Upplev mer i Costa Rica

Kort om Costa Rica

Centralamerikas juvel – så brukar man kalla Costa Rica. Med kustlinje på båda sidor av landet inbjuder det till oändliga möjligheter för alla. Är du intresserad av ekoturism, fågelskådning, äventyr eller långa vita tropiska stränder så hittar du allt i detta lilla land. 6 procent av världens biologiska mångfald finns här och man satsar mycket på att bevara det otroliga djurliv och den enorma naturskatt som finns i landet. Costa Rica brukar kallas Latinamerikas äldsta demokrati. Författningen slår ovanligt nog fast att landet inte ska ha någon armé. Den förre presidenten, Oscar Arias Sánchez, fick Nobels fredspris för sina insatser att skapa fred i Centralamerika på 1980-talet. Costa Rica är ett förhållandevis rikt och välutvecklat land. Välfärden ligger i många avseenden på samma nivå som i Västeuropa. Trots detta beräknas var femte person i Costa Rica leva i fattigdom.

Precis som många andra länder i Syd- och Latinamerikan har den costaricanska kulturen uppstått ur en blandning av spanska, afrikanska och för-colombianska influenser. I Costa Rica finns även ett starkt karibiskt inslag – ättlingar till de jamaicaner som under 1800-talet arbetade med byggandet av landets järnvägar (som idag inte är längre i bruk). De flesta i befolkningen härstammar från spanska kolonister, men det finns även många vars förfäder invandrat från bl.a. Italien, Tyskland och Polen.

Upplev mer i Costa Rica

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Costa Ricas varierade ekosystem är en dröm djur- och naturälskaren, med allt från mangroveträsk, tropiska regnskogar till berg och kustnära stränder.

Manuel Antonio Nationalpark
Endast 13 mil från San José ligger Manuel Antonio Nationalpark. Parken är en charmig blandning av regnskog, stränder och korallrev. Parken är hem åt den ovanliga och bedårande dödskalle-apan, sengångare, leguaner samt miljoner av färgglada krabbor.

 

– Kulturupplevelser

Castros
Kärleken till dans är stor i Costa Rica. Över hela San José finns det många ställen att prova olika danser så som salsa, bachata och cumbia. Den mest kända platsen i San José att pröva på salsa heter Castros och torsdagar är bäst för ett besök.

 

– Sol och bad

Playa Jacó 
Playa Jacó är den närmaste stranden till San Jose, Central Valley, och är ett av de mest besökta kustområden i Costa Rica. Stranden är 4 kilometer lång och erbjuder världsberömd surfing och mycket mer.

Manuel Antonio Nationalpark
Manuel Antonio Nationalpark, erbjuder stränder och vyer i världsklass. Tänk gnistrande vita sandstränder, glittrande blått vatten och den friska havsbrisen. Du kommer att känna stressen lämna din kropp när du njuter av solen i Manuel Antonio.

Väder

Costa Ricas klimat är subtropiskt och tropiskt i låglandet, men något mer tempererat i de centrala högländerna. Landet har två årstider, sommar och vinter, som innebär regn-och torrperioder. Regnperioden varar mellan maj och november. Torrperioden varar oftast mellan december till april, med mindre avvikelser längs den karibiska kusten där kortare torrperioder i september och oktober förekommer.

Temperaturen i Costa Rica relativt jämn över året, och påverkas mest är vilken höjd man befinner sig på. Temperaturen i Costa Ricas lågland ligger kring 20–30°C.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 55 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 12 kr
  • Läsk 33 cl: ca 10 k
  • Taxi 1 km: ca 15 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev