Elins volontärupplevelse mitt i den Sydafrikanska bushen

Elins volontärupplevelse mitt i den Sydafrikanska bushen

Hösten 2010 åkte jag och en klasskompis till Sydafrika för att volontär-arbeta på projektet The Big 5. Detta skulle bli vår allra första volontärresa för oss båda, och efter detta har vi gjort ytterligare ca 1-2 stycken var.

Det här projektet skiljer sig lite från de andra, vad jag har märkt. På de flesta jobbar man tillsammans med djuren, nära inpå. Här jobbar man också med djuren, men inte ihop med djuren.

Vi bodde på en camping mitt ute i den Sydafrikanska bushen, där endast ett elstängsel skiljer oss från vilddjuren. När jag vaknade upp vår första morgon där gick jag ut för att gå till toaletten, och stod nästan öga mot öga med en buffel! Då hade en hel hjord dragit sig till oss och stod utanför projektet och morgonbetade.

På en vanlig dag gick vi ut på en bush-walk efter frukosten, där vi kollade på växter och spillning. Ibland såg vi ett djur på avstånd, men vi stötte aldrig på något som skulle kunna vara en fara för oss. Ibland, istället för bush-walks, fick vi arbeta ute i bushen. Det kunde innebära att vi plockade upp skräp, eller gjorde vägarna bättre så vi kunde ta oss fram lättare med bilen. Varje dag var som att få åka på safari! Efter lunch höll oftast en av våra ledare en lektion. De kunde handla om nästan vad som helst som hade med djur och natur att göra, anpassat till Sydafrikas miljö och problem. Så intressanta lektioner har jag aldrig varit med om innan! Då det är väldigt varmt under dagarna får man mycket fritid, medan man jobbar på morgonen och på eftermiddagen/kvällen.

På fritiden åkte vi ofta in till staden och handlade godis och gott att äta, eller satt i utkikstornet och letade efter djur. Därifrån såg vi bland annat elefanter, giraffer och zebror som drog sig till vattenhålet som fanns några hundra meter från projektet. I utkikstornet kan man sitta i flera timmar utan att tröttna. En natt sov vi utomhus i våra sovsäckar under stjärnorna, det är att rekommendera!

På fritiden åkte vi på utflykter, bland annat till Kruger-parken. Där fick vi se många av savannens The Big 5, vi övernattade i en mysig stuga och dagen efter åkte vi till platser som jag än idag vill återvända till för det var så speciellt och vackert.

Så vill du åka på en mycket lärorik resa där du utvecklas mycket som person och får en ny syn på naturen, ska du välja denna!

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev