Upplev mer i Grekland

Kort om Grekland

Grekland ligger vid nordöstra Medelhavet och utgör Balkanhalvöns sydligaste spets i sydöstra Europa. Landet består av hundratals öar i Egeiska havet, Joniska havet och Medelhavet, och 227 av dessa öar är bebodda. Cirka 80 procent av landet består av berg, och oavsett vart man befinner sig så är det aldrig mer än 100 km till havet.

Under antiken så levde grekerna under isolerade småstater. Det som förenade de var stark kulturell gemenskap, språk och religion. Deras kultur består i traditioner, musik, religion samt mat och vin. För att nämna en tradition, så firas namnsdagen nästan lika stort som födelsedagar. I Grekland råder religionsfrihet, men det är ändå den Grekisk-ortodoxa kyrkan som är den dominerande religionen. Det finns även en liten grupp katoliker och protestanter, och i regionen Thariken är den största minoriteten muslimer.

Musikkulturen präglas av västerländska influenser. Var du än i landet befinner dig, så lär du höra de traditionella grekiska folksångerna. Modern grekisk musik handlar om kärlek, olycklig kärlek, frihet och motstånd gentemot diktatur . Ett par kända artister är: George Dalaras, Melina Mercouri, Elena Paparizou och Peggy Zina.

Lammkött, tzatziki, fetaost och oliver beskriver det grekiska köket som bäst. På grekiska restauranger beställer man Vanligast små portioner av allt som menyn erbjuder, för att sedan dela på allt. Den mest älskade drycken i Grekland är vin. Mer än 200 000 familjer i Grekland arbetar med vinodling, och detta har man gjort ända sedan antikens Grekland. Då Dionysos ansågs vara vinets gud. Vin från Grekland är både starkt och kryddat med kanel och timjan, men det finns även söta viner gjorda av frukter som fikon, äpplen, inhemska druvor, päron och granatäpplen.

Ungefär 8 miljoner människor turistar i Grekland per år. Många väljer att båtluffa runt bland öarna, andra väljer att åka till Aten för att besöka det berömda Akropolismuséet, andra åker till halvön Peloponnesos i södra Grekland för att se Olympia, och andra åker till Rhodos för att få lite av allt. Oavsett vilken del av landet du besöker kommer du att möta omtänksamma människor, kunna njuta av god mat och gott vin, härligt turkosa hav, många historiska platser och bra shoppingmöjligheter. Inte undra på att Grekland är ett så populärt resmål!

Upplev mer i Grekland

När du är ledig från ditt volontärarbetet finns det spännande sevärdheter och aktiviteter att sysselsätta dig med. 


– Nationalparker och naturupplevelser

Samaria National Park
Parken har öppet mellan 1 maj –15 oktober. Här kan du vandra bland berg och klippor, och njuta av den fantastiska utsikten. Parken har öppet från kl 06:00 på morgonen till kvällen, vilket ger möjlighet till att få ut så mycket som möjligt av besöket.

Ainos
På ön Kefallinia hittar man berget Ainos, som till större del är nationalpark. Parken täcks av ”Pinus nigra” (svarttall), ”Abies cephalonica” (grekgran), tallskogar som finns på 700–1200 meters höjd och i norra delen så finns det ett flertal grottor. Mellan 3000–4000 personer bor på sluttningarna, där det går en motorväg som sammanbinder öns sydvästra och östra delar.

Parnassos
Parnassos ligger i mellersta Grekland, öster om Delfi. Det är ett bergsmassiv som ligger i en nationalpark med en av Greklands mest välbevarade skogar.

 

– Kulturupplevelser

Akropolismuséet
På en klipphöjd i Aten ligger det berömda Akropolismuséet, med lämningar från antikens Grekland.

Olympia
På halvön Peloponnesos i södra Grekland ligger Olympia. Olympia var under antiken en helgedoms- och festplats. Betydelsefull framför allt genom de där firade olympiska spelen och som alla grekers gemensamma religiöst nationella samlingsort.

 

– Sol och bad

I Grekland finns över 6 000 öar som bjuder sol och bad, och från Aten är det alltid nära till schyssta sol- och badplatser.

Zakynthos
En av de populäraste destinationerna är Zakynthos, som ligger utanför Greklands västkust och har ca 30 000 invånare. Här finner man fina stränder, strandfester och fantastiska berg.

Glyfada, Nea Makri, Faliron och Chrysi Akti
Glyfada, Nea Makri, Faliron och Chrysi Akti är några exempel på stränder som finns längs med Atens riviera. Hit kan man ta sig med buss från innerstaden, vilket går snabbt och smidigt.

Väder

Greklands klimat är subtropiskt klimat, detta betyder att under större delen av året är klimatet väldigt behagligt men det kan variera mellan sol och regn. Medeltemperaturen i Aten under augusti är 33°C, och i februari ligger temperaturen omkring 14°C. Temperaturen kan sjunka till -7°C på vintern och stiga till 41°C på sommaren.

Priser
  • Middag på lokal restaurang: ca 100 kr
  • Vatten 1,5 l: ca 8 kr
  • Läsk 33 cl: ca 16 kr
  • Taxi 1 km: ca 9,50 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev