Julias volontärvistelse i Ghana

Julias volontärvistelse i Ghana

Min volontärvistelse i Ghana har varit varierad och spännande då jag fick chansen att vara på tre barnhem, alla olika. Jag var på två olika i södra Ghana och ett i norra under mina sex månader i landet.

Min huvuduppgift på barnhemmen var att hjälpa barnen med hushållssysslor, deras hygien och såklart leka och ha kul. Beroende på vilket barnhem man hamnar på kan det skilja sig på hur dagarna ser ut. Det är en stor skillnad i att bo på barnhemsområdet som jag gjorde på det första barnhemmet och bo i en värdfamilj.

När jag bodde på det första barnhemmet i södra Ghana så började dagarna mycket tidigare än när jag bodde i norra hos en värdfamilj efter som jag då var tvungen att antingen gå eller cykla för att komma till barnhemmet. Ibland kan gångsträckan vara upp till 20 min mellan boendet och sitt arbete. Morgonens arbete bestod av att hjälpa de yngsta barnen att tvätta sig och ta på sig kläder. Tvättning, tandborstning och hudkräm fick vi hjälpa till med och vara mänskliga karuseller när nytvättade barn slänger sig i våra armar för att bli torkade, mysig stund på dagen. På det andra barnhemmet som jag var på så var gångvägen till barnhemmet 20 minuter så vi kom alltid dit när de äldsta barnen gått till skolan så de behövde ingen hjälp på morgonen.

På förmiddagen gjorde vi arbetssysslor så som att städa sovsalar och tvätta kläder. Det var smidigast då barnen befann sig i skolan. Det fanns även utrymme för egna initiativ så jag har t.ex. byggt skohyllor, lappat kläder och målat ansiktsfärg med de yngsta barnen som inte går i skolan ännu.

Min lunch fick jag serverad hemma hos värdfamiljen så runt kl.12. Vissa dagar åt vi på barnhemmet men oftast så cyklade/gick vi tillbaka till värdfamiljen för lunch. Eftersom vädret är varmt så passade vi på att ha en vilopaus efter lunchen för att vara pigga tills barnen kommer hem från skolan. På eftermiddagen är det oftast ganska lugnt, det finns tid för vila och fixande av sina egna saker som att tvätta.När barnen slutar skolan blir det full rulle igen och eftermiddagen är en bra tid för att leka och ha kul med varandra. Om barnen har läxor är det kul att kunna hjälpa dem med det. Vi har ritat, pärlat halsband, lekt springlekar, badat och andra roliga saker.

När det börjar närma sig kvällen så hjälper jag till att bada barnen. Detta skiljde sig dock från de olika barnhemmen eftersom det blir kolsvart snabbt på kvällen. På barnhemmet i norr fick vi cykla hem till vår värdfamilj innan det blev mörkt och kunde då inte hjälpa till att bada barnen. Sedan är de olika barnhemmen olika mycket självständiga, på vissa fick jag hjälpa till med allt medan andra gjorde barnen också sysslor.

Det tidiga mörkret på kvällarna gör att det blir mycket tid att sitta tillsammans med värdfamiljen eller barnen och ha det mysigt. Ligga på en matta och kolla på stjärnorna efter middagen är ett bra sätt att varva ned och umgås med varandra. När jag varit igång en hel dag med städning, tvätt och lekande så är det så skönt att få ta sitt bucket-bath och ta det lugnt innan jag går och lägger mig runt kl. 21:00

Projekt

Fler berättelser

Ebba undervisade på Bali

Jag har nyss spenderat 3 veckor på Bali med volontärresor och jag kan enkelt säga att jag har njutit av varje minut. Att åka dit själv lite nervöst. Det var första långresan jag gjorde ensam. Jag visste heller inte vad

Läs mer »

Sofia på Baby Rhino i Sydafrika

Mitt första intryck När jag anlände på flygplasten i Johannesburg var Gary från projektet väldigt snabb att hitta mig. Han kom fram till mig och presenterade sig. Han hjälpte mig sedan att köpa ett sydafrikanskt sim-kort så jag kunde använda

Läs mer »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev