, kommer det ett förslag till din mail. Alternativt kan man även söka flyg på egen hand.

Det är tyvärr inte miljövänligt att resa. För att resa riktigt miljövänligt så återstår cykel eller vandring. Vi tycker det är viktigt att resa för att möta människor, lära sig mer om nya kulturer och på lång sikt göra världen lite bättre. Vi ger här några tips på hur du kan välja att resa med så lite miljöpåverkan som möjligt.

– Överväg andra alternativ än flyg

Flyg är ofta det enda realistiska sättet att ta sig till våra projekt. Men kanske kan du överväga andra sätt ta dig fram. För dig som har lite mer tid kanske tåg är möjligt? Ett alternativ kan vara att åka tåg till norra Europa och ta direktflyg därifrån. På inrikesresor bör tåg eller buss vara det självklara alternativet.

– Undvik mellanlandningar

På de flesta av våra resor är flyg det enda rimliga färdmedlet. Om du måste flyga – boka direktflyg. Energianvändningen är störst vid start och landning. Fråga också gärna om flygbolagets miljöpåverkan när du bokar din biljett.

– Längre tid och färre resor

Stanna borta länge när du reser. En tremånaders resa till Afrika är mycket bättre än tre korta resor till exempelvis Medelhavet ur miljösynpunkt.

– Köp utsläppsrätter

Du kan kompensera för dina utsläppa av koldioxid genom att köpa utsläppsrätter. Dina utsläpp blir inte mindre men det är ett bra komplement till alla åtgärder du redan vidtagit. Här kan du köpa och hitta mer information om utsläppsrätter:

 

Arbetstiderna varierar mellan projekten. Du kan räkna med att jobba mellan 4-8 timmar om dagen fem dagar i veckan. Under helgerna är du ledig, passa på att åka på utflykter då! Du kan även ta en extra ledig dag någon gång för att göra en längre resa i landet.

Det ingår en ansvarsförsäkring när du åker som volontär via Volontärresor, den gäller om du skadar en tredje part under din resa. Men det ingår inte någon reseförsäkring för dig. Du ansvarar själv för ditt försäkringsskydd under resan. Hemförsäkringar täcker i regel inte volontärjobb. Du bör teckna en kompletterande försäkring. En bra försäkring är Gouda Försäkringars Leva Utomlands. Genom Volontärresor kan du köpa denna från två veckor och uppåt. Du kan köpa den i samband med att du bokar din resa eller kontakta oss så hjälper vi dig. I Ghana B resorna ingår dock Goudas Leva Utomlands försäkring.

Till flera av våra projekt går det bra att ta med barn. Det brukar vara väldigt kul, och även nyttigt, för barnen att få möjlighet att uppleva ett annat land under en period. De flesta barn anpassar sig väldigt lätt och får snabbt nya vänner Beroende på barnens ålder behöver du dock tänka på vilket slags tillsyn barnen behöver. Är det små barn behövs en extra (svensktalande) vuxen för att ta hand om dem medan du/ni jobbar som volontär.

Ja, det finns olika möjligheter för att finansiera din resa. Ett alternativ är att du söker stipendier eller sponsring, och det kan du läsa mer om här. Ett andra alternativ är att du med hjälp av vår samarbetspartner Wasa Kredit delar upp din betalning räntefritt. Mer information om det hittar du här.

 

Ja, du kan få studiemedel för din praktik genom oss. Det som CSN kräver är att praktiken är obligatorisk inom utbildningen och att du är registrerad vid ett universitet/högskola för den tid som utbildningen pågår. Du har även rätt att ansöka om merkostnadslån för en tur- och returresa mellan hemorten och praktikorten. Under din tid som praktikant på något av våra projekt i Asien, Afrika eller Latinamerika så har du en handledare på plats. Efter praktiken är slut så utfärdar vi även ett intyg till dig som redogör för din tid som praktikant.

 

De flesta av våra projekt är två månader. Det är tillräckligt för att få en möjlighet att lära känna landet du bor i ett djupare plan och bidra till den lokala utvecklingen. Vill du vara borta längre eller kortare tid kan du boka resor från 2 veckor till 6 månader. Kontakta oss ifall du har egna önskemål.

Du behöver ingen lärarutbildning för att arbeta i de olika volontärprojekten. Du får vägledning och handledning på plats ifall du känner att du har behov av det. Det absolut viktigaste är att du tycker det är kul med utmaningar och det är en utmaning att undervisa barn. Dock en rolig och givande sådan.

Det finns material på som man kan ladda ned gratis på Internet som kan vara till hjälp för den som aldrig undervisat. Gratis engelskt undervisningsmaterial finns på:

 

Om du ska bo i familj är det trevligt om du tar med något från Sverige. Ett bra tips är bilder som visar din familj, hur du bor, hur det ser ut på ditt jobb och kanske lite typiska landskapsbilder. Det är alltid uppskattat med några små gåvor som t ex pepparkakor, doft tvål etc. Hantverk är förhållandevis dyrt i Sverige och är i allmänhet inte så uppskattat.

Till din kommande arbetsplats rekommenderar vi att man köper på plats, då ser du exakt vad din arbetsplats är i behov av och kan tänkas behöva, men även att du gynnar den lokala ekonomin.

 

Åldersgränsen för att resa som volontär med oss är i regel 18år (men vi kan ofta ordna plats även om du skulle vara 17 år). Vi har ingen övre åldersgräns utan alla är välkomna. Ungefär hälften av våra resenärer är i 20-årsåldern och den andra hälften är åldersmässigt jämt fördelad upp till ca 75 år. Det finns några projekt där åldersgränsen är 20 år.

Volontärresors volontärprogram stödjer utvalda projekt världen över, vilket ger dig en inblick i landets kultur och miljö. Utan privat finansiering är det inte möjligt för våra samarbetsorganisationer att stötta de lokala volontärprojekten. Du betalar för mat, logi, volontärplats och ett professionellt nätverk i landet du åker till. Den lokala organisationen brukar alltid erbjuda workshops eller utflykter som du förstås är välkommen att delta i. Genom vår sakkunskap hjälper vi dig att göra din tid som volontär så säker och givande som möjligt. Vår avsikt är att möjliggöra denna upplevelse utan att du ska behöva betala en förmögenhet. Det här är både en resa och ett volontärjobb: vilket betyder att det alltid finns tid för egna aktiviteter och resor under dina lediga dagar.

Läs mer om vart pengarna går 

Om det skulle uppstå problem under din volontärvistelse vänder du dig först till din lokala koordinator. Om ni inte hittar en bra lösning kontaktar du oss på kontoret i Sverige. Tillsammans försöker vi sedan lösa problemen. Våra resevillkor är anpassade till svensk konsumentlagstiftning, vilket ger dig en betydelsefull trygghet.

Du som är genuint intresserad av att lära känna en annan kultur och att dela med dig av dina erfarenheter och kunskaper. Volontärresor passar för dig som tycker om att ta egna initiativ och utmana dig själv. Det viktigaste för att din tid som volontär ska bli bra är att du är flexibel och nyfiken på andra människor. Förvänta dig att det mesta inte blir som du tror – det blir mycket bättre!

Väljer du att göra egna utflykter eller resor utöver programmet bekostar du dessa själv. I vissa fall får du även betala mat under helger och/eller lokala resor. Exakta uppgifter för vad som ingår i varje projekt finns på respektive projektbeskrivning.

Generellt sett krävs inga förkunskaper för att jobba som volontär. Kunskaper i franska är till exempel ett krav i Senegal. Det är också en fördel att kunna lite spanska i Ecuador, Peru och Costa Rica liksom portugisiska i Brasilien. I de flesta andra länder klarar man sig med engelska.
Du behöver inte ha expertkunskaper för att undervisa i engelska. Däremot bör du ha en vilja att försöka lära ut och du ska även ha ett stort intresse för barn och ungdomar. Till vissa specialprojekt (bland annat hälsoprojekt) krävs att man har erfarenhet av liknande arbete i Sverige. För dig som har expertkunskaper eller stor erfarenhet inom ett område så hittar vi gärna ett projekt där dina kunskaper behövs. Hör av dig till Volontärresor så hjälper vi dig.

För olika länder finns olika rekommendationer. Det är viktigt att du tar kontakt med en vaccinationscentral för att rådgöra vilka vaccinationer du bör ha tagit innan avresa.

Ta inte med för mycket packning! Du kan köpa i princip det mesta du behöver på plats. Innan du åker iväg får du en packlista av oss, den finns i din förberedande information som kommer med posten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev