Upplev mer i Australien

Kort om Australien

Australien är ett väldigt stort land, mycket större än många tror. Australien är större än Europa och nästan lika stort som USA. Landet är består av sex delstater och har en landyta på cirka 7 miljoner kvadratkilometer (Sverige är cirka 450 tusen kvadratkilometer). Eftersom Sydney och Melbourne inte kunde enas om vilket av dessa två städer skulle bli huvudstaden, blev strategisk placerade Canberra huvudstad, belägen inland ungefär mitt i mellan de två städerna. Australien en konstitutionell monarki med den brittiska drottningen är drottningen i Australien.

Från mitten av 1900-talet har den australiska kulturen påverkats av den amerikanska, framförallt genom TV och filmer. Sedan Australien koloniserades av britterna har kulturen grundat sig i den anglo-keltiska. Kulturen kommer minst sagt från hela världen, framförallt från södra Europa och Storbritannien.

I Australien finns också världens största korallrev. Stora barriärrevet är den största levande organismen på vår planet och sträcker sig över en yta på 2300 kilometer. Denna naturikon kan till och med ses från rymden! Revet är bostadsplats för 600 olika typer av koraller, 1625 olika sorters fiskar, 133 olika arter av hajar och rockor, över 100 manet-arter, 500 sorters maskar, 30 olika arter av delfiner och valar.

Att börja eller avsluta din volontärtid med en rundresa i Australien är ett spännande äventyr vi varmt rekommenderar. Längs östkusten kan du uppleva regnskog, Stora Barriärrevet och den spännande ön Fraser Island. I norra Australien hittar du träskmarker med krokodiler. Och mitten i landet finns ursprungsbefolkningen aboriginernas heliga berg Uluru (Ayers rock). De häftiga och soldränkta storstäderna Melbourne, Perth och Sydney har mindre surfsamhällen som Byron Bay och Surfer’s paradise. Hela Australien är ett paradis. Missa inte!

Upplev mer i Australien

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. Denna magnifika kontinent har mycket att erbjuda för den nyfikne resenären.


– Nationalparker och naturupplevelser

Australien har ungefär 500 nationalparker och storslagen natur, nedan är några exempel på vad Australien har att erbjuda.

Kakadu National Park
En lummiga oas där du kan njuta av vattenfall och ett fantastiskt djurliv med bland annat fåglar, ödlor och  vallby (mini kängurus). Här kan du också se termitstackar, som kan bli upp till 6 meter höga .

Ayers Rock/Uluru 
En magiska plats mitt ute i öknen. Här kan du beskåda skåda den omtalade klippformationen, utforska aboriginska målningar och njuta av solnedgången.

Cape Tribulation
Här möter regnskogen det stora barriärrevet. Några timmar från Cairns finner du världens äldsta tropiska regnskogen. Här kan du doppa tån i havet och hålla en hand i regnskogen och uppleva två av UNESCOs världsarv samtidigt.

 
Sol, bad och dykning

Stora barriärrevet
Längs den nordöstra kusten av Australien finner du världens största korallrev. Här finns möjlighet att ta dykarcertifikat, snorkla eller varför inte hoppa fallskärm och landa på stranden.

Bondi Beach
Den kända stranden i Sydney, hit dras människor från hela världen för att njuta av sol och bad.

Väder

Större delen av Australien består av öken eller savann, vilket gör landet till världens torraste bebodda kontinent. Endast i sydöstra och sydvästra Australien är det tempererat klimat. I norra delen av landet, som har ett tropiskt klimat och hyser regnskog, savann, öken och skogar.

Priser
  • Middag lokal restaurang: ca 100-150 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 14 kr
  • Entrébiljetter zoo, museum: ca 20-60 kr
  • Taxi 1 km: ca 12 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev