Jessicas volontärarbete på Big 5 projektet

Jessicas volontärarbete på Big 5 projektet

Mitt namn är Jessica och jag bestämde mig för att göra en volontärresa till Sydafrika med projektet “the big 5”. Resan ville jag göra ensam och jag bestämde mig för att åka iväg i 3 veckor mellan januari- februari. Det första som slog mig var hur vackert och fridfullt campet och naturen var. Det tog mig ett par dagar för att vänja mig vid att bo ute i den Afrikanska bushen och alla fantastiska saker som kom med det; utsikten, djuren, lugnet och ljuden. Allt var så annorlunda från hemma men alldeles hänförande. Min första morgon drack jag mitt morgonkaffe med Zebror precis på andra sidan staketet. Nästa morgon hade jag Antiloper där. Det kändes så overkligt men det hela fortsatte nästan varje morgon, en bättre start på dagen går inte att få. Afrikas stjärnhimmel går inte ens att beskriva. Det är det vackraste jag någonsin har sett, dessutom kunde vi höra Lejonen nästan varje kväll.

”The big 5”- projektet fokuserar på att sprida kunskap och information. Varje dag hade vi lektioner om djuren, deras beteendemönster, livsmiljö och hela ekosystemet. Lärarna pratar med en sådan passion och har så mycket erfarenhet och egna historier att det hela blir ännu mer fasinerande. Ute på bushwalks upprepas mycket av lektionerna. Vi fick lära oss djurens avföring, spår, matvanor och även om träd och växter. Det är så enkelt att lära sig när man är i naturen, och känslan av att GÅ i bushen där alla vilda djur lever är helt obeskrivlig. Under min tid har jag fått se Antiloper, Giraffer, Schakaler, en Vit noshörning och en Buffel till fots.

Vi åker på gamedrives (safari) nästan varje dag. När vi såg djuren berättade våra ledare så mycket om dem och efter hand blev det istället att vi fick berätta eller svara på frågor. Genom att blanda lektioner, bushwalks och gamedrives blev kunskapen optimal. Jag märkte inte då hur mycket jag faktiskt lärde mig men väl hemma igen inser jag hur stor kunskap jag faktiskt har fått. Under tiden jag var i Afrika fick jag se mer eller mindre alla djur. Många kom väldigt nära och de flesta hade bebisar. På en tvådagars utflykt till Krügerparken fick jag ögonkontakt med en ung Lejonhane som stod bara en meter ifrån bilen. På natten tältade vi, på andra sidan staketet gick Hyenorna och även där fick jag ögonkontakt under en längre stund med en av dem.

De flesta dagarna var det väldigt varmt, så arbete i bushen fick bli på de svalare dagarna. Jag fick hjälpa till att förbereda inför regnperioden. Det är en underbar känsla att veta att man har hjälpt till med något. Dessutom blir arbetet mer intressant p.g.a. tidigare lektioner.  Jag visste ju exakt varför det arbetet jag gjorde var viktigt och vad konsekvenserna hade blivit om arbetet inte hade gjorts i tid.

Under den lediga tiden åkte vi på diverse utflykter. Det var bland annat till tidigare nämnda Krügerparken men även ett Rehabiliteringscenter och en Reptilpark. Här fick vi komma väldigt nära djuren, klappa en Geopard och hålla en Pytonorm. Vi gjorde även ett par hikes i bergen vilket var det absolut vackraste jag någonsin har sett. Naturen var helt enastående, där fanns små källor att bada i och massor och vattenfall och utsiktsplatser.

Jag är så glad över att jag tog steget att åka på denna resa. Det kommer inte bli sista gången för mig och jag rekommenderar alla som har tankar på att åka att satsa på det!

 

– Jessica Mårtensson volontär 2015

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev