Evelinas volontärarbete med att rehabilitera elefanter

Evelinas volontärarbete med att rehabilitera elefanter

Jag kan utan tvekan säga att jag hade fyra helt fantastiska veckor i Thailand, hösten 2014. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Volontärarbeta med elefanter, det lät ju helt surrealistiskt för mig. Men så kom dagen i oktober, när jag kramat alla hej då, och när jag satte mig på flyget mot en för mig helt ny destination; Bangkok, Thailand.

Att spendera dagarna med att ta hand om elefanter, tillsammans med människor från världens alla hörn, i ett främmande land var precis vad jag behövde just då. Vetskapen om att alla var där av liknande anledningar, alla långt hemifrån, långt från familj och vardagliga vanor, gjorde mig modigare. Jag pratade med alla och var nyfiken. Att åka som volontär, oavsett projekt och syfte, stärker dig. Du lär dig så mycket saker om dig själv, om nya kulturer och om medmänsklighet.

Organisationen som tagit hand om så många orättvist behandlade djur, innefattar så många godhjärtade personer. Som volontär känner du dig uppskattad och behövd. Dina dagliga uppgifter, om det så är att skörda bananträd eller skära frukt, känns viktiga oavsett vilket humör du är på. Du vill inget annat än att se till att elefanten framför dig får äta sig mätt utan att behöva uppträda, tigga eller bli slagen.

Centrets alla elefanter har en egen liten bok med individuella bakgrundshistorier, beskrivning av diet och annan nödvändig information. Du lär känna elefanterna du arbetar mest med, något som tyvärr gör det svårare att lämna centret när din volontärtid är över, men som samtidigt ger så otroligt många fina minnen fyllda med kärlek. Jag kommer aldrig glömma den gången jag följde med Boon Mee till veterinären, och torkade hennes elefanttårar som rann ner för hennes skrynkliga kinder. Då värkte det av kärlek i mitt lilla hjärta.

Det enda jag i efterhand kan ångra är att jag inte var där en längre period. Något jag såklart inte kunde veta i förväg. Om du funderar på en vecka eller tre månader är helt upp dig, men tveka inte, åk! Vad är det värsta som kan hända?

 

They say an elephant never forgets. What they dont say is, you never forget an elephant – Bill Murray

 

– Evelina Eriksson, volontär i Thailand 2015

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev